2023 seçimlerinde AKP'nin listelerinden seçime katılarak Meclis'e giden HÜDA PAR, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliğinde bulunan "Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur' ifadesi yer almaktadır" ifadesinin kaldırılmasını istedi.
HÜDA PAR'ın haftalık değerlendirme toplantısında okul öncesi ve ilkokulda kılık kıyafet yönetmeliği de ele alındı. Açıklamada, MEB'in yönetmeliğinin "fiilen uygulanmasa da" hâlâ yürürlükte olmasına tepki gösterildi. Açıklamada, "Okul öncesi veya ilkokul düzeyinde başörtüsünün sorun olarak görülmesi anlaşılır değildir" denildi.
HÜDA PAR'ın değerlendirmesinde ilgili bölüm şöyle:
"Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Bakanlar Kurulu’nun 26.11.2012 tarihli kararıyla yürürlüğe giren, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin (e) fıkrasında 'Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur' ifadesi yer almaktadır.
Baskıcı bir zihniyetin tezahürü olan bu maddenin 2025’te hâlâ yürürlükte olması, inanç özgürlüğü açısından onur kırıcıdır ve kabul edilmez bir durumdur. Söz konusu hüküm, vatandaşlarımızın inanç özgürlüğünü baskılamayı amaçlayan; asimilasyoncu ve laikçi zihniyetin psikolojik baskısının halen devam ettiğini göstermektedir.
Devlet, vatandaşlarının inanç özgürlüğünü teminat altına almak zorundadır. Söz konusu düzenleme, fiilen uygulamasa da ilgili maddenin hâlâ yürürlükte tutulması soru işaretlerine ve kaygılara neden olmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı, vatandaşların inanç değerlerine yönelik müdahalelere kesinlikle açık bir alan bırakmamalıdır.
Okul öncesi veya ilkokul düzeyinde başörtüsünün sorun olarak görülmesi anlaşılır değildir. Bu, pedagojik açıdan doğru olmadığı gibi anayasal güvence altındaki inanç özgürlüğüyle de çelişmektedir. Bu nedenle, söz konusu düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi zorunludur."
Yorumlar
Kalan Karakter: