İzmir’in Tarihi Mirasına Sahip Çıktılar
Tarihin en eski liman kentlerinden biri olma özelliğine sahip İzmir’in ilk haritaları Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerinin 'Tarih Araştırma Projesi’ sayesinde gün yüzüne çıktı.
Yayınlanma :
05.06.2017 10:56


ÜNLÜ GOAD HARİTALARI IŞIK OLDU
İngiliz Charles Edouard Goad'ın 20. yüzyılın başlarında İzmir’in Konak ve Alsancak Limanı arasındaki bölgeyi kapsayacak şekilde çizdiği haritalardan yola çıkılarak hazırlanan proje ile İzmir’in mekan dokusu, mimarisi, ekonomisi, kültürü ve demografik yapısı gözler önüne serildi. Geçmişe ait ipuçlarını bugünün kullanıcılarına iletmek ve tarihi mirasın genç nesiller tarafından öğrenilmesini sağlamayı amaçlayan araştırma bir ilk olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor. Konak-Alsancak arasında kalan bölge içinde yer alan 11 tarihi yapıyı geçmişleriyle inceleyen öğrencilerin sunumu konuklar tarafından büyük bir merak ve dikkatle dinlendi. Abacıoğlu Han’ın tarihi atmosferi içinde gerçekleşen serginin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, çalışmalarından ötürü Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerine ve tarih öğretmeni Uğur Dilsiz’e teşekkür etti. Tarihi mirasa sahip çıkan öğrencileri takdir eden Pekdaş, bu tür çalışmaların yol gösterici olduğunu söyledi.
8 AY ÇALIŞTILAR
1905 yılında Goad'ın çizdiği Alsancak ve Konak Kemeraltı Bölgesi'ni kapsayan 11 paftayı yakından inceleyen öğrenciler 20. yüzyılın hemen başlarındaki mekan dokusunu günümüze taşıyan öğrenciler büyük takdir gördü. Bu mekanlar arasında; Alsancak Orduevi binasının bulunduğu alan, Pasaport ve yakın iş bölgesi, Frenk Sokağı, Konak İskelesi ile Mekez Bankası arasında kalan alan, Konak Hükümet Binası'nın arkasında kalan alan, Basmane Gar'ının bulunduğu bölge, Acem Han ile Karaosmanoğlu Han ve civarını kapsayan haritayı 8 ay çalışan öğrenciler tarihe adeta ışık tuttu. 1905 yılında Goad tarafında çizilen paftalar üzerindeki yapıların günümüze nasıl ulaştığını gözler önüne seren öğrenciler sunumlarında da ayrıntıları konuklara aktardılar.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: