Redhack davasında karar açıklandı: 5 gazeteciye ceza, 1 gazeteciye beraat
Eski Bakan Berat Albayrak’ın e-posta yazışmalarını haberleştirdikleri için 6 gazeteci hakkında açılan davanın karar duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahir Kanaat, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Tunca Öğreten ve Eray Sargın’a, 1'er yıl 8'er ay hapis cezası verildi. Derya Okatan ise hakkındaki iki suçlamadan da beraat etti.
Yayınlanma :
31.12.2021 16:02
BirGün'ün aktardığına göre, duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Bağımsız Gazetecilik Platformu (Platform for Independent Journalism- PUNTO24), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) izledi.
‘RedHack’ isimli hacker grubu, Eylül 2016’da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta hesabını ele geçirdiğini duyurdu. Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-posta içerikleri sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Yapılan paylaşımlar pek çok basın yayın kuruluşu tarafından haberleştirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Albayrak’a ait e-posta içeriklerini haberleştiren gazeteciler Mahir Kanaat, Tunca Öğreten, Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu ve Ömer Çelik hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, bu kapsamda; Almanya’da yayımlanan Die Welt Gazetesi’nin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel hakkında da soruşturma başlattı. Ancak Yücel’in dosyası daha sonra ayrıldı.
Gazeteciler hakkındaki iddianame 23 Haziran 2017’de tamamlandı. Öğreten ve birlikte tutuklandığı Ömer Çelik, haklarındaki iddianamenin yazılmasını beş ay cezaevinde bekledi.
Gazeteciler, Bakan Albayrak’ın ele geçirilen e-posta içeriklerindeki bilgileri manipüle etmekle suçladı. Bu yolla, “Enerji Bakanı’nı ve onun şahsında seçilmiş meşru hükümeti yıpratmak amacıyla yayınlar yapıldığı, Enerji Bakanı’nın stratejik faaliyet ve işlemlerinin ve milli enerji politikasının başarısızlığa uğraması için olumsuz algı oluşturulduğu” iddia edildi. Gazeteciler, ayrıca; “FETÖ, PKK, DHKP-C ve MLKP terör örgütlerinin propagandasını yapmakla” suçlandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: