• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Soylu, HDP'li belediyenin depremzedelere gönderdiği yardımın neden geri çevrildiğini anlattı
GÜNDEM
Yayınlanma: 27 Ocak 2020 - 21:16

Soylu, HDP'li belediyenin depremzedelere gönderdiği yardımın neden geri çevrildiğini anlattı

Ergani Belediyesi'nin içinde gıda, çocuk bezi, ısıtıcı ve battaniye gibi ürünlerin olduğu kamyonlar kabul edilmemişti

GÜNDEM
27 Ocak 2020 - 21:16
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Soylu, HDP’li belediyenin depremzedelere gönderdiği yardımın neden geri çevrildiğini anlattı
Elazığ'da 41 kişinin hayatını kaybettiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar geldi. Ancak bazı HDP'li belediyelerin yardımlarının geri çevrildiği iddiasını içeren açıklama tartışmalara sebep oldu.

Hürriyet’tten İsmail Saymaz’ın aktardığına göre tartışmaların odağındaki isim olan İçişleri Bakanı Soylu, HDP’li belediyelerinden yapılan yardımların tamamının geri çevrildiğinin doğru olmadığını söyledi.

"Sağlık ve güvenlik açısından geri çevirdik"

Yardımların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile organize edildiğini belirten Soylu, HDP’li Ergani Belediyesi’nin başkanlık ile bir koordinasyon sağlamadan yardım gönderdiğini belirtti. Soylu, “Kriz anında sağlık ve güvenlik açısından geri çevirdik. Buna karşın HDP’li Kars Belediyesi AFAD ile işbirliği yaptığı için yardımları kabul ettik” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Kars’tan gelen yardımların AFAD ile organize bir şekilde gönderdiğini ve kabul edildiğini belirtti. HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de yardımları AFAD İl müdürlüğü ile birlikte topladıklarını ve Elazığ’a teslim ettiklerini belirtti.

HDP açıklaması

Ergani Belediyesi Eş Başkanı Meryem Yıldız, BirGün gazetesine yaptığı açıklamada yaşadıklarını şu ifadelerle anlatmıtşı:


Yardımlarımızı gerekirse AFAD ve Kızılay’a vereceğimizi söyledik. Gıdaların son kullanma tarihlerine bakalım, kontrollerini yapalım dedik, kabul etmediler. Gıdayı bir yere kadar kabul etmemiz mümkün ancak battaniye kadın ve çocuklar için gereken şeyler, ısıtıcılar ve battaniyeler vardı. Bunları almamaları mümkün değil. Bu karar tamamen siyasidir. Şu an yardım görülen bölgelere gidiyor, biz daha kırsal bölgelere yardımın gitmediğini ve oralara yardım götürmek için çabalıyoruz. Yardımlarımızı yapamadan Ergani’ye dönmek zorunda kaldık.


Yıldız'ın ardından HDP, konu hakkında şu açıklamayı yapmıştı:


Elazığ’da meydana gelen deprem vicdan sahibi tüm yurttaşların aynı duyguda birleşmesini sağladı. Milyonlar, hayatlarını kaybedenlerin acılarını fark gözetmeksizin yüreğinde hissediyor.

Depremin hemen ardından başlayan ve giderek büyüyen dayanışma adımları ise iktidar tarafından açıkça engellenmektedir. Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış, hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir.

Talimatı hemen uygulamaya koyan Valilik, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir.

Partimizin, belediyelerimizin, il ve ilçe örgütlerimizin topladığı battaniye, çadır, kuru gıda gibi yardımların bulunduğu araçların yolu Emniyet güçlerince kesilmekte, kamyonlar geri gönderilmektedir. Şu saat itibariyle partimizin topladığı battaniye, çadır ve kuru gıda kolileri İçişleri Bakanı’nın talimatı sebebiyle depremzedelere ulaştırılamamaktadır.

Bölgedeki yurttaşlar ise 2 gündür bölgede inceleme yapan heyetlerimize, yardım dağıtımının AKP il ve ilçe başkanlarının kontrolünde olduğunu, bu konuda tarafgir davranıldığını söylemektedir. Heyetlerimiz yardım ulaşmayan onlarca köy, binlerce insan olduğunu tespit etmiştir.

Bu tür doğal afetlerin ardından, hele de kış koşulları hüküm sürüyorsa, yardımların hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hayati önem arz etmektedir. Yardımlar acilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Bu konunun önemi geçmiş deprem tecrübeleriyle de ortadadır.

Bizler halkımızın emekleriyle ve dayanışma duygularıyla topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine, “bir elin verdiğini diğer el görmez” ilkesiyle dağıtıyoruz.

İktidar, engelleme uygulamalarına son vermelidir. Acılar hepimizin acılarıdır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiç bir açıklaması yoktur ve olamaz.

Deprem öncesi gerekli tedbirleri almak yerine her karar ve adımıyla öngörüsüz davranan iktidar, deprem sonrasında da insani yardımlara müdahale ederek, siyasi hesaplarını halkın can ve mal güvenliğinin, ihtiyaçlarının önünde tutmaktadır.

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı
TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı
İmamoğlu'ndan yaşanan 'terörsüz Türkiye' sürecine dair paylaşım: Desteğimizi sürdüreceğiz
İmamoğlu'ndan yaşanan 'terörsüz Türkiye' sürecine dair paylaşım: Desteğimizi sürdüreceğiz
İBB soruşturmasında 8 kişiye tutuklama talebi
İBB soruşturmasında 8 kişiye tutuklama talebi
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tahliye talebi
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tahliye talebi
Son Haberler
TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı
TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı
Özgür Özel’e jet soruşturmaya CHP’li isimlerden sert tepki
Özgür Özel’e jet soruşturmaya CHP’li isimlerden sert tepki
MHP'li Feti Yıldız 'terörsüz Türkiye' sürecinin yeni adını koydu: 'Devlet Bahçeli modeli oluştu'
MHP'li Feti Yıldız 'terörsüz Türkiye' sürecinin yeni adını koydu:...
Özgür Özel hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan re’sen soruşturma başlatıldı
Özgür Özel hakkında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”...
CHP'nin
CHP'nin "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinglerinin bugünkü adresi...

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım