HDP'li Beştaş: Mahkemeler Korkuyor
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 'AKP’li hâkim ve savcılar bile vicdanlarını terk edemezler, hukukçuluk başka bir nosyondur' dedi.
Yayınlanma :
12.05.2017 19:11


Beştaş, ”İdris Bey’in (Baluken) tutuklanma kararı 17. gün verildi ve İdris Bey’in tahliye kararını 17. gün kaldırılması hiçbir usul hükmüne ve ceza hükmüne uygun değil. Bu siyaseten verilen bir sözün, bir emrin yerine getirilmesi bunu hepimiz biliyoruz” diyen Beştaş, kendisinin de itiraz üzerine tutuklandığını anlattı ve “Önce serbest kaldım son üç gün sonra itiraz edildi ve yakalama kararı verildi bu süreçlerin hepsi Ankara ile alakalı. Merkezi bir akım bunu yönetiyor ve şöyle bir görüntü vermeye çalışıyorlar sanırım Türkiye ya da dünya kamuoyuna, ‘hukuk işliyor bırakılıyor, itiraz ediliyor tutuklanıyor, oy çokluğu ile karar veriliyor’ böyle bir şey olabilir mi. Hepimiz bunun farkındayız” dedi. Yargının çok ciddi bir baskı altında olduğunu hâkim ve savcıların güvende olmadığını vurgulayan Beştaş, “Mahkemeler milletvekili yargılamalarında kendisi karar veremiyor, verdirilmiyor, yani başka bir ip var birilerinin elinde, o yönetiyor, nasıl yönetiyor size bir örnek vereyim mesela Demirtaş’a ilgili hâlâ bir duruşma günü verilmedi” dedi.
Silivri Cezaevi’nden çıktıktan sonra TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine cezaevi yaşamından kesitler sunan Beştaş, HDP’li vekillere verilen yargı kararları ve çelişkileriyle ilgili çalışmasını T24’e değerlendirdi.
“Bakmayın dosyaların abartıldığına, öyle servis yapılıyor”
Beştaş, şunları ifade etti:
Gerçekten o davalarda ne oluyor, suç mu var, şu anda Demirtaş, Yüksekdağ tutuklu ben üç ay Silivri’de kaldım hâlâ 10 arkadaşımız cezaevinde yatıyor, dosyalarda ne var. Hep söylüyoruz ya konuşmalar, tek tek dosyaları açabilirim ama böyle bir zamanımız yok.
Bunların yüzde yüzü siyaset yapmak. Yani nasıl siyaset yapmak, bir mitingde yapmış olduğunuz konuşma ya da demokratik bir tepki olarak bir yürüyüşte bulunmak, ya da bir cenaze töreninde bulunmak, taziyeye gitmek ya da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde konuşmuş olmak, 21 Mart Newroz bayramına katılmış olmak bunun gibi çok absürd asla bir suça konu edilemeyecek fiiller bu yargılamaların konusu. Bu da baştan ifade ettiğimiz siyasi yargılamalar olduğu konusunda çok net bilgiler veriyor. Bakmayın dosyaların abartıldığına, böyle bir servis yapılıyor. Ortada böyle bir realite yok aksine en çok kamuoyuna yansıyan mesela Faysal Sarıyıldız’ın gerçekten ortada bir silah yok, arabada yok, fakat basın bunu bu şekilde veriyor.
“Başka bir ip var birilerinin elinde o yönetiyor”
Peki yargı boyutu nasıl, mahkemeler milletvekili yargılamalarında kendisi karar veremiyor, verdirilmiyor, yani başka bir ip var birilerinin elinde, o yönetiyor, nasıl yönetiyor size bir örnek vereyim mesela Demirtaş’a ilgili hâlâ bir duruşma günü verilmedi. Dosya güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya gönderildi halbuki daha önce Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi 28 Nisan’a gün verdi ama Adalet Bakanlığı’nın talebi ile dosya Ankara’ya gönderildi. Dosya aylardır Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nin önünde sadece bir duruşma günü verecek. O duruşma gününü vermiyor, çünkü o duruşma günü vermeye kendini yetkili görmüyor çünkü korkuyor. Çünkü her an görevden alınabilir bir yaptırımla karşılaşabilir. Nitekim binlerce hâkim ve savcı aynı mağduriyeti yaşamış durumdalar.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: