Ruhani'den Putin'e Suriye Telefonu
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye'ye olası müdahaleye ilişkin telefon görüşmesi yaptı. Ayrıca, Rusya Akdeniz'e iki savaş gemisi daha yolladı.
Yayınlanma :
03.04.2017 17:58


Ruhani ve Putin, başka bir ülkeye karşı hukuka aykırı ve meşru olmayan bir askeri müdahalenin uluslararası anlaşmaların ihlali anlamına geldiğinin altını çizdi.
İran ile Rusya'nın bölgeyi ilgilendiren birçok önemli konuda ortak bakış açısına sahip olduğuna işaret eden Ruhani, "Rusya'nın Suriye meselesi hakkındaki takdire şayan güçlü ve ilkeli duruşu, bölgede huzur ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacaktır" dedi.
Ruhani, Suriye'de kullanılan kimyasal silahlarla ilgili önyargıyla karar vermenin tehlikeli olduğunu belirterek, "Kimyasal silah kullanımı nerede ve kim tarafından olursa olsun İran İslam Cumhuriyeti'nce kınanmaya mahkumdur. Ancak konu açıklığa kavuşmadan önyargıyla erken karar verilmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir" uyarısında bulundu.
Suriye'ye olası bir askeri müdahaleyi endişe verici olarak nitelendiren Ruhani, "Suriye hassas ve hayati bir dönemde iken bu ülkeye dışarıdan yapılacak her türlü askeri müdahale Ortadoğu'nun tümünde istikrarsızlığın hakim olmasına neden olacaktır. Suriye'ye askeri müdahale barış yanlısı ülkelerin bugüne kadarki çabalarını tehlikeye atacaktır" diye konuştu.
Putin: "Suriye Rejiminin Kimyasal Silah Kullandığına İnanmıyoruz"
Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin kitle imha silahlarının kullanımını kesin bir dille kınadığını yineleyerek, "Ancak maalesef uluslararası kamuoyunun dikkatini Suriye'deki kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığı konusuna çekmek için yaptığımız tüm çalışmalar görmezden geliniyor" ifadesini kullandı.
Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına dair elde hiçbir delilin olmadığına vurgu yapan Putin, Rusya'nın Suriye güvenlik güçlerinin kimyasal silah kullandığına inanmadığını belirtti. Putin ayrıca ABD ve Batı ülkelerinin, iddialarını kanıtlamak için Suriye devletinin kimyasal silah kullandığına dair deliller sunması gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Zarif'in yoğun Suriye diplomasisi
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye'ye askeri müdahale tartışmalarının gündeme gelmesinin ardından farklı ülkelerden 10 mevkidaşı ile telefon görüşmesi yaparak, İran'ın konu hakkındaki tutumunu iletti.
Zarif, Ürdün, Kuveyt, İtalya, İsviçre, Belçika, İspanya, Yunanistan, Fransa ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmede, Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı ve kim tarafından kullanıldığına BM denetçilerinin yapacağı incelemenin ardından karar verilmesi gerektiğini belirtti.
İran'ın kimyasal silah saldırılarına en fazla kurban veren ülkelerden biri olduğunu ve bu nedenle her türlü kitle imha silahlarının kullanımını kınadığını ifade eden Zarif, BM denetçilerinden kimyasal saldırının failleri hakkında hiçbir önyargı taşımadan kapsamlı araştırma başlatmalarını istedi.
Mevkidaşlarına Suriye'ye askeri müdahale tartışmaları hakkında İran'ın görüşünü ileten Zarif, "Dünyanın bir savaşa daha tahammülü yok. 21'inci yüzyıl dünyasında kaba kuvvet ve tehdit kabul edilemez. Askeri müdahale krizi sonlandırmaktan çok, daha geniş bir bölgeye yayacaktır" diye konuştu.
İran'ın Dini Lideri Ayetullah Hamaney de önceki gün Suriye'ye olası bir müdahalenin faciayla sonuçlanacağı uyarısında bulunmuştu.
Rusya: "BM Temel Hükümlerine ve Uluslararası Hukuka Aykırı"
Öte yandan, Uluslararası Adalet Divanı'na ev sahipliği yapan Lahey'deki Barış Sarayı'nın 100. kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde BM Genel Sekteri Ban Ki-mun ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Suriye'ye askeri müdahale açıklamalarının BM'nin temel hükümlerine ve uluslararası hukuk normlarına meydan okumak anlamına geldiğini söyledi. Gatilov, Suriye'de şu aşamada sadece diplomatik yollara başvurulması gerektiğinin altını çizerek, "Bazı ülkeler tarafından yapılan Suriye'ye askeri müdahale açıklamaları, BM'nin temel hükümlerine ve uluslararası hukuk normlarına meydan okumaktır" ifadesini kullandığı belirtildi.
Görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Rus diplomatın, BM'nin Suriye'deki misyonuna destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, raporun en kısa sürede BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmasının önemine dikkati çektiği ifade edildi.
Ayrıca Gatilov Rus devlet kanalı "Rossiya-24"e yaptığı açıklamada, Cenevre-2 Konferansı hazırlıklarında ABD ile diyaloğun Suriye'deki duruma bağlı olarak gelişeceğini ancak şimdilik herhangi bir görüşme olmadığını kaydetti.
"Rusya Akdeniz'deki Donanmasını Güçlendirme Kararı Aldı"
Rusya, Akdeniz'deki donanmasını iki gemiyle güçlendirme kararı aldı. Rus İnterfaks haber ajansının askeri bir kaynağa dayandırdığı haberde, Rusya'nın Suriye'deki son gelişmelerden sonra Akdeniz Donanması'nı iki savaş gemisi göndererek güçlendireceğini yazdı. Kaynak, iki geminin en kısa sürede Akdeniz Filosuna katılacağını belirtti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: