• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İZMİR
  3. İzmir'in afet sonrası toplanma alanlarının analizi yapıldı  
İZMİR
Yayınlanma: 03 Mayıs 2025 - 10:53

İzmir'in afet sonrası toplanma alanlarının analizi yapıldı  

İZMİR
03 Mayıs 2025 - 10:53
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İzmir’in afet sonrası toplanma alanlarının analizi yapıldı  
İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası bir afet sonrasına yönelik stratejilerini belirledi. İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından “İzmir’de Afet Toplanma Alanlarının Erişilebilirliğinin Mekânsal Analizi” yapıldı. İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, “Esas olan kentte geniş, çok sayıda, birbiri ile bağlantılı ve kolay erişilebilir açık alanlar oluşturulması. Bunlar küçük mahalle parkı, çocuk oyun alanları, kent parkları olabilir. Atıl alanların tekrar hayata döndürülmesi, az kullanılan alanların verimli hale getirilerek, eldeki stokun iyileştirilmesi yönünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi çalışmaları var” dedi. 

İzmir’de sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir alanlar yaratmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Afete Dirençli İzmir” hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.  İZPA, olası afetlerin ardından İzmir’de yurttaşların toplanacağı alanlar hakkında detaylı bir çalışma hazırladı. “İzmir’de Afet Toplanma Alanlarının Erişilebilirliğinin Mekânsal Analizi” yapıldı. 2 bin 425 afet ve acil durum toplanma alanı bulunan İzmir, 71 geçici barınma alanına sahip. İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, afetlerin ardından yurttaşların toplanabileceği, acil destek alabileceği alanların durumu hakkında bir analiz yaptıklarını söyledi. Burada temel amacın bir deprem anında ve sonrasında kent sakinlerinin deprem toplanma alanlarına rahatlıkla erişebilmesini sağlamak olduğunu belirten Koray Velibeyoğlu, “İstanbul da dâhil pek çok yerde yeterli deprem toplanma alanlarının olduğunu görüyoruz. Bunda büyük bir sorun yok. Asıl sorun mekânsal olarak yani ilçeler, mahalleler, şehirler bazında bu alanların eşitsiz dağılımı. Çünkü bir deprem, bir kriz anında rahatlıkla yürüme mesafesinde deprem toplanma alanına erişebilmek gerekiyor” dedi. 

“Eşit ve erişebilir mesafede olması önemli”
İzmir’in körfezin çevresinde sıkışık bir yapılanmasını olduğunu söyleyen İZPA Başkanı Koray Velibeyoğlu, “Körfez ve çevresi zaman içerisinde büyük bir nüfusu barındırır duruma geldi. Yüksek deprem riski bulunan alanlarda nüfus yığılmış durumda. 4 buçuk milyonun 1 buçuk milyonu ise daha çeper ve kırsal alanlarda. Kırsalda, çeperlerde daha rahat deprem toplanma alanları ve açık alanlar var. Bu alanların deprem toplanma alanı olarak belirlenmesi çok da şart değil. Önemli olan açık alan olması” dedi. 
Velibeyoğlu, afet sonrası toplanma alanlarının taşıması gereken kriterleri de şu sözlerle açıkladı: “Deprem toplanma alanları acil durumlarda ulaştığımız yerler. Esas olan kentte geniş, çok sayıda, birbiri ile bağlantılı ve kolay erişilebilir açık alanlar oluşturulması. Bunlar küçük mahalle parkı, çocuk oyun alanları, kent parkları olabilir. Atıl alanların tekrar hayata döndürülmesi, az kullanılan alanların verimli hale getirilerek, eldeki stokun iyileştirilmesi yönünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi çalışmaları var. Kültürpark, Hasanağa Bahçesi, İnciraltı Kent Ormanı’ndaki yenileme çalışmaları bu nedenle kritik öneme sahip. Bunlara yenilerinin eklenmesi de çok önemli. Yaya olarak, bisiklet veya toplu taşıma araçları ile bu bölgelerin aralarındaki ilişkinin güçlendirilmesi de anahtar rol oynuyor.”

“İzmir’de nazım imar planları revize ediliyor”
Afetlerden önce yapılacak çalışmaların hayati önem taşıdığını söyleyen Velibeyoğlu, “Önemli olan deprem olmadan önce yapılacak çalışmalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi bunun için çok farklı alanlarda, çok yönlü çalışmalarını sürdürüyor. Kentin nazım imar planları revize ediliyor. Sosyal konut hamleleri yapılıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Sadece deprem riskine yönelik olarak çalışamayız. Esas amacımız hem depreme dayanıklı hem de yaşanılabilir alanlar yaratmak olmalı. Bu ön koşul. Yapacağımız planlama ve dönüşüm çalışmalarının temelinde, insanların daha iyi ve güvenli çevrelerde nasıl yaşayacağına yönelik stratejiler ortaya koymak” dedi.

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Tugay’dan CHP İzmir’e geçmiş olsun ziyareti
Başkan Tugay’dan CHP İzmir’e geçmiş olsun ziyareti
Karabağlar’da Yaz Tatili, Bilim, Sanat ve Eğlenceyle Dolu Dolu Geçiyor
Karabağlar’da Yaz Tatili, Bilim, Sanat ve Eğlenceyle Dolu Dolu Geçiyor
Pehlivan; “15 Temmuz bir dirilişin adıdır”
Pehlivan; “15 Temmuz bir dirilişin adıdır”
Başkan Tugay 15 Temmuz şehitlerini andı
Başkan Tugay 15 Temmuz şehitlerini andı
Son Haberler
Başkan Tugay’dan CHP İzmir’e geçmiş olsun ziyareti
Başkan Tugay’dan CHP İzmir’e geçmiş olsun ziyareti
Yılmaz Büyükerşen hakkında 19 yıla kadar hapis istemi
Yılmaz Büyükerşen hakkında 19 yıla kadar hapis istemi
Çok sayıda ilde orman yangını! Alevler rüzgarın etkisiyle büyüdü, yerleşim yerleri boşaltıldı
Çok sayıda ilde orman yangını! Alevler rüzgarın etkisiyle büyüdü,...
Küçükçekmece'de balıkçı barınaklarına silahlı saldırı; 2 kişi yaralandı, 5 kişi gözaltında!
Küçükçekmece'de balıkçı barınaklarına silahlı saldırı; 2 kişi...
İmamoğlu'nun 'Akın Gürlek' davasında karar duruşması yarın: Yargılama sürecinde neler yaşandı?
İmamoğlu'nun 'Akın Gürlek' davasında karar duruşması yarın: Yargılama...
Bornova’da demokrasi, çevre ve dayanışma için yeni dönem
Bornova’da demokrasi, çevre ve dayanışma için yeni dönem

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım