• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İZMİR
  3. Karşıyaka'da 3. Kültür ve Çevre Sempozyumu başladı
İZMİR
Yayınlanma: 25 Kasım 2021 - 10:22

Karşıyaka'da 3. Kültür ve Çevre Sempozyumu başladı

İZMİR
25 Kasım 2021 - 10:22
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Karşıyaka’da 3. Kültür ve Çevre Sempozyumu başladı
Karşıyaka tarihine, bitki örtüsüne, mimarisine kent ve sosyal yaşamına ışık tutacak Karşıyaka Kültür ve Çevre Sempozyumu başladı.

Karşıyaka Belediyesi tarafından 3. kez organize edilen sempozyumun ilk günü Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Üç gün boyunca sempozyumun sonunda bilim, kültür, sanat ve edebiyat insanları tarafından sunulacak bildiriler, sempozyumun ardından kitap haline getirilecek.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şebnem Güncü, sempozyumun Karşıyaka’nın geleceğine bir pencere açacak nitelikte olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Karşıyaka’nın tarihi, coğrafi ve kültürel geçmişine ışık tutmak, kentin bugünlerine ve geleceğine ilişkin çalışmaların sonuçları tartışmak amacıyla yola çıktığımız sempozyumun 3. Onurlandırdığınız için hepinize teşekkür ederim. Daha önce yapılan toplantılarla ilgili arkeolog, tarihçi, coğrafyacı, mimar inşaatçı, edebiyatçı gibi pek çok konuda yüzün üzerinde bilim insanının Karşıyaka ile ilgili çalışmaları tartışıldı. Burada sunulan tartışma sonuçları ve tartışmalar kitaplaştırıldı. 3 gün boyunca sürecek sempozyumda bir önceki toplantının yapıldığı 2013 yılından sonra Karşıyaka’nın değişen yüzü, sorunları ve çözüm yollarının yanı sıra tarihine ve sosyokültürel geçmişine toplam 37 konuşmacıyla yakından bakacağız. Gelecek kuşakların yararlanmasına imkan tanıyacaktır. Karşıyaka’nın geleceğine bir pencere açacağına inandığımız sempozyumun açılışına gösterdiğiniz ilginin oturumlarda da devam etmesi temennisi ile hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

“BU TOPLANTILAR IŞIK TUTACAK”
Düzenleme Kurulu adına konuşan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Dr. Ertan Daş, “Dünyadaki teknolojik gelişmelere paralel olarak hızla değişen yaşam doğaldır ki yaşadığımız mekanlarda da hızla değişimi zorunlu kılmaktadır. Karşıyaka’yı ve İzmir’i dünyada yaşanan gelişmelerden bağımsız değerlendirmek mümkün değildir. Kentimizdeki değişimi doğru anlamak ve yorumlamak doğru yola yönlendirmek gelecek kuşaklara yaşanabilir kentler bırakmanın temel koşuldur. Bu düşünceyle paydaşlarını bir araya getiren kentin geleceğine mum ışığı kadar da olsa ışık tutmaya çalışan, bu tür toplantılardır” ifadelerini kullandı.

“YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR”
Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Yıldırım ise sempozyumun büyük bir boşluğu doldurduğunu belirterek şöyle konuştu: “Üçüncüsünü düzenlediğimiz bu Kültür ve Çevre Sempozyumunun aslında bir ilçe belediyesinin en önemli işlerinden biridir. Özellikle bildirileri dikkatle incelenseniz dolu dolu olduğunu, çok farklı konuları ele aldığını göreceksiniz. Özellikle depremle birlikte Karşıyaka’mızda çok ciddi anlamda bir değişim ve dönüşüm söz konusu. Bu süreç zarfında tarihe bir tanıklık yapıyoruz. Kültür Müdürlüğümüze bu depremin Karşıyaka’mıza verdiği kültürel ve çevresel etkileri ilgili bir sempozyum düzenlenmesi konusunda bir öneri de bulunmak istiyorum. Hepimizin hayatında ciddi bir tahribata yol açtı. Kaybettiklerimiz ve yaralananlar oldu. Karşıyaka’mızda bir yıkılmamış olsa da ciddi anlamda bir zedelenme yaşadık. Özellikle Karşıyaka’da ne olup bittiği ile ilgili akademik anlamda bir çalışma yapılması bir yol gösterici olacaktır. İşin kültürel ve çevresel anlamda yaşam kalitemizi anlamda nelere tahribata yol açtığı ile ilgili pek bir çakışma yapılmadı. Kültür ve Çevre sempozyumun ne kadar büyük bir boşluğu doldurduğunu görüyoruz. Biz Karşıyakalılar, Karşıyakalı olmaktan gurur duyuyoruz. Karşıyakalı olmanın getirdiği bazı özellikleri taşıyoruz. Bu sempozyumda tam da bu özellikle üzerinden bir pencere açtığını düşünüyorum. Başarılı geçmesini diliyorum.”

“KARŞIYAKA’NIN GÜÇLÜ BİR KİMLİĞİ VAR”
Yurt dışında olduğu için sempozyuma canlı bağlantı ile katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bugünün geçmişin ışığında şekillendirilmesi açısından sempozyumun çok değerli olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bosna Hersek’in kuruluş yıl dönümünde özel olarak davet edilmiş bir belediye başkanı olarak burada bulunmak zorundaydım. Ben olmasam da çok başarılı ve güzel bir sempozyum olacağına dair bir endişem yok. Karşıyaka özel bir kent ve yaşam alanı çünkü kendine ait çok güçlü bir kimliği var. Karşıyaka’nın kuruluşundan itibaren kendi kendine oluşmuş bir kimlik. Biz Karşıyaka’yı bugün yönetirken geleceğe doğru şekillendirirken; bu kimliğe dair hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan bir çalışma yapmayı istiyoruz. Karşıyaka’nın kültürüne dair ayrıntıların bu sempozyumda olduğu gibi ilgili taraflarca, bilim insanlarınca bir platformda paylaşılmış olması bizim için değerli. Burada elde edilecek kayıtlar da bizim için önemli. Geleceği şekillendirirken kentimizi kanaat önderlerinin Karşıyaka’ya dair bilgi ve birikim sahibi insanlardan fikir almak önemli. Çevreyi özellikle dahil ediyoruz bu sempozyuma. Dünyanın içinde bulunduğu sıkıntıların ve hepimizi yakından ilgilendiren sorunların çevre sorunları üzerinde odaklandığını da farkındayız. Belki pek çok şey söylenebilir ama özetle hem bugünümüzün geçmişin ışığında doğru değerlendirilmesi ve geleceğimizin şekillendirilmesi bu sempozyumların önemi çok büyük” şeklinde konuştu.

İZMİR’İN TAŞ ÇİÇEKLERİ 
Konuşmalarının ardından Dr. Erkan Daş’ın fotoğraf sergisi ve çini sanatçısı Ebru Camkıran’ın İzmir’in Taş çiçekleri isimli çini sergisi Bostanlı Sanat Galerisi’nde açıldı. Ziyaretçiler ve sempozyum katılımcıları sergiyi gezdikten sonra Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’na geçti. 
Geçtiğimiz Haziran ayında hayatını kaybeden Pelin Böke’nin anıldığı sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Esin Doğer’in başkanlığında gerçekleştirildi. Akın Ersoy Karşıyaka ve çevresinin tarih ve arkeolojisi, Cumhur Tanrıver Smyrna kazıları ve Erkan Serçe Karşıyaka rıhtımı hakkında sunum yaptı. Karşıyaka’da mimari yapı ve sosyal durumların incelendiği ikinci oturum, Ayşe Ayça Ortaer ve İnci Kuyulu Ersoy'un Karşıyaka mimarisinde Art Nouveau ve Art Deco Akımları ile ilgili yaptığı sunum ile başladı. Sonrasında Siren Bora Karşıyaka Yahudileri, Aybala Yentürk kuruluşlarından Cumhuriyet'e kadar Karşıyaka'da faaliyet gösteren Fransız okulları, Cenk Berkant Karşıyaka’da ikiz köşkler üzerine düşünceler ile ilgili konuşma yaptı. Sağlık nedenleriyle sempozyuma katılamayan Kadriye İnal’ın heykel sempozyumlarının kamusal alan sanatına olan katkıları hakkındaki konuşması okundu. Programın son oturumunda ise İzmir’in işgalinin İstanbul’a bildirilmesi, Mudanya sürecinde Mustafa Kemal Paşa’nın İzmir’deki faaliyetleri; Doğançay Köyü Mezarlığı, Osmanlı dönemi kadın mezar taşları; Karşıyaka Yamanlar köyü mezar taşları ve Karşıyaka mezar taşlarında sembolizm konuları Halil Özcan, Sinan Miser, Ender Özbay, İlyas Yaşayacak ve Ertan Daş tarafından anlatıldı. Sempozyumun ikinci günü alanında uzman kişilerin yapacağı sunumlar ile devam edecek.


 
EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Tunç Soyer’in tutukluluğuna itiraz
Tunç Soyer’in tutukluluğuna itiraz
CHP İzmir hukuksuzluğun onuncu gününde de ses yükseltti!
CHP İzmir hukuksuzluğun onuncu gününde de ses yükseltti!
Srebrenitsa Soykırımı Menemen'de unutulmadı
Srebrenitsa Soykırımı Menemen'de unutulmadı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden “Kentsel Dönüşüm Durdu” İddialarına Yalanlama
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden “Kentsel Dönüşüm Durdu” İddialarına Yalanlama
Son Haberler
TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı
TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı
Özgür Özel’e jet soruşturmaya CHP’li isimlerden sert tepki
Özgür Özel’e jet soruşturmaya CHP’li isimlerden sert tepki
MHP'li Feti Yıldız 'terörsüz Türkiye' sürecinin yeni adını koydu: 'Devlet Bahçeli modeli oluştu'
MHP'li Feti Yıldız 'terörsüz Türkiye' sürecinin yeni adını koydu:...
Özgür Özel hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan re’sen soruşturma başlatıldı
Özgür Özel hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”...
CHP'nin
CHP'nin "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinglerinin bugünkü adresi...
Konak'ta "Kadın Öyküleri" Ödülleri sahiplerini buldu
Konak'ta "Kadın Öyküleri" Ödülleri sahiplerini buldu

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım