Gürer: İnternet Dünyası Çocukları Şiddete Yöneltiyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kimi bilim insanlarınca çağın önemli sorunu olarak nitelendirilen internetin, çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis’e Araştırma önergesi verdi.
Yayınlanma :
12.05.2017 10:37


ŞİDDET İÇERİKLİ OYUNLARA DİKKAT
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, teknolojik gelişme ile çocuklar için yararlı olduğu kadar zararlı ürünlerin de üretilebildiğine dikkat çekti. Gürer, çocukların gelişim süreçlerinde şiddet içerikli oyunların ve program izlemelerinin onları şiddete yönelttiğini yönünde ciddi bilimsel değerlendirmeler olduğunu ifade eden Gürer, medyanın ve internetin çocukların şiddete yönelmelerindeki etkilerinin araştırılması ve bu sorunun önlenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulundu.
BÜYÜKŞEHİRLERDE OYUN ALANLARI KISITLI
Çağımızda çocukların yaşamında da internetin önemli bir yer edindiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyük kentlerde yaşayan çocukların oyun alanlarının yetersiz olması nedeniyle evlerinde televizyon, internet ve telefonla kendilerine bir dünya yaratmaya çalıştıklarını anlattı. Çocukların büyük bir kısmının da günlerini internet başında geçirdiğini kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Çocukların yaşamsal olanakları yanında aldıkları eğitim, aile ve çevre ile bu bağlamda etkileşimleri de dikkate alındığında internet, telefon ve televizyon ile oluşan ilişikleri onların rol modellerinin oluşumunun da önünü açmaktadır. Özellikle şiddet içerikli yayınların gençleri ilgi alanına çektiği ve etkilenimi altına aldığı da farklı araştırmalara yansımaktadır. Silah, yumruk, kavga, cinayet, tuzak, uyuşturucu, kısacası olumsuz tüm örnekleri içeren oyunlar ve yayınların çocukların erişimi engellenecek bir düzenleme ne yazık ki sağlanamamaktadır. Yayınlarda verilen çocukları uzak tutun ya da çocuklar için zararlıdır ibarelerinin de çok etkili olmadığı görülmektedir. Toplumda farklılıklar gösteren şiddet türlerinin çocuklara yansımalarının da bu bağlamda araştırılması önemlidir. İnternet ve medyanın özellikle şiddet içerikli uygulamalarının çocuklar üzerinde etkisinin de düzenli incelenmesi ve olumsuz yansımalarının olup olmadığının da değerlendirilmesi gereklidir” dedi.
MEDYANIN ŞİDDET ETKİSİ…
Çocukların evde ve aile içinde olduğu gibi umuma açık yerlerde de internet ve medyanın şiddet etkisinden korunması ve şiddete yönelmesinin önlenmesi adına kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yasaların varlığının ve düzenlemelerin sorunların aşılmasını sağlamadığı da görülmektedir. Meclis araştırması ile çocukların bu tür oyunlara erişim noktalarının incelenmesi, yayınların denetlenmesi, şiddet içerikli oyunlara ilgiyi yaratan nedenlerinde saptanması, şiddet içerikli programlar ve bunların çocuklar üzerinde etkisi ile erişimi dâhil kapsamlı bir araştırma sağlanmalıdır. Şiddetle ilgili risk etmenlerinin belirlenmesi önemlidir. Çocuklar neden şiddet ile ilgili yayınlara daha çok ilgi duymaktadır? Neden O alana yöneliş göstermektedir? Bu konunun incelenmesi önemlidir. Aile sorunları, eğitim sorunları, ekonomik sorunlar gibi konuların varlığı yanında çocuklar için şiddet içeriğinin daha farklı tanımlamaları da olabilir. Meclisin bu anlamda yapacağı çalışma bugüne kadar yapılanların irdelenip incelenmesinden öte meclis eli ile soruna çözüm üretilecek yasal düzenlemeleri sağlamak, kurumlar arası koordinasyonu geliştirmek açısından yararlı olacaktır” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: