• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İZMİR
  3. İzmir-İtalya hattında 'yaratıcılık' buluşması
İZMİR
Yayınlanma: 18 Nisan 2025 - 14:27

İzmir-İtalya hattında 'yaratıcılık' buluşması

İZMİR
18 Nisan 2025 - 14:27
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İzmir-İtalya hattında ‘yaratıcılık’ buluşması
Ege Bölgesi’ni yaratıcılığın merkezi haline getirmek hedefiyle İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) yürütücülüğünde hayata geçirilen ‘Create in İzmir’ projesi kapsamında ‘Yaratıcı Köprüler: İtalya ve İzmir’ başlıklı uluslararası konferans düzenlendi.

Alanında uzman isimlerin katılımıyla 4 ayrı panelin gerçekleştiği etkinliğin açılışında konuşan İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, “Yaratıcı endüstriler, ekonomik ve sosyal dönüşümün merkezinde yer alıyor. Kültür, tasarım ve inovasyona derinden bağlı iki ülke olan Türkiye ve İtalya'dan yaratıcı zihinleri bir araya getiren buluşmaya ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz” diye konuştu.

Yaratıcı endüstrilerin geleceğini şekillendiren yenilikçi fikirlerin, sürdürülebilir tasarım pratiklerinin ve kültürler arası iş birliklerinin ele alındığı ‘Yaratıcı Köprüler: İtalya ve İzmir’ adlı konferans, İzmir Mimarlık Merkezi'nde gerçekleştirildi. İzmir İtalyan Konsolosluğu iş birliğiyle hayata geçirilen konferans; İtalya ve Türkiye’den akademisyenleri, tasarımcıları ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getirdi.

“BU DAHA BAŞLANGIÇ”

Yoğun bir katılımla gün boyu devam eden konferans; tasarım, moda, mimarlık, girişimcilik ve teknoloji alanlarında çok disiplinli bir tartışma ortamı sundu. Konferansta, İngilizce-Türkçe simultane çeviri desteği de sağlandı. Konferansın açılışında konuşan İzmir İtalya Konsolosu Daniele Bianchi, Create in İzmir projesi kapsamında örnek bir iş birliğine imza attıklarını söyledi. Yaratıcı endüstrilerden çok önemli isimleri İzmir’de buluşturduklarına dikkat çeken Bianchi, bunun daha başlangıç olduğunu, sağlanan güçlü birlikteliği sürdürerek önümüzde dönemde de yeni çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini vurguladı.

“EKONOMİK BÜYÜMENİN ANAHTARI”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, yaratıcı endüstrilerin, ülkelerin rekabet gücünü belirleyen temel faktörlerden biri haline geldiğini ifade ederek, “Yaratıcılık, yalnızca sanatsal bir yetenek olarak değil; ekonomik büyümenin, sosyal dönüşümün ve uluslararası iş birliğinin anahtarı olarak görülüyor. Tasarım, moda, mimarlık, teknoloji ve girişimcilik gibi alanlarda ortaya çıkan yaratıcı endüstriler, ülkelerin rekabet gücünü belirleyen temel faktörlerden biri haline geldi. Bu bağlamda, Türkiye ve İtalya gibi güçlü kültürel miraslara ve yaratıcı potansiyele sahip iki ülkenin bir araya gelmesi, sadece akademik bir tartışma değil; aynı zamanda gelecek vizyonuna yön veren stratejik bir adımdır. Made in Italy kavramı, yaratıcı endüstrilerde dünya çapında bir kalite ve estetik anlayışını temsil ederken, Türkiye’nin de genç, dinamik ve üretken yaratıcı nesli bu vizyonla birlikte ilerleyecek büyük bir potansiyele sahiptir” dedi.

“LÜKS DEĞİL GEREKLİLİK”

İş dünyasının yaratıcılığı lüks değil gereklilik olarak gördüğünü belirten Özpoyraz, “Gelişen teknolojiler, değişen tüketici davranışları ve sürdürülebilirlik baskısı, şirketleri yaratıcı çözümler üretmeye zorluyor. Tam da bu noktada, üniversiteler ve yaratıcı endüstriler arasındaki iş birlikleri hayati bir önem taşıyor. Bizler iş insanları olarak, yaratıcılığın yalnızca bireysel değil; aynı zamanda kurumsal ve toplumsal bir dönüşüm aracı olduğuna inanıyor, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bu dönüşümün bir parçası olmasından gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİ EKOSİSTEM VURGUSU

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ise, üniversitelerin yaratıcı endüstrilerin gelişmesi noktasında önemli bir görev üstlendiğini belirterek, “Create in İzmir projesi, kültürel ve yaratıcı endüstriler, imalat ve turizm sektörleri arasındaki iş birliğini teşvik ederek yaratıcı ve yenilikçi ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi ve güçlü, birbirine bağlı bir girişimci ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. Proje, Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleniyor. Üniversitemiz tarafından da Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Vakfı ortaklığıyla koordine ediliyor. Bu projeyi mümkün kıldıkları için fon sağlayıcılarımıza ve ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Yaratıcı endüstriler, küresel ekonomik ve sosyal dönüşümün merkezinde yer alıyor. Üniversiteler, eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi, disiplinler arası iş birliğini ve küresel katılımı teşvik ederek bu manzarada önemli bir rol oynarlar; hepsi de gelişen bir yaratıcı ekonomi için olmazsa olmazdır. Kültür, tasarım ve inovasyona derinden bağlı iki ülke olan Türkiye ve İtalya'dan yaratıcı zihinleri ve profesyonelleri bir araya getiren bu buluşmaya ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz” diye konuştu.

“İZMİR, ‘GÖÇEBELERİN’ MERKEZİ OLABİLİR”

Etkinlik kapsamında düzenlenen ‘İş Birliği Ağları ve İnovasyon’ panele konuk olan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ise, İzmir’in gelecek vizyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Ev, ofis ya da diğer mekanlar fark etmeksizin işlerini dijital ortamlara taşıyan ‘dijital göçebeler’ için İzmir’in önemli bir merkez olabileceğini belirten Kızılgüneşler, “Bali, Tayland, Zanzibar gibi lokasyonlar, girişimcilik için önemli cazibe noktaları. Genç dimağlar için odaklanma gerekli. Bunun bir bacağı da, Creative in İzmir programı kapsamında bu dijital göçebeler olabilir. İzmir'de bir kasabayı göçebeler için inşa edebilirsek, onlar meslektaşlarıyla aynı ortamı paylaşabilir ve fikir alışverişlerinde bulunabilirler. İzmir, göçebeler için bir merkez haline gelebilir” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER İÇİN DE DİJİTAL MERKEZ”

15 yaş altındaki öğrencileri hedef alan bir dijital merkezin de oluşturulabileceğini ifade eden Kızılgüneşler, “Orada, 8-9 yaşındaki çocuklara girişimcilikle ilgili birtakım analitik düşünce biçimlerini kazandırabileceğimizi düşünüyorum. Yüksek IQ seviyesindeki çocukları bir araya getirip uzay, yapay zeka gibi alanlarda birçok önemli öngörüyü aşılayabiliriz” diye konuştu. Konuşmasında AR-GE ve inovasyonun önemine de vurgu yapan Kızılgüneşler, “Elektrik olmadan şirket çalışmaz, aynı şekilde AR-GE olmadan da o şirket işlevini tam oluşturamaz” dedi.

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İzmir'in Buca ilçesinde inşaatta demir keserken orman yangınına neden olan kişi tutuklandı
İzmir'in Buca ilçesinde inşaatta demir keserken orman yangınına neden olan kişi tutuklandı
Çeşme'de Yürek Yakan Tahribat: Orman Yangını Ardında Kül Olmuş Bir Doğa Bıraktı
Çeşme'de Yürek Yakan Tahribat: Orman Yangını Ardında Kül Olmuş Bir Doğa Bıraktı
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer'e ziyaret
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer'e ziyaret
Tutuklanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: 75 metrekare evde oturuyorum, dolandırıcılık bu haneye sığmaz
Tutuklanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: 75 metrekare evde oturuyorum, dolandırıcılık bu haneye sığmaz
Son Haberler
Tunç Soyer Cezaevinden İlk Günlüğünü Paylaştı: “Zaman içeride yavaş akıyor”
Tunç Soyer Cezaevinden İlk Günlüğünü Paylaştı: “Zaman içeride...
İzmir'in Buca ilçesinde inşaatta demir keserken orman yangınına neden olan kişi tutuklandı
İzmir'in Buca ilçesinde inşaatta demir keserken orman yangınına neden...
Çeşme'de Yürek Yakan Tahribat: Orman Yangını Ardında Kül Olmuş Bir Doğa Bıraktı
Çeşme'de Yürek Yakan Tahribat: Orman Yangını Ardında Kül Olmuş...
Hamaney, savaş sonrası ilk kez kamuoyu karşısına çıktı
Hamaney, savaş sonrası ilk kez kamuoyu karşısına çıktı
Evlenmeyenlere vergi uygulamayı ciddi bir şekilde düşünüyoruz
Evlenmeyenlere vergi uygulamayı ciddi bir şekilde düşünüyoruz
İBB Kültür AŞ Müdürü hakkında ev hapsi kararı
İBB Kültür AŞ Müdürü hakkında ev hapsi kararı

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım