HDP'li Doğan: Fıtrat mı Cinayet mi
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Honaz Dağı Tüneli inşaat çalışmasında kepçe altında kalarak hayatını kaybeden işçiyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sordu.
Yayınlanma :
10.01.2017 11:25


Doğan, önergesinde iş sağlığı ve iş güvenliği meclisinin hazırladığı raporuna da değinirken, geride bıraktığımız yılın 15 yıllık AKP iktidarında en fazla iş cinayetinin yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçtiğini ve OHAL'in ilanı ile birlikte iş cinayetlerinin yüzde 9 artış gösterdiğini belirtti.
Önergenin Tamamı:
Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Seyhan Örs adlı işçi Ankara Karayolu ile Antalya Karayolu’nu birbirine bağlayan Honaz Dağı tüneli Cankurtaran çıkışında 9 Ocak 2017 tarihinde sabah saat 05.00 sıralarında kepçe operatörünün geriye manevra yapmasıyla aracın altında kalarak hayatını kaybetmiştir.
İş sağlığı ve iş güvenliği meclisinin hazırladığı raporda aralık ayında en az 141 işçinin, 2016 yılında ise en az 1970 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. Son dört yılın oranları incelendiğinde 2013 yılının aralık ayında en az 112 işçi, 2014 yılının aralık ayında 127 işçi, 2015 yılının aralık ayında en az 137 işçi ve 2016 yılının aralık ayında ise en az 141 işçi yaşamını yitirmiştir. 2016 yılının aralık ayında iş cinayetleri en çok inşaat, taşımacılık, tarım, belediye ve metal iş kollarında gerçekleşmiştir. İş cinayetleri nedenleri arasında trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve ezilme/göçükler öne çıkmaktadır. İş cinayetleri en çok İstanbul, Bursa, Adana ve Antalya’da yaşanmıştır. OHAL uzatıldıkça hukuksuz uygulamalar arttıkça iş cinayetleri artmaya devam ediyor. OHAL ilanı ile beraber iş cinayetleri yüzde 9 artış göstermiştir. 2016 yılı 15 yıllık AKP iktidarında en fazla iş cinayetinin olduğu yıl olarak da kayıtlara geçmiştir.
Bu bağlamda;
1- Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialar sonucunda bakanlığınızın yürütmekte olduğu bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturmanın kapsam ve içeriği nedir?
2- Ankara karayolu ile Antalya karayolunu birbirine bağlayan Honaz Dağı tüneli çalışması hangi kurum ve kuruluşlar tarafından denetlenmektedir?
3- Honaz Dağı tüneli çalışmaları en son ne zaman denetime tabi tutulmuştur? Bu denetimler sırasında herhangi bir aksaklık tespit edilmiş midir?
4- Honaz Dağı tünel çalışmasında kaç işçi çalışmaktadır? Bu işçilerden kaçı taşeron işçi statüsündedir?
5- Honaz Dağı tüneli çalışmasında kaç iş güvenliği uzmanı çalışmaktadır? Bu uzmanlar, alınması gereken önlemler adına işçilere gerekli uyarıları yapmışlar mıdır?
6-Sorunun çözümünün yasalarla değil de işçilerin bilinçlenmesi ve örgütlenmeleriyle çözülebileceğine dair bilimsel raporlar yayınlanmaktadır. İşçilerin sendika seçme ve örgütlenmesinin önündeki baskıları kaldırmak adına ne gibi yasal düzenlemeler yapılmaktadır? Bu konuda bakanlığınızın yürütmekte olduğu bir çalışma var mıdır?
7- Gelişmiş ülkelerde iş cinayetleri artık anayasal suçlar kapsamına girmektedir. Bakanlığınızın bu yönde bir çalışması var mıdır?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: