“TİS görüşmeleri en az 3 ay sürerken 3 günde tamamlandı”
3 Milyon kamu emekçisini 2,5 Milyon kamu emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri gösterdi ki grev hakkının resmen tanındığı gerçek bir sendika yasası olmadan yürütülen TİS görüşmelerinden emekçilerin kaybedeceğini söyleyen Güven, “Nitekim son sözleşme ile 6 Toplu Sözleşmede de kamu emekçileri hep kayıpla çıktı. Düşünün örneğin 5 bin sendikalı işçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri 3-6 ay arası sürebilirken 5,5 Milyonu ilgilendiren toplu sözleşme bir ayda nasıl bitirilebilir. Kaldı ki o bir aylık süreç, konfederasyonların ilk tekliflerini sunması, bir hafa sonra hükümetin ilk teklifini açıklaması, sonra sözde sendikaların itirazlarını yaptıktan sonra hükümetin yine bir hafta sonra ikinci teklifini açıklaması ve eğer yetkili konfederasyon itiraz ederse hakem kurulu aşamalarından oluşuyor. Yani hakem kurulunu saymazsak aslında 3 günde süreç tamamlanıyor” dedi.
“Taslak emekçilerin onayına sunulmadı”
Güven, sürecin üç görüşmeden ibaret olduğunu aktararak şunları söyledi:
“TİS taslaklarının iş yerlerinde emekçilerle tartışılması yok, hükümetin sunduğu teklifin emekçilerin onayına sunması yok. Tam aksine pazar günü kapalı kapılar ardında gayri resmi görüşmelerle anlaşarak henüz emekçiler ikinci teklifi duymadan pazartesi günü imzalandığı süreci görüyoruz. Bu da kamu emekçilerin yüzdelik zamlar dışındaki talepleri, 3600 Ek Gösterge, ek ödemelerin taban maaşa eklenmesi, vergi dilimi adaletsizliğinin son bulması, sözleşmeli personelin kadroya alınması, ebeveyn hakları, yasal hakkımız olan her iş yerine kreş açılması, cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi, mobbing izleme kurullarının oluşturulması, görevde yükselme ve atamalarda mülakat değil, liyakatin esas alınması, demokratik kamu, bir çok sorun ve talep ile işkollarına özgü bir çok talep görüşülmeden tavsiye niteliğinde dilek temennilerle kapatıldığı süreci toplu sözleşme düzeni olarak ifade edebilmek mümkün değil.”
Memur-Sen ve Kamu-Sen'in önerisi neydi ne oldu?
2022 için yüzde 21 maaş artışı artı yüzde 3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmişler ancak yüzde 5 + yüzde 7'e; Yine 2023 için yüzde 17 maaş artışı + yüzde 3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde yüzde 8 + yüzde 6 oranına imza atmışlardır. İki yıl için toplamda yüzde 67’lik bir artış teklif edilmişti. Güven, teklif ile imzalanan arasında 41 puanlık bir fark olduğunu söyledi.
“134 TL’lik ikramiyeyi 400 TL yaparak bizi susturmaya çalışıyorlar”
İktidar dahil tüm siyasal partilerin vaat ettiği 3600 Ek göstergeye değinen Güven, “TBMM'nde çıkmasına engel oldukları 3600 Ek Gösterge için yine TBMM'ne önerge verilmesi konusunda mutabakata varılması emekçilerle dalga geçilmiyorsa eğer bir dejavu etkisi yaratma çabasından başka bir şey değildir. 3600 Ek Göstergenin yasalaşmasının yine siyasal iktidarın insafına bırakıldığı anlaşılmaktadır. 3600 Ek gösterge, 4/b, 4/c statüsünde sözleşmelilerin kadroya alınması taleplerin yine seçim vaatlerinde parti programlarında göreceğiz. Ancak emekçilerin boş vaatlere karnı tok. Ne kadar engellemeye çalışsalar da emekçiler bu satış sözleşmesine karşı eninde sonunda üretimden gelen gücünü kullanacaktır” açıklamasında bulundu
Güven, 3 ayda bir verilen 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesini 400 TL'ye çıkartılarak sözleşmeye gelecek olan tepkilerin azaltılması hedeflendiğini söyledi.




Yorumlar
Kalan Karakter: