Sahte koronavirüs haberlerini nasıl ayırt edersiniz?
İnternet, sosyal medya ve anlık mesajlaşma imkanı, sahte haberlerin yayılmasını kolaylaştırıyor
Yayınlanma :
21.03.2020 13:11


Toplam vaka sayısı bugün itibarıyla 277 bini geçerken, iyileşenlerin 91 bini geçtiği, 11 bin 400’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi.
Ancak salgının yanı sıra koronavirüsle ilgili yanlış haberler de yayılmayı sürdürüyor. İnternet, sosyal medya ve anlık mesajlaşma imkanı da sahte haberlerin yayılmasını kolaylaştırıyor.
Söz konusu haberlerde genellikle doğru ve yanlış bilgiler bir arada sunulduğu için onları ayırt etmek de zorlaşıyor. Ancak bu haberlerde yer alan bilgiler, halk sağlığını tehdit edecek boyutta etkiler yaratabilir.
Peki bu haberlerin yanlış olduğunu anlamanın yolu var mı ve haberleri okurken nelere dikkat etmek gerek? Science Alert’in The Conversation’dan aktardığına göre birkaç adımda bu haberleri gerçeklerden ayırt etmek mümkün.
Kaynak: Görülen haberlerin kaynağını sorgulamak gerekiyor. Haberde atıf yapılan bilimsel kaynakların internet sitelerine bakılabilir. Böylece habere konu edilen araştırmaların gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak kaynak, “bir arkadaşın arkadaşı” ise iddiaların söylentiden ibaret kalması muhtemel.
Logo: Haberde yer verilen dernek veya bilimsel kurumların logolarını kontrol etmek gerekebilir. Bunun için kurumun resmi sayfalarına bakmakta fayda var.
Sahte sosyal medya hesapları: Birçok yanlış bilgi, gerçek kişileri veya medya kuruluşlarını taklit eden hesaplardan yayılıyor. Bu yüzden haberi paylaşan hesapların gerçek olup olmadığına dikkat etmeli.
Paylaşmanızı isteyen içerikler: “Lütfen bunu paylaşın!” diye başlayan mesajlar ve gönderilerden de şüphe etmek gerekiyor. Viral olan paylaşımlar genellikle böyle yayılıyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: