GERÇEK HABERCİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olmasına karşın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Egemenlik Binası, Meslek Fabrikası ve eski gasilhaneye ilişkin tartışmalar devam ediyor. Son olarak Meslek Fabrikası’nın tahliyesinin tebliğ edilmesi tepkilere neden olmuş, sonrasında da tahliyeye ilişkin 15 günlük erteleme kararı çıkarılmıştı. Bununla birlikte, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz’ın konuya ilişkin açıklaması AK Parti kanadının tepkilerine neden oldu. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, sosyal medya hesabı üzerinden eleştirilere tepki gösterdi. Kaya, “O kadar siyasallaştılar ki, sonunda hukuku ve etik ilkeleri öteleyip bunu da yaptıklarını gördük. Eski DGM binası; bir taraftan Yeşilay Ege'nin en kapsamlı bağımlılıkla mücadele merkezi olarak hizmet verecek, bir yandan da kötü anılarını geride bırakıp yeni hukukçuların yetişeceği bir üniversite kampüsüne dönüşecek. Buna da itiraz sözde özgürlükçü ve demokrat bir barodan geliyor. Yazık!” dedi.
2. BARO ARTIK ZORUNLULUK
Kaya, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Geçmişte Buca Cezaevi'nin yıkımının durdurulması için de dava açmışlardı. Eski DGM binası, İzmir'in ve İzmirlilerin malı; belediyece İstanbul'daki bir özel vakıf üniversitesine devredilmeye çalışılırken neredeydiniz? Öncelikle Eski DGM binasının tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü'nündür. Hukukta hepimize 1. sınıfta öğretildiği gibi, temel ilke, ‘hak iddia edenin iddiasını ispat etmesi zorunluluğudur.’ Hak iddia eden İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir ama elinde iddiasını ispat eden hiçbir yargı kararı yoktur. Siz bir hukukçu olarak, nasıl tapu sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bir yargı kararı almasını beklersiniz?
Bu, hukukun hangi evrensel ilkesine sığar? Belediyece açılan bir değil, üç ayrı davada, idari ve adli mahkemelerce net bir biçimde tahliyeye yönelik işlemin durdurulmasına ilişkin taleplerine ret kararı verilmiştir. Siz bu kararları hukukçu olarak nasıl yok sayıyorsunuz? Şimdi belediye tahliye işlemini durdurmak için dördüncü kez mahkemeye başvurmuştur. Yargıdan çıkacak karara saygı duymak hepimizin, başta İzmir Barosu'nun ve başkanının görevidir. Bugüne kadar pek çok meslektaşımızın yaşadığı sorunlarda ve mesleğimize yapılan saldırılarda, göreviniz olduğu hâlde en ufak bir açıklama yapmadınız. Şimdi çıkmış ‘hukuka aykırı, kişiye özel ve siyasal’ bu açıklamayı yapıyorsunuz.
Ben sizin rahatsızlığınızın asıl sebebini biliyorum.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin rantsal tüm işlerde başrolde olan hukuk danışmanı ile ‘yakın arkadaşlığınız, geçmişte aynı ekipte görev yapmanız’ maalesef size bu açıklamayı yaptırıyor.
Üzücü ve kabul edilemez olan, benim de üyesi olduğum, 1908 yılında kurulmuş köklü bir kurumu ‘kişisel ilişkilerinize’ alet etmenizdir. Size tavsiyem, benim hukukçuluğumu sorgulamak yerine kendi arkadaşlıklarınızı sorgulamanızdır. Hukuku ve etik değerleri hiçe sayarak yaptığınız açıklamalar bize şunu göstermiştir; demokrat ve gerçek hukukçular için İzmir'de 2. Baro artık bir zorunluluktur.”
Meslek Fabrikası üzerinden yeni cephe: AK Partili Kaya’dan "ikinci baro" çıkışı
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz’ın Meslek Fabrikası’na ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Kaya, “Hukuku ve etik değerleri hiçe sayarak yaptığınız açıklamalar bize şunu göstermiştir; demokrat ve gerçek hukukçular için İzmir'de 2. Baro artık bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Yayınlanma :
25.03.2026 13:21
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: