HDP'li Doğan'dan Müezzinoğlu'na: İstifa Etmeniz İçin Daha Kaç İşci Ölmeli
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Muğla'nın Fethiye ilçesinde krom maden ocağında gerçekleşen iş cinayetini meclis gündemine taşıdı.
Yayınlanma :
03.03.2017 16:52


Doğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Soma Faciasının gerçek sorumlularının hala adalet karşısında yargılanmadığını hatırlatarak, OHAL döneminde gerçekleşen iş cinayetleri sonucunda bakana istifa etmeyi düşünüp düşünmediğini sordu.
Ayrıca 2013 yılında uygulanmaya başlanan 6331 Sayılı İSG Yasası'nın iş cinayetlerini engellemediğini bu konudaki düzenlemelerin yetersizliği konusunda ne tür çalışmalar yapıldığını sordu.
Önergenin Tamamı:
Soma maden faciasının üzerinden 1025 gün geçmesine rağmen hala gerçek sorumlular adalete hesap vermemişken, hemen hemen her gün Türkiye’nin dört bir yanındaki maden ocaklarından, iş cinayetleri haberleri gelmektedir. Son olarak Muğla’nın Fethiye ilçesi Üzümlü bölgesindeki maden ocağında meydana gelen iş cinayetinde 1 işçi yaşamını yitirmiştir.
Basına yansıyan haberlere göre Çatalarık Mahallesi Değirmenbaşı Mevkii’ndeki krom madeninde kontrollü yapılan patlama sırasında etrafa savrulan taş parçaları maden işçisi Sezgin Altın’ın göğsüne ve başına isabet etmiş, Fethiye Devlet Hastanesine kaldırılan Sezgin Altın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır.
2013 yılında uygulanmaya başlanan 6331 Sayılı İSG Yasası devlet görevlileri tarafından öyle bir müjdelenmişti ki artık işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları çözülecek, iş cinayetleri hızla azalacaktı. Aksine iş cinayetleri hızla artmış ve Soma’da, Ermenek’te, Torunlar’da, Şirvan’da toplu iş cinayetleri yaşanmıştır. OHAL’in ilan edilmesiyle bu süreç giderek derinleşmiştir. OHAL ilanı sonrası ilk uygulama, zaten son derece zayıf olan emekçilerin iş güvencelerini koruyan yasaları fiilen ortadan kaldırmak olmuştur. OHAL’le geçen yedi ayda en az 1180 işçi yaşamını yitirmiştir.
Bu bağlamda;
Muğla’nın Fethiye ilçesinde meydana gelen olayla ilgili basına yansıyan haberlere göre polisin soruşturma başlattığı belirtilmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak olayla ilgili soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
OHAL’in ilan edilmesinden bugüne kadar en az 1180 işçi iş cinayeti nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak bu konudaki sorumluluğunuz nedir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz?
Son 7 ayda 1180 işçinin iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın istifa etmesi için yeterli bir neden değil midir?
Olayın yaşandığı krom maden ocağının çalışma lisansı ne zaman verilmiştir? Krom maden ocağı hangi şirkete aittir? Bu şirkete ait başka maden ocakları var mıdır? Var ise bu maden ocaklarında kaç işçi yaşamını yitirmiştir?
Bakanlık olarak bu krom maden ocağı en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetleme sonucunda herhangi bir aksaklık tespit edilmiş midir?
Bakanlığınıza bu krom maden ocağına dair herhangi bir şikayet ulaşmış mıdır?
Kontrollü patlama sırasında bu tür bir olay nasıl yaşanmaktadır? Krom maden ocağında kaç işçi çalışmaktadırlar? Patlama öncesinde işçilere gerekli bilgilendirmeler yapılmış mıdır?
Krom maden ocağında kaç iş güvenliği uzmanı çalışmaktadır? İş Güvenliği Uzmanı olası riskler konusunda işçileri bilgilendirmiş midir? Gerekli güvenlik önlemleri alınmış mıdır?
OHAL’in ilanıyla birlikte gerçekleşen iş cinayetleri için bakanlık olarak bir çalışma yürütülmekte midir? Bakanlık olarak kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: