HDP'li Doğan: Rant ve Talan Politikaları Hukuk Tanımıyor
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Antalya’nın Alakır Vadisi’ndeki Dereköy HES projesine karşı açılan dört dava da kazanılmasına rağmen hukuka aykırı bir biçimde inşaatının yüzde 95'inin tamamlanmasını meclis gündemine taşıdı.
Yayınlanma :
15.05.2017 16:43


İzmir Milletvekili Doğan'ın soru önergesinin tam metni şöyle:
Antalya’nın Alakır Vadisi’ndeki Dereköy HES projesine karşı açılan dört dava da kazanılmasına rağmen hukuka aykırı bir biçimde inşaatının yüzde 95'i tamamlandı.
Bildiğiniz gibi 60 kilometre uzunluğunda, 15 kilometreye ulaşan genişliğiyle 90 bin hektar alana yayılan vadide dördü faaliyette, biri inşaat, üçü de proje aşamasında 8 HES bulunmaktadır. Sizlerin de bildiği gibi Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği, Dereköy HES projesi için 23 Kasım 2016 tarihinde verilen 'ÇED olumlu' kararının iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açmış, Antalya 4. İdare Mahkemesi, 'Doğal SİT alanında geri dönülemez zararlara yol açar' diyerek yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Aynı proje için daha önce verilen 'ÇED olumlu' kararı ise yerel mahkeme tarafından iptal edilmiş, bu karar Danıştay tarafından 23 Şubat 2016 tarihinde onanmıştı.
Alakır Nehri ve Alakır Havzası her boyutta, doğal/biyolojik yapısı bakımından zenginliği yönüyle doğal SİT özellikleri arz ediyor. Endemik tür veya popülasyonların varlığı hem dünya ölçeğinde özgünlüğüne hem de bilimsel açıdan önemine işaret ediyor; bu özellikler alana birinci derece SİT nitelikleri atfediyor. Alakır Vadisinin doğal ve biyolojik yapısı da düşünüldüğünde bu alana yapılacak HES projelerinin yarattığı ekolojik tahribatın bir an önce durdurulması gerekmektedir. Dört ayrı dava sonucuna rağmen projenin yüzde 95'inin tamamlanması rant ve talan politikalarının hukuk tanımadığını göstermektedir.
Bu bağlamda;
1- Doğallığı ve biyolojik yapısı bakımından doğal sit özellikleri taşıyan Alakır Vadisi'ne HES yapmanın temel gerekçesi nedir?
2- Projenin iptal edilmesi gerektiğine dair ortada dört mahkeme kararı olmasına rağmen proje inşaatının inatla devam ettirilmesi ve tamamlanma aşamasına getirilmesi kimin sorumluluğundadır? Çevre ve Şehircilik bakanlığı olarak bu şirketlere bir garanti verilmiş midir?
3- Mahkeme kararlarına rağmen projeyi durdurmayan şirket yöneticileri hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
4- Antalya’nın doğal SİT alanlarından Alakır Vadisi’ne ilişkin ‘HES projesinin yapılmasına olanak yoktur’ yönündeki kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen Reis adındaki şirketin bir megawattlık kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararı hangi gerekçelerle verilmiştir?
5 - Çevre ve doğayı korumak “çevre hakkı”nın korunmasını sağlamak için mevcut yasal olarak ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: