weather
22°
Gerçek Haberci Siyaset Özgür Özel'in yeni parti planı masada: Beş büyük risk kapıda

Özgür Özel'in yeni parti planı masada: Beş büyük risk kapıda

CHP'de olağanüstü kurultay kapılarının kapanmasıyla yeni parti seçeneği gündeme gelirken, Özgür Özel ve ekibini hukuki, finansal ve siyasi açıdan birçok zorluğun beklemesi öngörülüyor.

3 Dakika
Okunma Süresi
Özgür Özel'in yeni parti planı masada: Beş büyük risk kapıda

CHP'de olağanüstü kurultay kapılarının kapanmasıyla yeni parti seçeneği gündeme gelirken, Özgür Özel ve ekibini hukuki, finansal ve siyasi açıdan birçok zorluğun beklemesi öngörülüyor.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in bugüne kadar “felaket senaryosu” olarak tanımladığı yeni bir siyasi parti kurma seçeneği, Ankara kulislerinde somut bir takvime bağlanmaya hazırlanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminin olağanüstü kurultaya kapıları kapatması ve parti içi görevden almaların ardından, temmuz ayı sonu itibarıyla yeni bir oluşum için düğmeye basılması bekleniyor.

Bu radikal adımın arkasındaki en temel endişe ise, Yargıtay'ın 'mutlak butlan' kararı sonrası CHP'nin olası bir seçimde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) engeline takılma riski olarak gösteriliyor.

"Biz fiilen siyasi yasaklı hale geliriz"

Özel ve kurmayları, seçim takvimi işlemeye başladıktan sonra YSK'ya yapılacak basit bir itirazın bile tüm adayları siyasi arenanın dışına itebileceğinden endişe ediyor. Özel’e yakın bir kurmay, tehlikeyi şu sözlerle dile getiriyor: "Diyelim biz aday listelerini verdik, bir kişi YSK'ya başvursa, YSK da 'CHP, kurultayını yapmamış seçime giremez' derse biz fiilen siyasi yasaklı hale geliriz."

Bu riske karşı 20 Temmuz'da başlayacak adli tatil süreci kritik bir eşik olarak görülüyor. Bazı milletvekilleri, Yargıtay'dan bu tarihe kadar olumlu bir karar çıkmazsa sürecin hızlandırılması gerektiğini, "Zaman kaybı bizim aleyhimize olur" diyerek ifade ediyor.

Mevcut partilerle temas iddiaları gündemde

Olası bir "baskın seçim" ihtimaline karşı ilk formül olarak, seçime girme yeterliliği olan mevcut bir partiyle anlaşma yolu aranıyor. DSP ve Genç Parti iddiaları yalanlansa da kulislerde, Süleyman Yağcıoğlu'nun genel başkanlığını yaptığı Teknoloji Kalkınma Partisi (TEK Parti) ile temas kurulduğu konuşuluyor. Bazı milletvekilleri ise Demokrat Parti (DP) ile de bir anlaşma zemini aranması gerektiğini savunuyor.

"103 yıllık CHP markasını terk edemeyiz"

Ancak yeni parti fikrine CHP içinden de ciddi itirazlar yükseliyor. "Orta yolcu" olarak anılan bir grup, çözümün Atatürk'ün kurduğu partiden ayrılmak değil, içeride kalarak mücadele etmek olduğunu savunuyor. Bu nedenle kurultay için imza veren 111 milletvekilinin tamamının yeni oluşuma katılması beklenmiyor ve bu sayının 70 civarında kalabileceği tahmin ediliyor.

Belediyeler, finansman ve dokunulmazlık riski

Yeni parti senaryosunda en kritik başlıkları ise belediyeler oluşturuyor. Özellikle büyükşehir belediye başkanlarının olası bir geçiş durumunda meclislerde yaşanacak bölünmelerle çalışamaz hale gelebileceği ve siyasi baskıya daha açık olabileceği yorumları yapılıyor.

CHP'nin aldığı hazine yardımından yararlanamayacak yeni bir yapının ciddi bir finansman sorunuyla karşılaşması da kaçınılmaz görülüyor. Ayrıca, Özgür Özel ve bazı vekillerin dokunulmazlık dosyalarının, siyasi iklimin değişmesiyle iktidar tarafından yeniden gündeme getirilebileceği ihtimali de kulislerde dile getiriliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız