Sıra dışı bir sergi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş sanat dallarından üç boyutlu kağıt oymacılığını İzmirli sanatseverlerle buluşturuyor.
Yayınlanma :
20.08.2016 10:00
Sanatseverler, Erol’un sergisinde 15.yüzyıl üç boyutlu kağıt oymacılığı anlamına gelen Kaat’ı sanatının en seçkin örneklerini görme imkanı bulacak.
Kaat’ı nedir?
Kaat veya kaatı kelimesi, sözlükte “kesmek” olarak tanımlanır. Kaat’ı sanatı ise, bir kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi veya şekli oyup çıkartarak bir başka kağıt veya deriye yapıştırarak gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır. İslam medeniyetinin üzerinde yeterince durulmamış sanat kollarından biridir.
Sanat tarihçileri kaat’ı sanatının Orta Asya’da bir halk sanatı olarak doğduğunu ileri sürmektedir. İlk kaat’ı örnekleri oyma deri kitap kaplarında görülür. İslam dünyasına bu kanalla geçmiş ilk kağıt oyma örneklerine ise 15. yüzyılda Timurlar ve Akkoyunlular döneminde rastlanır. Dönemin en büyük sanatçısı Abdullah Kaat’ın adıyla bilinen sanat dalı, en parlak çağını Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşanmıştır. Kaat’ı, zaman içinde unutulmaya yüz tutmuş ama bu sanata gönül verenlerin sayesinde tekrar gün ışığına çıkmıştır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: