weather
26°
Gerçek Haberci Siyaset Kılıçdaroğlu, "Özgür'ü Sat Demedim, Eşimden Ne İstiyorsunuz Ahlaksızlar!"

Kılıçdaroğlu, "Özgür'ü Sat Demedim, Eşimden Ne İstiyorsunuz Ahlaksızlar!"

Mahkeme kararıyla CHP'nin dümenine geçen Kemal Kılıçdaroğlu, uzun süren sessizliğini Sözcü TV'de bozdu. Gazeteciler Senem Toluay Ilgaz, Barış Terkoğlu ve Aslı Kurtuluş Mutlu dobra dobra sordu, Kılıçdaroğlu merak edilenlere ilk kez yanıt verdi.

10 Dakika
Okunma Süresi
Kılıçdaroğlu, "Özgür'ü Sat Demedim, Eşimden Ne İstiyorsunuz Ahlaksızlar!"

21 Mayıs tarihli 'mutlak butlan' kararı ile yeniden CHP Genel Başkanlığına atanan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk kez Sözcü TV ekranlarında kamuoyunun önüne çıktı.

Senem Toluay Ilgaz’ın moderatörlüğündeki programda Sözcü Televizyonu Ankara Temsilcisi Aslı Kurtuluş Mutlu ve Gazeteci Barış Terkoğlu sordu, Kılıçdaroğlu canlı yayında ilk kez yanıtladı.

İşte gazetecilerin dobra dobra soruları ve Kılıçdaroğlu'nun yanıtları:


İMAMOĞLU'NA 'ÖZEL'İ SAT CUMHURBAŞKANI OL' TEKLİFİ YAPTI MI?


Özgür Özel'in kendisine yönelik "İmamoğlu'na cezaevindeyken 'Özel'i bırak seninle yola devam edelim' teklifi yaptığına ilişkin iddiasına yanıt veren Kılıçdaroğlu:

"Hayır efendim. Bunların tamamı çok özür diliyorum ama tamamı yalandır. Yok böyle bir şey. Nasıl çıkarıyorlar, nereden çıkarıyorlar bunları. Yok öyle bir şey ya. Biz bölgede Türkiye nasıl güçlenir, CHP nasıl tek başına iktidar olur diye düşünüyoruz onlar nelerle uğraşıyorlar." 


TOM BARRACK'A YEŞİL IŞIK MI YAKTI?


CHP Genel Merkezinde yaptığı konuşmada kullandığı "Osmanlı coğrafyasında Türkiye olmalı" sözlerinin ardından Tom Barrack ile benzer ifadeler kullandığı için eleştirilen Kılıçdaroğlu:

"İktidarın dünyası benim dünyamla kıyaslanamaz. Bakın açık ve net söylüyorum. Erdoğan'ın dünyası ile benim dünyam kıyaslanamaz. Size bir kitap getirdim, İsmail Cem'in kitabı. Türkiye, Avrupa, Avrasya...

Benim söylediklerimin tamamı bu kitapta var. Türkiye, dünyadaki değişime ayak uyduramazsa ve sadece kendi kültürü ve bölgesine hapsedilirse oyun kurucu olamaz. Türkiye'nin oyun kurucu olabilmesi için Osmanlı coğrafyası ve Türk cumhuriyetlerinin coğrafyası başta olmak üzere ekonomik ve kültürel açıdan bu bölgelere girmesi lazım.

Bakın ben dedim ki Suriyelileri ülkelerine göndereceğiz. Ancak ayrıca dedim ki Gaziantep'teki iş adamlarına, "Gidin Suriye'de fabrikalar kurun, Suriyelileri çalıştırın ve ben size 5 yıl vergi muafiyeti getireceğim. Türkiye'deki kazançlarınız için de vergi muafiyeti vereceğim" dedim.

Bu coğrafyaya girmek zorundayız. Girmek derken de gidip işgal edelim falan değil. Türkiye bu coğrafyada gücünü göstermeli. Ağabeydir... Osmanlı coğrafyası bu coğrafyadır. Bakın Osmanlı coğrafyasındaki hiçbir devlet, Osmanlı arşivini elde etmeden kendi tarihini yazamaz. Biz bunlarla neden kavga ediyoruz.

Rahmetli Turgut Özal gitti Türkiye-Libya arasında ortak şirketler kurdu. Sonra bunların tamamı kalktı. O şirketlerin devam etmesi gerekiyordu"


KILIÇDAROĞLU AK PARTİ'NİN PROJESİ Mİ?
Kılıçdaroğlu, CHP'li milletvekillerinin "Erdoğan'ın projesiymiş" eleştirilerine yanıt verdi:

"13 seçim kaybedildiği söyleniyor. Tamamen yalan. Saysınlar 13 seçimi. Birisi bir şey söylüyor herkes ona inanıyor. Nerede 13 seçim kaybetmişim? Referandumları seçim olarak mı sayıyorsunuz? Kim beni Erdoğan'ın projesi olmakla suçlayabilir? Benim kadar Erdoğan'ı eleştiren mi var?

Ankara'yı kim aldı? İstanbul'u kim aldı? Mersin'i, Adana'yı kim aldı? İlk kez AKP tek başına hükümet kuramadı ya. AKP tek başına hükümet olmadı 7 Haziran 2015'te...

Sayın Bahçeli'ye dedim ki gel sen başbakan ol ben sana destek vereceğim. Kendisi kabul etmedi. Her seçimde oy oranımız arttı. Ben her seçimde olağanüstü başarılar elde ettik demiyorum. Ancak her seçimde oyumuzu artırdık biz.

Tarihinde ilk kez AKP'nin tek başına hükümet kurmasına engel olan oyu da biz aldık. O bombalar patlamasaydı, yüzlerce insan ölmeseydi başka bir tablo çıkacaktı ortaya biz bunu da biliyoruz.

Bütün metropolleri aldık, daha neyi alalım. Ayrıca İYİ Parti'ye verdiğimiz yerleri de sonraki seçimlerde aldık.

Yeni dünya düzeni farklı. Çin dev gibi geliyor. ABD'nin en büyük rakibi şu anda Çin, arkasından Hindistan geliyor, Endonezya geliyor. Eğer Türkiye coğrafi konum itibarıyla Akdeniz'de bakın Ecevit'in bu ülkeye yaptığı katkıyı kimse yapmamıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bağımsız bir devlet olarak oluşturmaya çalışmıştır ve Ecevit bunu biliyordu. Doğu Akdeniz'deki doğal gaz ve karbon yataklarında söz hakkımız var. Libya ile yapılan anlaşma çok önemlidir. Türk cumhuriyetleri ile kurulan anlaşmalar ve ilişkiler çok önemlidir"

NEDEN 'GENEL BAŞKAN' İFADESİNİ KULLANMIYORSUNUZ?
Sizin televizyonunuzda da neden benim için "Genel Başkan" ifadesini kullanmıyorsunuz. Mahkeme kararı var ortada.

Ben medyada yapılanlar, söylenenler, sosyal medyadaki paylaşımlar. Eşim tehdit ediliyor. Bu kadar ahlaksızlık olur mu ya? Eşimden ne istiyorsunuz siz? Trollere dava açıyoruz, bir bakıyoruz Özbekistan'da, Arnavutluk'ta çıkıyorlar.

Birisi nasıl olduysa Samsun'da çıktı da polis buldu getirdiler şu anda hapisteler. Troller düğmeye basıyorlar ve 1000 tane troll hesap çıkıyor. Vatandaş da bunları okuyunca "ya bu nedir, niye bu kadar çok eleştiri geldi" deniliyor.

Benden neden korkuyorlar? Ailem belli, ahlaki yapım bell, partiye bağlılığım belli. Bütün başlangıçtan itibaren, siyasete girişimden itibaren yolsuzluklarla ve haksızlıklarla mücadele ettim. Kılıçdaroğlu olmasın da kim olursa olsun deniliyor. Neden? Ben birisini mi astım kestim. Bir dürüst insana fiske mi attım. Düşüncesini özgürce ifade eden bir insanı partiden mi attım?

Tüm partililerime sesleniyorum. Hiç kimseyi ötekileştirmem hakaret etmedikleri sürece. Çünkü bu partinin eleştiri kültürünü korumak zorundayız. Zaten eleştirilmezse, benim eksiğimi söylemezlerse parti parti olmaktan çıkar. Hiçbir milletvekiline farklı bakmam. Hepsi yeter ki parlamentoda çalışsınlar"


CHP GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY OLACAK MI?


Bir sonraki kurultayda CHP Genel Başkanlığına aday olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu:

"Ben şimdiye kadar hiçbir yere gidip de ben adayım demedim. Hiçbir yere bakın. Ben size örnek vereyim. Beni bugüne kadar görev aldığım her yerde aday yaptılar, ben hiç aday olmadım.

Adaylık bir kişinin iradesiyle olmaz. Size destek veriyorlarsa, sizi aday gösteriyorlarsa aday olursunuz. Ben kendi kendime aday olacak değilim. Samimi düşüncemi söyleyeyim. Partiyi arındırdıktan sonra ben oturmak, dinlenmek istiyorum. Ben yaşamak istiyorum. Eşimle, çocuklarımla huzur içinde yaşamak istiyorum.

78 yaşındaki bir insana özgürce sorular soruyorsunuz. Erdoğan bu soruları sordurtmaz bile ama bana diyorsunuz ki "Erdoğan mı sizi destekliyor?"

Bu soru sorulur mu ya? Hangi kamuoyu bunları konuşuyor? Trollerin oluşturduğu kamuoyu mu? Az önce Emin Çölaşan'ın yazısını okudunuz. Emin Çölaşan benimle ne zaman konuştu? Hangi gerekçeyle yazıyor bunları?"


KILIÇDAROĞLU SOKAĞA ÇIKABİLİYOR MU?


CHP seçmeninin tepkileri nedeniyle 'Kılıçdaroğlu şu anda sokağa çıkamaz, Esnaf, pazar gezemez" eleştirilerine yanıt veren Kılıçdaroğlu:

"Neden sokağa çıkamayayım. Yakında göreceksiniz hiç meraklanmayın. Gün de veririm saat de veririm. Zaten gazetecilere de söylerim hiç meraklanmayın.

Biz adam mı öldürdük, adam mı kestik? Neden sokağa çıkamayayım? Ahlakı savunan, yolsuzluğun üzerine giden adam sokağa mı çıkamayacak?

Vatandaş ne diyecek bana "Sen yolsuzluğun üzerine gittin, o yüzden sokağa çıkamazsın" mı diyecek? Partiyi kuruluşundaki ahlaki değerlere kavuşturacağız. Ondan sonra göreceksiniz, yapısı düzelmiş ve ciddi bir partiyle her yere gideriz. Partinin tüzüğünü değiştireceğiz. Ön seçimi zorunlu yapacağız"

AKP'NİN 'ERKEN SEÇİM' TEKLİFİNE EVET DİYECEK Mİ?
"Erdoğan gelip Cumhurbaşkanı adayı olmak isterse ve bunun için Anayasa değişikliği isterse gelip deriz ki 'Neden değiştiriyoruz bu Anayasayı, hangi gerekçeyle' deriz.

Bizim partimizin arşivinde Anayasa ile ilgili yapılmış çok sayıda çalışma var. Altılı masada biz bunları Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile açıkladık ve bunun hala arkasındayız."

AKP'NİN ANAYASA GİRİŞİMİNİN İÇİNDE OLACAK MI?
"Bizim Anayasa değişikliği konusunda görüşlerimiz var. Partinin yetkili organları tarafından kabul edilmiş. Amacımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi getirmektir. Bu parlamento değil. Milletvekilleri karar bile alamıyorlar. İradeleri sıfıra inmiş bir parlamento.

Ben bu parlamentoyu ne yapacağım. 600 milletvekiline boşuna maaş ödüyorlar. Parlamento güçlenmediği sürece demokrasi olmaz. Anayasa değişikliğinde gelip de güçlendirilmiş parlamenter sistem derlerse, parlamentoyu gerçekten parlamento yaparlarsa biz ona evet deriz. İradelerine yukarıdan müdahale etmezlerse biz ona evet deriz.

Az önce söylediğimi yine tekrar edeyim. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem... 6 parti kabul etti. Biz bir toplantı yaptık ve her parti bunu kabul etti. Biz bunu savunuyoruz"
"GEREKİRSE YARGITAY BAŞVURUSUNDAN VAZGEÇERİZ"
Terkoğlu: "Bu nasıl bir tedbir kararı ki size disipline sevk hakkı veriyor, ihraç hakkı veriyor, il başkanlarını görevden alma ve atamalar yapma hakkı veriyor, bir tek kurultay yapamıyorsunuz. Bu nasıl bir tedbir?"

"Bunu hukukçular otursunlar, eleştirsinler. Şunu söyleyeyim kesinlikle partiyi en kısa sürede kurultaya götüreceğim. Dilekçeler geldi değil mi. Aldık onu, istediler ağırladık. Açıklama yapacağız dediler ve önlerine kürsüyü koyduk. Hiçbir gerginliğe izin vermeden bunları yapıyoruz.

Mahkemenin 'tedbir' kararı var. Yargıtay süreci olduğu için yapamıyoruz deniliyor. Bakın ben hukukçu değilim. Ancak elbette bu süreçte parti çalışacak. Tedbir kararı kalkana kadar biz hiçbir şey yapmayacağız gibi bir durum yok.

İtirazı yapanlar Özgür Bey. Karşı tarafla konuşuruz, gerekirse iki taraf da Yargıtay başvurusundan vazgeçer. Bu konuşulabilir"

SEÇMEN NEDEN KILIÇDAROĞLU'NA İNANMIYOR?
"Televizyonların tek taraflı yayın yapmasıyla alakalı elbette.

Bir televizyon kanalı var. Bizim söylediklerimizin hiçbirini söylemiyor. Tabanımız da gidip orayı izliyor. Oradan çıkanları doğru kabul ediyor"

"İTİRAFÇILARI PARTİDEN ATMAYACAĞIZ"
"Gerçeği söyleyen bir insanı. Doğruları söyleyen bir insanı nasıl aynı kefeye koyarsınız? Para alan ve para vereni aynı kefeye koymam. Para alıyorsa ve oyunu kullanıyorsa olmaz.

Ancak para aldığını görüyor ve bunun tanıklığını yapıyorsa onu partiden atmak olmaz elbette.

Para trafiğine sadece şahit olmuş itirafçıları elbette partiden atmayacağız"

İTİRAFÇININ OĞLU NEDEN A TAKIMINDA?
Mutlu: Bu davada itirafçı olan Veysi Uyanık'ın oğlu Ahmet Hakan Uyanık sizin A takımınızda. Neden?

"Ahmet Hakan Uyanık'ı tanıyor musunuz? Kendisi şu anda askerde. Eğitimini biliyor musunuz? Olağanüstü bir eğitimi var. Babadan ötürü çocuğunu neden yargılıyorsunuz? 5 yaşında 10 yaşında olsa tamam. Ya bu askere gidiyor artık ve parti meclisi üyesi.

Parti meclisi üyesi de yıllar öncesinde. Mahkeme kararıyla geliyor. Babalar yüzünden çocuklar yargılanmaz. Sizin kardeşiniz ahlaksızca bir şey yapsa ben sizi eleştiremem. Babasının yüzünden neden çocuğu suçlayayım?

Bu çocuk çok iyi eğitim almış birisi, birkaç dil bilen, en iyi eğitimleri almış birisi. Bizim siyasetçi yetiştirmemiz lazım. Kendisiyle hiç konuşmadım bu konuyu. Çocuğu alıp babasına, babasını alıp çocuğuna düşman etmem"

AKIN GÜRLEK 'BUTLAN' KARARINA ETKİ ETTİ Mİ?
Terkoğlu: Akın Gürlek'i bugün tanımıyoruz elbette. Sizin ifadelerinizi okuyorum "Akın Gürlek bizim yeni Zekeriya Öz'ümüzdür. Eğer adaleti katleden adam kim diye soruyorsanız o Akın Gürlek'tir. Bana sadece bir göz kırpın, ben gerekeni yaparım dediniz Akın Gürlek hakkında. Butlan kararından birkaç dakika sonra Akın Gürlek çıktı ve kararı sahiplenen bir açıklama yaptı. Siz diyorsunuz ki Gürlek mahkeme kararlarını yönlendiriyor. Erdoğan'ın göz kırpmasıyla Akın Gürlek butlan kararına etki etmiş midir?

"Benim kendisiyle hiçbir temasım yok. Bu dava ile benim hiçbir ilgim yok. Davayı açan değilim, tanığı değilim, değilim yani.

Butlan kararında olay siyasidir, karar ise farklıdır. Yani bir düşünceden ötürü değil. Para hareketi var ortada. Bir siyasi parti ile alakalı bu ancak olay adli bir olay. Kararın iktidarın yargıya müdahalesi ile alınıp alınmadığını ben nereden bileceğim? Alt mahkeme bir karar verdi ve ben buna itiraz mı ettim?

Benim şahsi kanaatim herhalde Erdoğan müdahale etse yerel mahkemeye daha rahat müdahale ederdi. Bir tane hakim karar veriyor sonuçta. Bütün yargıçlar da "Erdoğan'ın kararı ile hareket ediyor" dersek büyük haksızlık etmiş oluruz. Bazı yargıçların onuru vardır. Bakar eder ve kararı ona göre verir.

Bu mutlak butlan kararı sıradan bir karar değil. Bütün ders kitaplarına girecek çünkü bizim tarihimizde bir ilk oldu bir siyasi partinin genel kurulunun 'mutlak butlan' ile yok hükmünde sayılması.

Bunun devamı nasıl olur, Yargıtay nasıl karar verecek onu da bilmiyoruz. Ne yaparlar ne yapmazlar bakacağız."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız