Göz Tansiyonunu Hafife Almayın
Medicalpark İzmir Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Op. Dr. Mucize Yararcan, Dünya Glokom Günü için yaptığı açıklamasında glokom yani göz tansiyonunun tedavi edilmezse körlük sonuçlanacağını söyleyerek özellikle 40 yaş üstü kesimin düzenli kontroller yaptırması gerektiğini söyledi.
Yayınlanma :
04.03.2017 13:40


Genellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde ve her iki gözde görülür. Ailelerinde glokom hastalığı bulunanlar, diyabet, yüksek tansiyonu olanlar, yüksek miyop ve hipermetrop kişiler ile sigara içenler glokom yönünden risk altındadırlar.
Göz içinde sürekli olarak yapılan sıvının boşaltılmasını sağlayan kanallar glokom hastalığında daralır veya tıkanır ve sıvı yeterince boşaltılmaz ve göz içinde birikerek göz içi basıncını yükseltir. Normalde 14-16mm Hg olan göz içi basıncı yüksekliğinin saptanması yeterli olmayıp göz sinirlerindeki hasarında mutlaka gösterilmesi gerekmektedir.
Glokom hastalığı sinsi seyreder, erken dönemde hiç belirti vermez, yavaş yavaş ilerler. Göz sinirinin ortasında zaman içinde giderek genişleyen bir çukurluk oluşur ve sonuçta görme ve görme alanı kayıpları ortaya çıkar.Oluşan göz siniri hasarını geri döndürmek mümkün olmadığından erken tanı çok öenmlidir.
Bu nedenle 40 yaşın üstündeki kişilerin 1-2 yılda bir göz tansiyonlarının (ölçümü etkileyen kornea kalınlığı da göz önüne alınarak) ölçülmesi ve göz sinirinin özel mercekler yardımıyla direk olarak göz bebeğinden bakılarak değerlendirmesi ve glokomdan şüphelenilen kişilerde bilgisayarlı görme alanı muayneleri ve göz sinirinin tomografileri (OCT VE HRT) çekilerek sinirde hasar olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.
Unutulmamalıdır ki glokom tedavi edilemezse körlükte sonuçlanır. Günümüzde ilaç (damlaları), lazer ve cerrahi tedavi ile göz içi basıncını etkili bir şekilde düşürüp, kontrol altında tutabiliyoruz. Ancak glokoma yol açan göz içi basıncından bağımsız diğer faktörlerinde tedavisi (bazı ilaçlar ve damlalarla göz siniri hücrelerini koruyarak hücre ölümünün engellenmesi) hatta belki de kayıp hücrelerin yeniden oluşmasına imkan veren kök hücre nakli gibi tedavi seçenekleri üzerinde halen çalışılmaktadır."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: