weather
30°
Gerçek Haberci Gündem Lojistik devleri İzmir'de buluşuyor

Lojistik devleri İzmir'de buluşuyor

Türkiye'nin en büyük lojistik buluşması LOGISTECH Fuarı, 7-9 Ekim'de kapılarını Fuar İzmir'de beşinci kez açıyor. EİB Başkanı Öztürk toplantıda, Çandarlı Limanı'nın "Türkiye'nin Pire'si" olabilecek potansiyel taşıdığını ve İzmir için acil bir lojistik master planı gerektiğini söyledi.

3 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri
Lojistik devleri İzmir'de buluşuyor

Fevzi Efe SEKİTMEZ/GERÇEK HABERCİ-Taşımacılık, depolama ve otomasyon teknolojilerinin tüm halkalarını bir araya getiren LOGISTECH – 5. Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı, 7-9 Ekim 2026 tarihlerinde Fuar İzmir'de kapılarını açmaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen organizasyon öncesinde Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) kapsamlı bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıya Ticaret Bakanlığı Lojistik ve Taşımacılık Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Serkan Buralı, EİB Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk ve İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu katıldı. Sektör temsilcileri, küresel ticaret rotalarında yaşanan kırılmalar karşısında İzmir'in liman ve demiryolu altyapısının önemine dikkat çekti.

"İzmir İçin Lojistik Master Planı Şart"

Ege Bölgesi'nin yıllık 44 milyar dolara yaklaşan ihracat hacmi olduğunu hatırlatan EİB Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk, İzmir'in sahip olduğu potansiyelin tamamını kullanamadığını kaydetti. Türkiye'de elleçlenen toplam yükün yüzde 17'sinin, konteyner yükünün ise yüzde 15'inin İzmir'deki 16 limanda gerçekleştiğini aktaran Öztürk, limanlar arasındaki dengenin değiştiğini söyledi:

"Bir dönem ihracatımızın yaklaşık yüzde 60’ı Alsancak Limanı'ndan yapılırken bugün bu tablo tersine döndü. Aliağa limanları ihracatımızın yüzde 70–75’ini taşırken Alsancak Limanı’nın payı yüzde 25 seviyelerine geriledi. Özellikle Alsancak Limanı, Aliağa–Nemrut Limanlar Bölgesi ve Çandarlı Limanı birlikte ele alınarak İzmir için lojistik master planı oluşturulmalı. Alsancak Limanı’nın modernizasyonunu yüksek kapasiteli ekipman yatırımları, dijital uygulamalar ve kara-demiryolu bağlantılarıyla hızlandırmalıyız."

"Çandarlı, Türkiye'nin Pire Limanı Olabilir"

Çandarlı Limanı yatırımının gecikmeden ekonomiye kazandırılması gerektiğinin altını çizen Öztürk, projenin Doğu Akdeniz ticaretindeki stratejik ağırlığına değindi:

"Doğru yatırım ve işletme modeliyle Çandarlı, Türkiye'nin Pire'si olabilecek bir potansiyele sahip. Pire Limanı şehir içinde sıkıştığı için büyüme kısıtlarıyla karşı karşıya. Çandarlı ise genişleme sahası ve Aliağa–Bergama sanayi hattıyla büyük bir avantaj sunuyor. Çandarlı'nın konteyner ve Ro-Ro merkezi olarak faaliyete geçirilmesi sanayicimizin maliyetlerini düşürür ve İzmir'i uluslararası aktarma merkezi yapar. Limanın tamamlanması ve güçlü bir demiryolu ağı kurulması, kentin gelecek 20-30 yıllık vizyonunun temelidir."

Demiryolu Payı Yüzde 5'ten Yüzde 20'ye Çıkmalı

İhracat yüklerinin limanlara ağırlıklı olarak TIR'larla taşınmasının trafik, maliyet ve karbon salımı yarattığını hatırlatan Öztürk, demiryolu taşımacılığının payının yüzde 5'ten yüzde 20'ye çıkarılması gerektiğini belirtti. Aydın–Denizli–Manisa sanayi koridorunun limanlara bağlanmasının öncelik olduğunu söyleyen Öztürk; EBSO, İZTO ve EİB ortaklığındaki Kemalpaşa Lojistik Merkezi'nin Batı Anadolu'nun kritik lojistik üssü olacağını vurguladı.

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu ise lojistiğin artık ihracatın son halkası değil doğrudan rekabet gücünün belirleyicisi olduğunu ifade etti. 2022 yılında 100 katılımcıyla başlayan fuarın geçen yıl 7 ülkeden 136 katılımcı ve 20 bine yakın ziyaretçiye ulaştığını belirten Cumalıoğlu, organizasyonun ihracatçılara doğrudan iş ortaklıkları sağladığını kaydetti.

Lojistikte 42,6 Milyar Dolarlık İhracat

Toplantıda bakanlık verilerini paylaşan Ticaret Bakanlığı Lojistik ve Taşımacılık Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Serkan Buralı, Türkiye'nin 2025 yılında 122,6 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Lojistik ve taşımacılığın bu pastada yüzde 35 pay alarak 42,6 milyar dolara ulaştığını belirten Buralı; Kızıldeniz, Karadeniz ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimlerin alternatif hatları zorunlu kıldığını söyledi. Buralı, 2025 yılında sektöre 1,7 milyar TL nakdi destek verdiklerini ve Türk lojistik şirketlerinin küresel pazar payını artırmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız