Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Kırlangıç Yaşam Merkezi Çim Alanı’nda düzenlenen Hasat Festivali Halk Buluşması’nda konuşan YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, tarım sektöründeki yapısal sorunlara ve yaklaşan seçim sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde küresel ölçekte önemli bir konuma sahip olmasına rağmen ihracatta beklenen başarının yakalanamadığını belirten Özel, üreticilerin düşük alım fiyatları, artan maliyetler ve pazarlama sıkıntılarıyla mücadele ettiğini ifade etti.
Tariş’in piyasadaki belirleyici rolünü yitirdiğini savunan Özel, iktidara gelmeleri halinde üretici kooperatiflerini güçlendireceklerini ve zeytini stratejik ürün statüsüne taşıyacaklarını kaydetti. Taban fiyat uygulamasıyla üreticinin zarar etmesinin engelleneceğini ve dünya pazarlarında tanıtım faaliyetlerine destek verileceğini açıklayan Genel Başkan, kadın ve erkek üreticiler arasında yaşanan yevmiye eşitsizliğine de tepki gösterdi.
Kadın olduğu için kadına az yevmiye veren kimse, karşısında bizi bulur kardeşim. Böyle bir sistem olmaz
Konuşmasında tarım kesimine yönelik somut destek vaatlerini sıralayan Özel, zenginlere değil zeytinciye geçim garantisi vereceklerini dile getirdi. Üzüm, fındık, fıstık, sebze, meyve ve narenciye üreticilerinin de kapsama alınacağını belirten lider, ABD’nin zeytinyağına uyguladığı ilave gümrük vergisine de değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilişkiye atıfta bulunan Özel, bu durumun yerli üreticiye fayda sağlamadığını öne sürerek sert bir üslup kullandı.
Olmaz olsun öyle dostluk
Ekonomik kriz ve emekli maaşlarına eleştiri
2018’den beri süren ekonomik krize dikkat çeken Özel, açlık sınırının 38 bin lira, yoksulluk sınırının ise 124 bin lira olduğunu hatırlattı. Emekli maaşlarının açlık sınırının çok altında kaldığını belirten Genel Başkan, iktidarın emeklilere yönelik yeni adım hazırlığının anketlerde görülen tepkinin sonucu olduğunu iddia etti. AK Parti’nin emekliler arasındaki oy oranının gerilediğini savunan Özel, emeklerin sesi olan şu ifadeleri kullandı:
Emekli, Erdoğan’a ‘Hani para yoktu?’ diyor
Kamuoyunda “fon krizi” olarak tartışılan konulara da değinen Özel, maliyetlerin giderek büyüdüğünü ve partilerinin bu konuda kanun teklifleri sunduğunu belirtti. Süreci takip etmeye devam edeceklerini kaydeden Özel, siyasi birleşme çağrısını yineleyerek YENİ Parti’nin kapısının bütün demokratlara açık olduğunu vurguladı. Değişim ve öz eleştiri üzerinden partisinin kuruluş gerekçelerini anlatan Genel Başkan, seçmenlerden umutsuzluğa kapılmamalarını isteyerek kararlılığını şu sözlerle ortaya koydu:
Sandığa varacağız, o seçimi alacağız