Öğrenciler pansiyonlu okullara mecbur kalacak
MEB, liselere girişte adrese dayalı kayıt sistemine göre tüm öğrencilere her okul türünden 3’er tane olmak üzere toplam 9 okul sunacağını açıkladı. Ancak büyükşehirlerde bile toplam 3 okul bulunmayan ilçeler var.
Yayınlanma :
26.01.2018 11:20


Buna göre Meslek, İmam Hatip ve Anadolu olmak üzere 3 okul türü bulunacak. Her çember bu 3 okulun yer aldığı bir daireyi kapsayacak. Öğrenci 5 tercih yapacak. İlk çemberdeki okullardan birine yerleşemezse, ikincideki okullara, oraya da yerleşemezse üçüncü çemberdeki okullardan birine yerleşecek. Eğer öğrenci ille de Anadolu Lisesi derse yakındaki bir okula gitme ihtimali biraz zorlaşacak. Okulların eve uzaklığı nedeniyle pek çok öğrencinin açık liseye yönelmesi bekleniyor.
Milliyet gazetesinden Aysel Bozan Yılmaz’ın haberine göre; Tekin, “Herhangi bir çocuğu zorla imam hatibe göndermek diye bir seçenek yok. Mutlaka birine yerleştireceğimizi taahhüt ediyoruz” dedi. Ancak Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “İkamete dayalı lise geçiş modeli doğru düşünülmüş olmakla birlikte Türkiye’nin koşulları bu modeli bir ütopyaya dönüştürmekte” diyor. Bunu yaptığı bir araştırmayla da ortaya koyan Dinçer’in tespitleri şöyle:
“BAZI İLÇELERDE LİSE YOK”
“İkamete dayalı liselere geçiş modeline yönelik MEB’in taşra kurumlarının web sitelerindeki verilerden yararlanılarak bir analiz yaptık. Büyükşehirlerde okulların mahallelere serpiştirilmiş ve oldukça dağınık olduğu görülüyor. Bazı yerleşim bölgelerinde birinci çemberdeki okullar bile adreslere 10-15 km mesafede. 2016-2017 MEB istatistiklerine göre Türkiye’de 7 bin 615 lise var. Her bölgede 9 lise olacak şekilde bölündüğünde, 846 eğitim bölgesi oluşacak gibi görünüyor. Kamuya ait, bin 408 İmam Hatip Lisesi (İHL), 788’i Çok Programlı Lise (ÇPL) içinde olmak üzere 3 bin 263 Mesleki ve Teknik Lise (MTL), 2 bin 943 Genel Lise (Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler) var. 12 de Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi (MSSL) bulunuyor.
Nüfusu 30 binin altında olan 463 ilçenin okul türlerinin dağılımını incelediğimizde, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler de dahil, 3 okula bile sahip olmayan yüzlerce ilçenin bulunduğu görülüyor. Örneğin Kırklareli Kofçaz, Çankırı Bayramören, Kastamonu Doğanyurt, Siirt Tillo, Yalova Termal ilçelerinde hiç lise yok. Geriye kalan 458 ilçede ise bin 346 lise var. Lise türlerinin dağılımına bakıldığında, 421 ÇPL, 319 AL, 292 İHL, 288 MTL, 22 Fen, 2 Sosyal Bilimler, 2 Spor lisesi bulunuyor. İlçesinde 1 veya 2 okul olan on binlerce öğrenci sadece kendi ilçelerindeki okulları ya da pansiyonlu okulları tercih etmek zorunda kalacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: