

En güzel yer Bayraklı
Agora'nın üst tarafında ya da Çınarlı'daki Sümerbank'ın eski yerinde yapılması planlanan mega müzenin İzmir'in en gözde yerine yapılmasının daha doğru oalcağını söyleyen Esat, “Mega müze için en doğru yer Bayraklı sırtlarında bulunan askeriyenin olduğu alan. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen yasa ile de Belediyelere devri gerçekleştirilebilecek alanların kamuya açılabillmesini sağlayacak konu Mega Müze ile bütünleştirilebilir. Çünkü kente kruvaziyer turizmi ile gelen binlerce kişi ilk olarak bu müzeyi görecek. Dağın yamacında devasa büyüklükte ve zengin içerikte harika bir mimari ile inşaa edilecek bir mega müze, hem turist çekecek, hem kent ekonomisine hem de ülke turizm ve ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bugün İzmir'de 14 tane müze var ve içlerinde yaklaşık 20 bin eser sergileniyor. Oysa Kentimizin 70 binden fazla tarihi eseri var ve bu eserler depolarda sergilenmeyi bekliyor. Bu nedenle yapılacak ve çok özellikli bir mega müze, depolarda kaderine terk edilen eserlerimizin sergilenmesi açısından da büyük önem taşıyacaktır” dedi.
Müzeler özerkleşmeli
AKP'li vekillerin ve konuyla ilgili hükümet yetkililerinin müzelere bakışının değişmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, “Mega Müzenin anlamını kavrayamadılar. Kendileri için ne anlama geldiğini dahi bildiklerinden şüpheliyim. Müzeler memuriyet zihniyetiyle yönetilemez. Avrupa'nın hiçbir kentinde de bu zihniyetle yapılıp, yönetilmiyor. Müzeler özerkleşmeli ve yapılması düşünülen mega müze için de yeni yasa çıkarılarak, devlet kontrolünden çıkmalı. Devletten bağımsız bir kontrolü olmalı. Üniversiteler gibi. Ancak merkezi hükümetin İzmir'e ve Kültüre bakışı nedeniyle belki de expo'dan daha önemli olduğunu düşündüğüm bir projeyi kaybetmiş ya da henüz kazanamamış bulunuyoruz. Ülkemizdeki müzeler devlet kontrolünde olduğu için Uluslar arası dernek hüviyetindeki vir sivil toplum kuruluşu olan Uluslar arası Müzeler Birliği (ICOM), bu yılın ocak ayında Türkiye komitesine gönderdiği yazıda ülkemizin mevcut yetkilerinin kaldırıldığını ve üyelikten çıkarıldığını bildirdi. Öte yandan basına yansıyan haberlerde de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndaki merkeziyetçi ve karmaşık bürokratik sistemin bakanlık ile özel müzeler arasında iletişim sorunu yaşanmasına yol açtığı kaydedilerek, bu nedenlerle de ülkemizin üyeliğinin iptal edildiği belirtildi. Şimdi önümüzde olan mega müze şansını iyi değerlendirirsek, özerk müzeler ile belki yeniden bu birliğe üye olabilir, dünya ülkeleri, kentleri arasına girebiliriz. Aksi halde hükümet mantığı ile yapılacak yeni bir müze kentteki 15'inci sıradan müze olacaktır. Bunun da kimseye faydası dokunmayacaktır. Müzelerin büyüklüğünden çok, içindeki eserlerin derinliğinin daha fazla önem arz edeceği de unutulmamalı ve bu anlamda yetkililer öncelikle ne yapılması gerektiğine, karar verip, bir an önce harekete geçmelidir” diye ifade etti.
Turisti cezbetmeli
Dünyanın çeşitli kentlerindeki müzelerin yılda milyonlarca ziyaretçi ağırladığının altını çizen ancak ülkemizde buna benzer bir örneğin olmadığına dikka çeken Aslan, mega müze dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alabilir. Bayraklı Turan Bölgesi'ndeki Askeriye'Nin alanına yapılacak bir müze hem o alanın turizm bölgesi ilan edilmesiyle de kente ve turizme önemli fayda sağlayacaktır. Ayrıca Çiğli'ye de büyük bir Homeros heykeli projesi İzmir'e gemiyle gelip, sabahın ilk ışıklarında gözünü Çiğli'de açan turistlerin ilgisini çekecek, sonrasında Bayraklı'daki müzeyi görüp, limana yanaşarak, gün içinde de müze ziyaretlerini gerçekleştirebilecektir. Homeros heykelini istiyorum çünkü, dünya İzmir'i Homeros ile tanıyor. İl genel meclisinde defalarca gündeme getirdiğim konuda alınan kararlar, hükümetin açıklamaları ve basına da yansıyan söylemlerin altı boş çıktı. Bu müze EXPO 2020 sürecine de büyük katkı sağlayacak, İzmir ve ülkemizin adını dünyaya duyuracaktır” diye konuştu.
İmece usulü bütçe
İzmir'e tarihi bir simgenin, önemli bir müzenin kazandırılması için mücadele verdiğini anlatan Mahmut Esat Aslan, projenin bütçesi ile ilgili de bilgi verdi. Aslan, “Ortalama 225 milyon dolara mal olması tahmin edilen proje için özel idare kaynaklarından her yıl 5 milyon dolar olmak üzere 5 yılda 25 milyon dolar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan her yıl 20 milyon dolar olmak üzere 100 milyon dolar, Avrupa Birliği fonlarından veya Uluslararası kuruluşlardan hibe veya uzun vadeli kredilerden 100 milyon dolar olmak üzere toplamda 225 milyon dolar finans elde edilebilir. Konu uzun vadede ele alınarak, İzmir'e vizyon kazandıracak bu mega müze projesinin gerçekleşmesi için herkesi göreve davet ediyorum” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: