İMO İzmir'den İşçi Sağlığı ve Güvenliği Haftası Açıklaması
31. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Haftası (4 – 10 Mayıs 2017) dolayısıyla İMO İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu tarafından bir basın açıklaması yapıldı.
Yayınlanma :
11.05.2017 12:01


Genellikle kolay ve düşük maliyetli tedbirlerle % 98`i önlenebilen iş kazaları basit ihmallerden kaynaklanmaktadır. Ancak, görünür sebeplerin arkasında kazaların kök nedenleri incelendiğinde, asli sebeplerin; aşırı kar hırsı, sigortasız çalıştırma, yanlış taşeron sistemi, denetim eksikliği ve en önemlisi işçilerimize insan olarak yeterince değer verilmemesi olup iş kazası tanımlaması yerine iş cinayeti söylemi daha doğrudur.
Beş yıl önce yürürlüğe giren, birçok eksiklikleri ve yanlışlıkları içeren iş sağlığı ve güvenliği kanunu, iş cinayetlerinde Dünya`da üçüncü, Avrupa`da ise birinci sırada olmamızı engelleyememiştir. Dolayısıyla, 4 – 10 Mayıs 2017 tarihlerinde 31. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Haftası`nı kutlayarak değil iş cinayetlerini tartışılarak değerlendirilmelidir.
Türkiye`de her üç iş cinayetinden biri, ekonominin ve iş gücünün lokomotifi olan inşaat sektöründe meydana gelmektedir. Çok tehlikeli işler sınıfında yer alan inşaat sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği en önemli sorunlardandır. Ölüm ve ağır yaralanma ile sonuçlanan kaza haberleri her gün medyada yayımlanmaktadır. Yüksekten düşmeye karşı tedbirlere önem verilmemesi, sermaye sahiplerindeki duyarlılık eksikliği, taşeronların seçiminde sadece düşük teklifin tercih edilmesi, iş güvenliği uzmanlarının eğitimlerindeki yetersizlik ve deneyim eksiklikleri, yetki kullanımındaki sorunlar, inşaatı bilmeyenler uzmanların da inşaat sektöründe görevlendirilebilmesi iş cinayetlerinin artmasına sebep olmaktadır.
Meslek Odamız iş cinayetlerinin önlenmesi için ısrarcı tutumunu devam ettirmekte, sempozyum ve çalıştaylar düzenlemekte, işçi sağlığı ve iş güvenliği komisyonları çalışmaları ile sorunlara çözümler getirmektedir. Mesleki hastalıksız ve kazasız, sağlıklı, güvenli, sigortalı, örgütlü ve mutlulukla çalışmak herkesin temel haklarındandır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kültürü, bilinci, farkındalığı ve duyarlılığı iş birliği ile toplumun her alanında oluşturulmalıdır.
Bir insanın sağlığının ve hayatının bedeli parayla ölçülebilir mi? Soma, Ermenek, Torunlar gibi işçi katliamları ne zaman bitecek? İş cinayetlerinde yitirdiğimiz emekçilerimizi üzüntüyle tekrar anıyoruz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: