GÜLPERİ TİBİN/ GERÇEK HABERCİ/ ÖZEL HABER - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen “11. Yargı Paketi” sonrasında binlerce mahkum serbest bırakıldı. Kamuoyunun tepkisine neden olan düzenlemeyle mahkumların salıverilmesi ardından çeşitli olaylar gündeme gelmeye başladı. Bunlar biri, cezaevinden çıkan bir vatandaşın tahliye sonrasında sosyal medya üzerinden ilan vererek “İzmir’in her yerinde mekan kurşunlama, mekan kundaklama, adam yaralama, infaz, adam kaldırma, adam dövme, not bırakma” işlerini yapabileceğini söylemesi oldu. Kamuoyunu derinden sarsan bir diğer olay ise söz konusu yargı paketinin ardından cezaevinden çıktığı öne sürülen Okay Gül isimli şahsın, R.Y.’yi boğarak öldürmesi olarak kaydedildi. Yargı paketinin genel kuruldan geçmesinin ardından gündeme gelen bu olaylar, kamuoyunda tepkiye neden oldu. Öte yandan, söz konusu ilan ve işlenen cinayet gibi olaylar sonrasında tetiklenen güvensiz ortamın Türkiye’de günden güne eriyen ekonomiyi ne yönde etkileyeceği ise merak konusu oldu. Ekonomist Bülent Ayhan Toptaş, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toptaş, “Etkilerini zaman içerisinde göreceğiz. En çok konuşulan konulardan birisi de suçluların serbest bırakılması. Bu işleri yaparken her şeyden önce kamuoyuyla iletişimin çok iyi kurulması gerekiyor” diye konuştu.

GÜVEN ORTAMININ ZEDELENMESİ OLUMSUZ ETKİLER
Söz konusu düzenleme sonrasında ülkede güven ortamının zedelenmesinin ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Toptaş, şunları söyledi:
“Bir gecede bir kanun geçiyor ama ne amaçla yapılıyor ne hedeflendi bunların kamuoyuna anlatılması lazım. Bir de bu gibi şeylerde mümkün olduğu kadar geniş kesimlerin görüşlerinin alınması lazım. İnsanlar bir gazeteyi açtığı zaman birçok suçlunun serbest kaldığını sokaklarda gezdiklerini okuyorlar. Ekonomi açısından çok önemli faktörlerden biri güven ortamı. Ben bir iş yapacağım, belirli bir para yatıracağım, belirli ekonomik gelir elde edeceğim ve benim bunları yaptığım ortam, suçluların kol gezdiği, huzursuzluğu olduğu bir ortam olursa benim o yatırımları yapabilmem ve gelir elde etmem tehlikeye girer. Biliyorsunuz ki zaman zaman duyuyoruz, çeteler işletmeleri hedef alıyor, iş adamlarını tehdit ediyor. Bu insanlar a tabii yatırım ortamıyla ilgili güvenleri sarsılıyor. İnsanlar ekonomik aktivite başlattığı zaman dikkat çekip birtakım kişilerin hedefi olmaktan çekinebiliyorlar. Bu nedenle bu tür düzenlemeler gerçekleştirilmeden önce çok iyi hazırlanmış olmak lazım. Mümkün olduğu kadar çok paydaşın görüşünün alınması, kamuoyuna çok iyi anlatılması ve sonrasının da çok iyi takip edilmesi lazım. Şöyle bir şey olabilir, biz bu kişileri serbest bırakıyoruz ama bu kişilerin dışarıdaki hareketlerine karşı toleransımız sıfır. Bu şekilde mesajların verilmesi lazım. Toplumda güven ortamının zedelenmesi ekonomiyi olumsuz etkiliyor.”
YATIRIMCI ÜLKEDEN KAÇAR MI?
Toptaş, düzenlemenin henüz çok yeni olduğunu ve yaşananların yatırımcıyı ülkeden kaçırıp kaçırmayacağının zaman içinde gözlemlenebileceğini belirttiği konuşmasında, “Şimdi düzenleme çok yeni o yüzden bu durumda yatırımcının ülkeden uzaklaşacağı gibi bir kanıya varmak için çok erken. Yaşanan bir iki hadise gündeme geldi. Ancak çok dikkatli takip edilmesi gereken bir süreç” ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: