İYİ Parti’de Davutoğlu tartışması: Parti ikiye bölündü
İYİ Parti Genel Başkanı meral Akşener’in, Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ne 20 vekil verebileceklerine dair açıklaması parti içinde tartışma yarattı
Yayınlanma :
18.12.2019 10:38


Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, partide, çoğunluğunu MHP’den ayrılan isimlerin oluşturduğu bir grup, “Davutoğlu’na 20 milletvekili vermek demokrasi mi? Davutoğlu iktidar olsa demokrasi mi diyecek” diye sorarken, çoğunluğunu merkez sağdan ayrılan isimlerin oluşturduğu ikinci grup ise “Davutoğlu’nun yüzde bir oy almasının tüm ittifak sistemini yeni baştan oluşturacağını, parlamenter sisteme geri dönüş kapısının aralanacağını” savunuyor.
İYİ Parti içinde çoğunluğunu MHP’den ayrılan isimlerin oluşturduğu bir grup, “Davutoğlu’nun partisinin desteklenmemesi” görüşünde. Bu grubun görüşünün temelini ise Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde izlediği siyaset oluşturuyor. Özellikle Davutoğlu’nun “Komşularla sıfır sorun” diyerek, dış politikada Türkiye’nin “dış güçlere karşı elini zayıflatan bir siyaset izlediği” belirtilirken, “o dönem Suriye’de izlenen siyasetin şu anda Türk askerinin Barış Pınarı Harekâtı’nı yapmak zorunda bıraktığına” dikkat çekiliyor. Davutoğlu’nun desteklenmesi durumunda “İYİ Parti’nin güç kaybedeceği ve güç kaybecek bir partinin de demokrasi savaşı veremeyeceği” ifade ediliyor.
‘DENGELER DEĞİŞİR’
Parti içinde çoğunluğu merkez sağ kökenli isimlerin oluşturduğu bir diğer kanat ise “Davutoğlu’nun partisinin iktidar tarafından seçimlere katılmasının engellenmesi durumunda partinin desteklenmesi gerektiğini” savunuyor. Partinin hedefleri arasında “yeniden parlamenter sisteme dönüşün” olduğu belirtilirken, “bunun da ancak AKP’den oy alabilecek bir parti ile sağlanabileceği” ifade ediliyor. Davutoğlu ve partisinin “yüzde 1 oy alması durumunda bile ittifakların şekil değiştirebileceğini” düşünen bu kanat, “Davutoğlu ve partisi Türk siyasi ve demokrasi hayatına ne kazandırır, ona bakılmalı. Türkiye, eğer çoğulcu demokrasiyle yeniden parlamenter sistemin kapısını aralayabilirse, özlem duyulan toplumsal mutabakat da sağlanmış olur” görüşünü dile getiriyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: