weather
12°
Gerçek Haberci Gündem Bakan Tekin, İYİ Partili Öztürk’ün okul hijyeni sorularını yanıtsız bıraktı

Bakan Tekin, İYİ Partili Öztürk’ün okul hijyeni sorularını yanıtsız bıraktı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, temizlik personeli eksikliği ve hijyen standartlarına ilişkin bazı soruları cevaplamazken geçici istihdam verilerini paylaştı.

3 Dakika
Okunma Süresi
Bakan Tekin, İYİ Partili Öztürk’ün okul hijyeni sorularını yanıtsız bıraktı

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda yeniden gündeme gelen hijyen sorunlarını ve geçici istihdam programlarının yetersizliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Öztürk, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, çocukların hijyenik ortamlarda eğitim görmesinin veli inisiyatifine bırakılamayacağını vurgulayarak yapısal bir personel planlama sorunu olduğuna dikkat çekti.

Öztürk, AK Parti’nin iktidarda olduğu yirmi yılı aşkın sürede milyonlarca öğrencinin eğitim gördüğü okulların temel temizlik ihtiyacının hâlâ geçici programlarla veya okul aile birliklerinin imkanlarıyla karşılanmaya çalışılmasını kamu hizmeti zaafı olarak nitelendirdi. Milletvekili, devlet okullarındaki kadrolu temizlik personeli sayısını, kadrolu personel bulunmayan okul adedini, bir temizlik görevlisine düşen ortalama öğrenci sayısını, geçici istihdam kapsamında çalışan personel miktarını, okul tuvaletleri için asgari temizlik sıklığı standardını, bakanlığın hijyen malzemeleri için ayırdığı bütçeyi ve denetim sonuçlarının şeffaflığını sorguladı.

Bakan Tekin, Öztürk’ün soru önergesine yanıt verirken tüm soruları cevaplamadı. Tekin, MEBBİS kayıtlarına dayanarak resmi eğitim kurumlarının hizmetli kadrosunda 15 bin 58 personelin görev yaptığını, hizmetli memur ve işçi personel ile birlikte değerlendirildiğinde ise temizlik görevlisi olarak çalışan toplam kişi sayısının 48 bin olduğunu aktardı.

Tekin, 2026-2027 eğitim öğretim yılında Toplum Yararına Program (TYP) aracılığıyla 30 bini okul bahçe görevlisi olmak üzere toplam 115 bin personelin görevlendirileceğini belirtti. Bakan, mevcut personel ve söz konusu görevlendirmelerle birlikte ülke genelindeki devlet okullarında temizlik personeli bulunmayan okul olmadığını ifade etti. Ancak Öztürk’ün “kadrolu temizlik personeli bulunmayan okul sayısı” sorusunu yanıtlamayan Tekin, sadece geçici görevlendirme ve kadrolu personel toplamını vermeyi tercih etti.

Bakanın yanıtında, bir temizlik görevlisine ortalama kaç öğrencinin düştüğü, okul tuvaletleri için belirlenmiş asgari temizlik sıklığı standardının varlığı, bakanlığın hijyen malzemeleri için özel bütçe ayırıp ayırmadığı ve denetim sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmayacağı konularında herhangi bir bilgi yer almadı.

Hijyen krizi ve geçici istihdamın sahadaki yansımaları

Okullardaki hijyen eksikliğinin geçici istihdam politikalarından kaynaklandığına dair somut örnekler basına yansıyor. Cumhuriyet gazetesi, 29 Eylül 2025 tarihli haberinde Ankara Batıkent Lisesi’ndeki durumu gündeme getirmişti. Haberde, okulun bulunduğu bölgedeki ev kiralarının 25 bin liradan başlaması ve uzakta yaşayan vatandaşların ulaşım ücreti ödemek zorunda kalması nedeniyle yarı zamanlı çalışacak temizlik personeli bulunamadığı belirtilmişti. Haftada üç gün çalışacak personelin alacağı ücretin yaklaşık olarak asgari ücretin yarısı kadar olması, okuldaki temizlik krizini derinleştiriyordu.

Öztürk, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Çocuğun temiz bir sınıfta, temiz bir tuvalette ve hijyenik ortamda eğitim görmesi veli inisiyatifine bırakılamaz. Türkiye her eğitim yılı başında okul temizliği, yardımcı personel ve hizmetli ihtiyacını yeniden tartışıyorsa ortada geçici değil yapısal bir personel planlama sorunu bulunmaktadır. AK Parti yirmi yılı aşkın İktidarında milyonlarca öğrencinin eğitim gördüğü okulların temel temizlik personeli ihtiyacını hâlâ geçici programlarla veya okul aile birliklerinin imkanlarıyla çözmeye çalışıyorsa burada ciddi bir kamu hizmeti zaafı vardır.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız