İYİ Parti'den Bakan Koca'ya zor soru: Kimler rüşvet aldı?
İYİ Partili Aytun Çıray, ABD ilaç firması Alexion firmasının Türkiye’de rüşvet dağıttığını kabul ettiğine dikkat çekerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Kimler rüşveti aldı?” diye sordu.
Yayınlanma :
06.07.2020 13:56


Çıray, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, yaptığı açıklamada, Alexion Pharmaceuticals Inc.’in Türkiye ve Rusya’daki reçeteli ilaç satışlarını artırmak için hükümet yetkililerine rüşvet verdiği iddialarını kabul ettiğini ifade etti.
Çıray, ABD’li Alexion ilaç firması Türkiye’de 2010-2015 yılları arasında Soliris ilacının satışını artırmak için Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı görevlilerine ve Rusya’da rüşvet verdiği için 21 milyon dolar ceza ödemeye mahkum olduğunu hatırlattı.
Dr. Aytun Çıray, “Yani Alexion Pharmaceuticals Inc.’in Sağlık Bakanlığı’na rüşvet verdiği kanıtlandı” dedi. Çıray şunları kaydetti:
“ABD’de yapılan açıklamaya göre ilgili firmanın, Solaris ilâcı ile ilgili onayları almak için 2010-2015 yılları arasında 1,3 milyon dolardan fazla ödedi. Sağlık Bakanlığı ile bağlantıları olan bir danışman kiraladı. Danışman, fonların bir kısmını hükümet yetkililerine aktardı. Bunun karşılığında Alexion’un devlet yetkililerinden düzenleyici sunumlar hakkında gizli bilgiler ve geri bildirimler aldı.”
RÜŞVETİN TÜRKİYE'YE MALİYETİ NE KADAR?
Açığa çıkan bu rüşvet skandalı için Dr. Aytun Çıray şu soruları sordu:
1. ABD Borsası tarafından yapılan açıklamaya göre Alexion Firması’nın da kabulüyle, ilgili firmanın suçu kabul ederek 21 milyon dolar ceza ödeyecek olmasından bilginiz var mı?
2. Bakanlığınızda rüşvet verildiği ilgili firma tarafından da kabul edildiğine göre bu konuda soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
3. Alexion firmasının Sağlık Bakanlığı ile ilgili danışmanının kim olduğunu ve kimlerle ilişki kurduğunu bulup kamuoyuna bilgi verecek misiniz?
4. Bu firma rüşvet vererek Türkiye’de ne kadar ilaç satışı gerçekleştirdi? Satılan ilaçların Türkiye’ye ekonomik maliyeti ne kadar olduğu hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: