Muğla'da 16 milyon yıllık balık fosili bulundu
Milas'ta kömür arama çalışmaları sırasında sedimanter bir kayaç içinde 15,9-11,6 milyon yıl aralığındaki Orta Miyosen Dönemi'ne ait olduğu tahmin edilen göl balığının fosili bulundu.
Yayınlanma :
04.10.2018 13:18


Milas ilçesi Alatepe mevkisinde kömür arama çalışmaları yürüten Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdullah Sipahi, çalışmalarda Miyosen Döneme ait olduğu tahmin edilen balık fosiline rastladı.
Fosil üzerinde laboratuvarda inceleme yapan Sipahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömür arama çalışmaları sırasında sedimanter bir kayaç içinde Miyosen Dönemi'ne ait olduğunu tahmin ettikleri göl balığının iz fosiline rastlandığını belirtti.
Türkiye'de farklı dönemlere ait sedimanter kayaçlar içinde farklı birçok fosile rastlamanın da mümkün olduğunu vurgulayan Sipahi, her fosilin bulunduğu bölgenin geçmişi hakkında bilgi verdiğini aktardı.
Videoyu OynatOynat
Ses Kapa
Süre 0:00
/
Toplam Süre 0:01
Tam Ekran
Bulunan fosilin tahminen 14 milyon yıl önce bölgede bir göl olduğunu gösterdiğini anlatan Sipahi, "Gölde yaşayan bu balık ölüyor ve göl tabanına düştükten sonra üzeri sedimantasyon sonucu zaman içinde örtülüyor. Daha sonra göl kuruyor ve fosili barındıran birimler açığa çıkıyor." dedi.
Benzer fosil örnekleri Yatağan'daki kömür sahalarında da görüldü
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gül de benzer fosil örneklerinin Yatağan'daki kömür sahalarında da görüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Gül, Milas Alatepe'de bulunan balık fosilinin Orta Miyosen Dönemi'ne ait olabileceğini, bunun da 16 milyon yıl ile 11,6 milyon yıllarını kapsadığını aktardı.
1980 yılında Maden Tetkik Arama Kurumunun (MTA) Yatağan ilçesinde yürüttüğü çalışmalarda benzer fosil örneklerine rastlandığını vurgulayan Gül, "Bölgemizde benzer fosillerin varlığı uzun süreden beri bilinmektedir. Özellikle Zeki Atalay tarafından 1980'de Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni'nde yayımlanan Muğla-Yatağan ve yakın dolayının Karasal Neojen Straigrafisi Araştırması başlıklı çalışmada Orta Miyosen (15,9-11,6 milyon) olarak adlandırılan jeolojik döneme yaşlandırılmış, akarsu ve özellikle göl çökelleri içerisinde bulunmaktadır. Bu çökeller yöremiz için önemli hammadde olan linyit yataklarında bulunduğu, kireçtaşı, killi kireçtaşı-marn, kiltaşı olarak adlandırılan birimler içerisinde bulunmaktadır." diye konuştu.
Gül, bölgede rastladıkları fosillerin yanı sıra başkaca önemli omurgalı ve omurgasız fosil varlığının da tespit edildiğini bildirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: