Kültür ve Turizm Bakanlığı, usullere uymayan ve haklarında şikayet bulunan seyahat acentelerinin belgelerini iptal etmeye devam ediyor. 2024 yılında 155 acentenin işletme belgesi iptal edilirken, 11 Temmuz 2025 tarihine kadar 89 acentenin daha belgesi iptal edildi.
2025 yılında belgesi iptal edilen acentelerden birisi de İzmir’de faaliyetlerini sürdüren Tekkoza Turizm oldu. Şirketle ilgili özellikle “kaçak hac” faaliyetleri sebebiyle birçok kişinin şikayeti bulunduğu ve bu sebepten dolayı belgesinin iptal edildiği belirtildi.
Tartışmaların odağındaki acentenin, 11 Şubat 2025 tarihinde işletme belgesi iptal edilmesine rağmen farklı isimli acentelerle hâlâ “Tekkoza” ismiyle müşteri bulmaya çalışması, sektörde diğer firma sahipleri tarafından tepkilere sebep oldu.
FETÖ’CÜLER KURMUŞ
İzmir’de, Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) yargılanan Gültekin Avcı’nın babası, emekli komiser İsmail Avcı ile FETÖ’nün Güney Afrika sorumlusu firari Necdet İçel tarafından 2005 yılında “Bekka Turizm Seyahat Acentalığı” adıyla kurulan şirket, 2020 yılına gelindiğinde “Tekkoza Turizm Seyahat Acentalığı” adını aldı.
2015 YILINDA TÜM HİSSELER TEMEL ALMAK’A DEVREDİLİYOR
FETÖ firarisi eski vaiz Necdet İçel, kuruluşundan 6 yıl sonra hisselerini devrederken, FETÖ üyeliğinden tutuklanan İsmail Avcı ise 2015 yılında hisselerini Temel Almak’a devrederek ortaklıktan kayboldu. Şirketin ticaret sicil kayıtlarına göre, 2020 yılına kadar Bekka ismiyle hizmet veren şirket, 2020 yılında ismini “Tekkoza Turizm Seyahat Acentalığı” şeklinde değiştirdi.
SOSYAL MEDYADA MÜŞTERİ ARAYIŞI SÜRÜYOR!
Almak’ın, müşterilerinden gelen yoğun şikayetler sonrasında 11 Şubat 2025 tarihinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından işletme belgesi iptal edildi.
Belgesi iptal edilen Tekkoza, aylarca hac ve umre organizasyonlarına devam etti; ancak CİMER’e yapılan onlarca şikâyetin ardından, şirket geçtiğimiz haftalarda mühürlendi. Fakat paravan acenteler kullanarak yasa dışı şekilde faaliyetlerine devam eden Tekkoza’nın, sosyal medya hesapları üzerinden çekilişler ve reklamlarla müşteri toplamaya çalıştığı ortaya çıktı.
AK PARTİLİ KAYINPEDER Mİ KAPATILMASINA ENGEL OLDU?
Acentenin, Şubat ayında belgesi iptal edildikten sonra hiçbir şey olmamış gibi turlarına devam etmesi, sektör temsilcileri tarafından ciddi tepkiyle karşılandı. Gelen tepki ve şikayetler ardından, şirket belgesi iptal edildikten 6 ay sonra mühürlendi.
İşletmenin aylarca mühürlenmemesinin sebebinin, Temel Almak’ın kayınpederi olan eski AK Parti Menderes İlçe Başkanı ve emekli imam Mehmet İmre olduğu; İmre’nin, damadının şirketinde grup hocası olarak umreye yolcu götürdüğü de iddialar arasında.
ALMAK’IN YURT DIŞI YASAĞI MI VAR?
Ayrıca, acente sahibinin yolcularla beraber gitmediği; bunun sebebinin FETÖ üyeliği iddiasıyla cezaevinde yatıp hâlâ yurt dışı çıkış yasağı bulunduğu da öne sürülüyor.
MAĞDURİYET VE ŞİKAYETLER ARTIYOR!
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda kaydı bulunmayan şirketin hesaplarına yapılan yorumlarda ise birçok kişinin mağduriyeti dile getiriliyor. Ayrıca, belgesi iptal edilen Tekkoza Turizm ismiyle umre kayıtları yapan şirketin yolcuları götürememesi durumunda mağduriyetlerin oluşabileceği belirtiliyor.
Kaçak hac ve umre organizasyonlarına ilişkin konuşan TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ORGANİZASYONLARIN YASAL OLUP OLMADIĞI NEREDEN ANLAŞILIR?
Tur şirketlerinin yasal olup olmadığının site üzerinden kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Meriç, “Hac organizasyonu hem Diyanet'in hem de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne üye olan acentalar üzerinden yapılır. Onun dışında yapılan bütün organizasyonlar kaçaktır aslında. Bunu nereden anlayabilirsiniz? Paketi alacağınız şirketin seyahat acentası numarasından direkt TÜRSAB’ın internet adresinden karşılaştırabilirsiniz. Eğer orada varsa zaten bu, yasal bir şirkettir; umre yapma hakkı olan bir şirkettir” ifadelerini kullandı.
“SÖZE İNANMADAN, DİREKT GÖZLE DE GÖRÜLMESİ GEREKİYOR!”
Önlemlerin yeterli olmadığını dile getiren Meriç, “Alınan önlemler yeterli olmuyor ne yazık ki. Her sektörde olduğu gibi, kaçak maalesef günün şartlarına uygun hareket ettiği için vatandaşın tamamen güvenini suistimal etmek amaçlı yol aldıkları için çok fazla müdahale etme şansımız olmuyor. Birçok olayda da zaten şirket adına değil, şahıs adına paralar gönderiliyor. Bir tüketicinin aldığı paketin parasını şahsın hesabına yollaması çok saçma. Bir şirket olmalı. Şirketin varlığıyla ilgili araştırmasını da dediğim gibi TÜRSAB’ın internet sitesinden yapabilir. Vatandaş bu konuda daha araştırmacı olmalı; söze inanmadan, direkt gözle de görülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: