HDP'li Taşçıer: Türkiye, Koalisyonlara Hazır Olsun
"Yüzde 50’e ulaşabilmesi için partilerin diğer partilerle koalisyon yapması gerekiyor"
Yayınlanma :
21.04.2017 15:39


Taşçıer, “Bugüne kadar yapılan şu algıyı düzeltmek gerekiyor; şimdi bundan sonraki süreç koalisyonlar sürecidir. Koalisyon sürecinde başarılı olmak farklı bir şeydir, onların dediği gibi ‘ben tek başına ülkeli yöneteceğim’ söylemleri doğru değil. Koalisyonların çoğalacağını düşünüyorum“ dedi.
2019 seçimlerinde iktidar olmak için yüzde 50’nin aşılması gerektiğine dikkat çeken Taşçıer, “Yüzde 50’e ulaşabilmesi için partilerin diğer partilerle koalisyon yapması gerekiyor. Birinci ve ikinciler kimlerle anlaşacaklar, irili ufaklı partilerle bir araya gelecekler” diye konuştu.
"Koalisyon Dönemi Başladı"
HDP’li Taşçıer’in T24’e değerlendirmeleri şöyle:
Türkiye bu yeni cumhurbaşkanlığı hükümet denilen sistemle koalisyonlar dönemine girdi. Yani bunların hükümet çevrelerinin propagandalarında deniyor ki, ‘koalisyonlar bitti’; aslında koalisyon dönemi başladı. Bunu bu rakamda gördük. Üç parti yan yana gelip zorla yüzde 50’lileri bulması yarın 2019’da bir seçimlerinde hiçbir parti yüzde 50’i aşmadığı zaman ilk turda Fransa’da örneği var ikinci turda bunlar kendi aralarında anlaşacaklar. Birinci ve ikinci Kimlerle anlaşacaklar, irili ufaklı partilerle bir araya gelecekler ve hükümetin koalisyonunu kuracaklar, bakanlıklarını kuracaklar ve bakanlıkları paylaşacaklar birinci parti de ikinci partide bakanlıkları dağıtacak. Koalisyondur bunun adı. Bunun yansıması Meclis’te de olacak. Aynı partinin temsilcileri de parlamentoda olacağı için yansıması da böyle olacak. Parlamento da ikiye bölünmüş olacak ve sistem de koalisyonlarla idare edilecek. Türkiye şimdiden koalisyonlara hazır olsun.
“Bir ve İkinci Partiler İrili Ufaklı Partilerle İşbirliğine Gidecek”
Şimdiye kadar çoğunluğu alan bir parti iktidar olabiliyordu, şimdi deniliyor ki yüzde 50.1 almak gerekiyor. Yüzde 50’e ulaşabilmesi için partilerin diğer partilerle koalisyon yapması gerekiyor. Mesela, birinci parti yüzde 49 aldı ilk turda, ikinci parti yüzde 25 aldı, bunda da yine ikinci parti de diğer partilerle yani irili ufaklı diğer partilerle gidecek iş birliğine gidecek ister istemez birinci partide koalisyon kuracak. İkinci parti bu kurulan koalisyonlarda Meclis’e yansıyacak.
“Yüzde 50’nin Üzerinde Oy Almak Gerekecek”
Bugüne kadar yapılan şu algıyı düzeltmek gerekiyor; şimdi bundan sonraki süreç koalisyonlar sürecidir. Koalisyon sürecinde başarılı olmak farklı bir şeydir, onların dediği gibi ‘Ben tek başına ülkeyi yöneteceğim’ söylemleri doğru değil. Koalisyonların çoğalacağını düşünüyorum bunu bu referandum göstermiştir. Evet cephesi, yani üç partinin ittifakı AKP, MHP ve BBP bunu göstermiştir. Bu, cumhurbaşkanlığı seçimine de yansıyacak. Düşünün bir parti tek başına yüzde 50’yi alamamıştır. Parlamenter sistemde, AKP’nin iktidara geldiği yıllara bakıldığında yüzde 33 ile yüzde 65 arasında milletvekilliği temsiliyeti almıştı, 300’ün üstünde milletvekili çıkarılmıştı iktidar olmuştu, şimdi yüzde 50’nin altında iktidar olamıyor.
Bence Türkiye’de seçmeni farklı bir seçmendir, dünya seçmenine benzer, ‘kafasına vur ekmeği al, her şeyi al’ öyle değil belki kırsal kesimde biraz daha iktidara yakın seçmen profili olur ama Türkiye’nin çoğu bölgenin çoğunluğu bilinçli seçmenlerdir. Hatırlarsanız DSP yüzde 22’den 1 ve 1.5’a e inmişti, DYP iktidarken barajı aşamamıştı.
15 yıl tek başına iktidar olan büyük bir ülke sonuç olarak eğer olağanüstü halle yönetmeye gelmişse belki yarın öbür gün koalisyonla nasıl yönetecekler bunları görmemiz lazım.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: