weather
24°
Gerçek Haberci Gündem Bankacılık sektörünün 8 aylık kârı 676,3 milyar liraya yükseldi

Bankacılık sektörünün 8 aylık kârı 676,3 milyar liraya yükseldi

BDDK verilerine göre ağustos ayında bankaların aktif büyüklüğü 55 trilyon 743 milyar lirayı buldu, krediler toplamı ise yüzde 21,7 arttı.

1 Dakika
Okunma Süresi
Bankacılık sektörünün 8 aylık kârı 676,3 milyar liraya yükseldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türk bankacılık sektörünün ağustos ayına ilişkin konsolide olmayan ana göstergelerini içeren raporu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre, sektörün net kârı yılın ilk sekiz ayında 676 milyar 307 milyon lira seviyesine ulaştı.

Sektörün aktif büyüklüğü aynı dönemde 55 trilyon 743 milyar 429 milyon lira olarak kaydedildi. Bu rakam, 2025 yılı sonuna kıyasla 8 trilyon 796 milyar 631 milyonluk bir artışa işaret ediyor. Toplam aktiflerdeki bu genişleme, yüzde 18,7’lik bir büyümeye karşılık geliyor.

Krediler ve mevduatta rekor artış

Bankaların bilançolarındaki en büyük kalem olan krediler, ağustos sonunda 28 trilyon 156 milyar 437 milyon liraya çıktı. Bu gelişmeyle birlikte krediler toplamı, yıl başına göre yüzde 21,7 oranında büyüdü. Menkul değerler portföyü ise 7 trilyon 957 milyar 48 milyon lira ile yüzde 13,5’lik bir artış gösterdi.

Fon kaynakları tarafında ise mevduat hacmi öne çıktı. Mevduat toplamı, geçen yılın sonuna göre yüzde 18,1 artarak 32 trilyon 157 milyar 64 milyon lira oldu. Bankacılık sektörünün öz kaynakları da yüzde 14,8’lik yükselişle 4 trilyon 771 milyar 159 milyon lira seviyesine geldi.

Risk göstergelerinden biri olan takibe dönüşüm oranı yüzde 2,92 olarak gerçekleşti. Sektörün sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 16,60 düzeyinde seyretti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız