İş Sağlığı ve Güvenliğinde Türkiye’nin Karnesi Zayıf
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıt, Türkiye’nin İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusundaki daha yapılacak çok iş olduğunu gösterdi
Yayınlanma :
16.05.2017 09:55


CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştığını belirterek " Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır”. Bu bağlamda,"
1) Mesleki Yeterlilik Belgesi Yönetmenliğine göre ülkemizde kaç inşaat, şantiye çalışanı bu belgeye sahibidir? Belge sahibi olmadan çalışanlara yönelik denetim sağlanmakta mıdır?
2) MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Bu haktan kaç kişi yararlanmıştır?
3) Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerektiğinden Mesleki Yeterlilik Belgesi ile kişiye yansıyan tutarında yüksek olduğu şikâyet konusudur. Ayrıca Başarısız olanlar için fon desteği de yoktur. Bu bağlamda bir düzenleme düşünülmek temidir?
4) Doğrudan hibe programı 19.07.2017tarihinde sona erecek midir? Uzatma düşünülmekte midir?" sorularını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na yöneltti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu şöyle dedi; "Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK); ulusal meslek standartları ve yeterlilikleri esas alarak uluslararası akredite sınav ve belgelendirme sistemi ile çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırmaktadır. MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları uluslararası akreditasyonu olan ölçme ve değerlendirme merkezleri olup, bu kuruluşların gerçekleştirdiği sınavlar, ulusal meslek standartları ve yeterliliklere dayalı olarak gerçek iş ortamında, gerçek malzemelerle, iş sağlığı ve güvenli ekipmanları kullanılarak, kamera kaydı altında, kalite güvencesi sağlanmış, objektif ve şeffaf olarak yapılmaktadır. MYK Belgesinin zorunlu olduğu mesleklerde sınava giren adayların başarısız olması halinde ilave iki; diğer mesleklerde ise ilave bir kez daha ücretsiz sınav hakkı bulunmaktadır.
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde bugüne kadar 140.923 kişi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almıştır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde denetimler Bakanlığımız İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen tehlikeli ve çok tehlikeli işlere ilişkin 48 meslekte bugüne kadar 88.756 kişinin sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmıştır.
MYK' nın Avrupa Birliği Fonları ile oluşturduğu Belgelendirme İçin Doğrudan Hibe Programı kapsamında adayların tüm mesleklerde sınav ücretleri 300 Avroya kadar karşılanmaktadır. Belgelendirme İçin Doğrudan Hibe Programının süresinin uzatılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir” dedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer belge alımı ile ilgili sürecin hızlandırılması Ve ekonomik anlamda belge almak isteyenler için sorun olmaktan çıkarılmasını istedi ve bir an önce meslek yeterlilik belgesini daha yaygınlaştırılmasının sağlanmasının iş cinayetlerini azaltacağını ifade etti. Gürer yasalar Ve yönetmelikler uygulanır ise sorunlara çözüm bulabileceğini yöneltti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: