HDP'li Doğan: Din Psikoloğu Ne İş yapar?
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, son olarak Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesinde de hayata geçirilen Manevi Destek Birimi ve Din Psikoloğu projesinin hangi bilimsel verilere dayandığını Recep Akdağ'a sordu.
Yayınlanma :
24.05.2017 17:03


Müslüm Doğan'ın Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
Geçen yıl İstanbul, Ankara, Kayseri, Ordu, Samsun ve Erzurum'da çeşitli hastanelerde pilot olarak başlatılan "manevi destek birimi" ve "din psikologu" uygulaması, toplumsal ve kamusal hayatı dinsel referanslarla düzenlemek amacıyla giderek yaygınlaştırılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığının birlikte yürüttükleri bu projeye bir yenisi daha eklendi.
Basına yansıyan haberlerden öğrendiğimiz üzere İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesinde de "manevi bakım birimi" açıldı. Birimin açılışı, personele e-postayla duyuruldu. Söz konusu birimin, "hastaların iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla" açıldığı iddia edilmektedir.
Hastane yönetimi tarafından iletilen e-postada şöyle denilmektedir;
"Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği, hastanemizde talep eden hastalara, hasta yakınlarına ve hastane personeline, içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurularak hastaların iyileştirilmelerine katkıda bulunmak amacıyla moral, motivasyon ve manevi destek sağlamaya, dini/manevi konularda danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaya yönelik 'Manevi Bakım Birimi' açılmış olup Probel-HBYS yazılımından ihtiyacı olan hastalara sistem üzerinden konsültasyon istenmesi sağlanmıştır. Manevi Bakım Birimi 3. kat 352 numaralı odada olup telefon numarası 1352'dir."
Bu bağlamda;
1- Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortak projesi olan 'Manevi Bakım Birimi' hangi bilimsel verilere göre planlanmıştır?
2- Şu anda kaç hastanede 'Manevi Bakım Birimi' bulunmaktadır? Manevi Bakım Birimlerinde kaç personel çalışmaktadır? Bu personellerin işe alınma kriterleri nelerdir?
3- Kuruldukları günden bu yana kaç hasta, hasta yakını bu hizmetten yararlanmıştır?
4- Bir 'Manevi Bakım Birimi' kimlerden oluşur?
5- Din psikoloğu nasıl olunur? Din psikoloğu olarak işe alınanacak kişiler hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Din psikologları ne iş yaparlar?
6- Bu uygulamayla imam hatip mezunlarına yeni istihdam alanı mı yaratılmak istenmektedir? Bu uygulama Türkiye'de bulunan tüm devlet hastanelerinde uygulanacak mıdır?
7- Bireyin kendi karar ve ihtiyaçları doğrultusunda benimsemesi gereken dini inanç ve pratiklerin her hangi bir kurum ya da proje bazında yönlendirici bir şekilde dışarıdan dayatılmasının gerekçesi nedir?
8- Bu uygulamayla psikolojik hizmetlere ihtiyaç duyan birçok kişinin bilimsel, tarafsız ve kaliteli psikolojik hizmete ulaşması engellenmiyor mu?
9- Psikolog ve/veya Psikiyatr olmayan birisinin Din Psikoloğu olarak görev yapması ne kadar etik ve ahlakidir?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: