TBMM Adalet Komisyonu’nda Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. 10. Yargı Paketi olarak anılan ve 30 maddeden oluşan teklif kapsamında infaz sistemiyle ilgili önemli değişiklikler ele alınıyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, cezaevlerinde yaklaşık 416 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu ifade ederek, bu sayının büyük kısmının hükümlü olduğunu aktardı. Yıldız, Adalet Komisyonu ve Anayasa Komisyonu’nda adalet konularının detaylı biçimde ele alındığını belirterek, yargının bağımsızlığına vurgu yaptı.
Yıldız, infaz kanununun karmaşık ve sık değişen yapısına dikkat çekerek, "İnfaz rejimimizde uygulamada farklılıklar ve karışıklıklar var. Edirne’de uygulanan infaz yöntemi ile Kars’takinin farklı olması, kanunların yorumlanmasındaki tutarsızlıklardan kaynaklanıyor" dedi. Ayrıca genç hakim ve savcıların deneyimsizliğinden dolayı uygulamada hataların yaşandığını söyledi.
Teklif kapsamında hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için cezanın belli bir süresini cezaevinde geçirmesinin zorunlu hale getirilmesini değerlendiren Yıldız, "Cezaevinde kalış süresinin en az beş gün olması cezasızlık algısını önlemek için anlamlı, ancak bu düzenleme gerekli miydi, tartışılır" ifadelerini kullandı.
Yaşlı ve hasta tutuklularla ilgili düzenlemelerin olumlu olduğunu belirten Yıldız, "Adli tıp raporu veya tam teşekküllü hastane raporu ile tedaviye muhtaç tutukluların siyasi görüşü, inancı, dili fark etmeksizin insani bir yaklaşımla infazlarının durdurulması gerekiyor" dedi. Ayrıca çocukların korunmasına yönelik düzenlemelerin de doğru planlandığını söyledi.
Covid izniyle ilgili düzenlemenin tamamen tekliften çıkarılmadığını söyleyen Yıldız, "Bu konu derinlemesine analiz edilmeli. Eylül ve ekim aylarında etki değerlendirmeleri yapılacak" açıklamasında bulundu.
Yıldız, infaz sisteminin hem suç ve suçludan korunmayı hem de hükümlülerin haklarını dengede tutacak şekilde, sade ve anlaşılır bir yasa ile yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Toplumun ve ailelerin hukuk güvenliği konusunda tereddüt yaşamaması için sağlam infaz kanunlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: