Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 4 Kasım 2025 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan bu yönetmelikle, motosiklet, motorlu bisiklet, elektrikli bisiklet ve bazı traktör türlerinin (T3 kategorisi) sürücüleri için koruma gözlüğü, koruma başlığı ve koruyucu eldiven kullanması gerektiği şartı getirildi.
Düzenleme kapsamında, Yönetmeliğin 30'uncu maddesi başlığı ile birlikte yeniden düzenlendi. Bu maddeye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü sürücülerin ve araçların sicillerini tutmak için ihtiyaç duyulacak teknik bilgileri, hukuki değişiklikleri veya kısıtlayıcı şerhlerin sicil üzerindeki kayıt işlemlerini elektronik sistemle yapabilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu bilgileri, kanunlardaki istisnalar hariç olmak üzere, sınırlı olarak paylaşabileceği de belirtildi.
TRAKTÖRLER VE YÜK MOTOSİKLETLERİNDE KAPSAM GENİŞLETİLDİ
Yönetmeliğin 150'inci maddesinde yapılan değişiklikle, T3 kategorisinde bulunan traktörlerde sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü takmaları ve bağlamaları, yolcuların ise koruma başlığı takmaları zorunlu hale geldi.
Ayrıca, üç tekerlekli yük motosikletleri yolcu taşıdığında bir çerçeve veya karoseri ile korunanlar hariç olmak üzere, motosiklet sürücülerinin ve taşınmaları halinde yolcuların koruyucu eldiven takmaları şartı getirildiği ifade edildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: