weather
20°
Gerçek Haberci Spor MHK Başkanı Gündoğdu'nun tutuklanması sonrası hakem atamaları ve lig takvimi

MHK Başkanı Gündoğdu'nun tutuklanması sonrası hakem atamaları ve lig takvimi

Mevzuat, başkanın görev yapamaması durumunda yetkilerin vekile veya koordinatörlüğe geçmesine izin verirken erteleme için somut gerekçe şart.

2 Dakika
Okunma Süresi
MHK Başkanı Gündoğdu'nun tutuklanması sonrası hakem atamaları ve lig takvimi

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun “hakemler dosyası” soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) izleyeceği prosedür netleşti. Soruşturmada aralarında Gündoğdu’nun da bulunduğu beş kişi tutuklandı ancak bu kişilerin tamamı mevcut kurul üyesi değil. Eski kurul üyeleri ve hakem derneği yöneticilerinin de yer aldığı soruşturma, MHK’nin bütünüyle işlevsiz kaldığı anlamına gelmiyor.

Profesyonel liglerdeki hakem atamalarını yürüten Profesyonel Müsabaka İcra Kurulu’nun çalışmaları, mevzuatta belirtilen yedek mekanizmalarla sürdürülebilir durumda. Başkanın görevini yerine getirememesi halinde yetkiler, toplantı ve karar çoğunluğunun sağlanması koşuluyla başkan vekiline devrediliyor. TFF’nin mevcut listesine göre MHK başkan vekili Hikmet Öksüzoğlu, bu süreçte görev ve yetkileri üstlenebilecek konumda.

Kurulun görevinin hukuken sona ermesi veya yeni bir kurul atanana kadar geçecek sürede ise devreye farklı bir yapı giriyor. Hakem ve gözlemci atamaları, bu dönem için Hakem İşleri Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilebiliyor. Yeni kurul oluşumu ise mevcut üyelerin görevlerinin resmen son bulmasını gerektiriyor.

Liglerin ertelenmesi için somut gerekçe şart

Müsabaka takviminde değişiklik yapılması veya liglerin ertelenmesi ise doğrudan hakem atama sürecinden bağımsız, ayrı bir idari karar süreci. Bu yetki TFF Yönetim Kurulu’nda bulunuyor ve ilgili talimatlar ile sezon statülerindeki koşullara uygun olarak kullanılması gerekiyor. Talimatlara göre, sadece tutuklama kararı liglerin ertelenmesi için otomatik bir sebep teşkil etmiyor.

Federasyon, atamaların sürdürülememesi gibi somut bir sorun ortaya çıkarsa müsabaka takvimini değerlendirebilir. Ancak bu durumda ertelemenin gerekçesi ve kapsamının açıkça belirtilmesi zorunlu. TFF, soruşturmanın başlamasının ardından 30 Eylül’de 2. ve 3. Lig’in beşinci hafta müsabaka görevlilerini duyurdu. Yapılan açıklamada atamaları hangi kişi veya kurulun yaptığına dair detay verilmedi.

Önümüzdeki dönemde TFF’nin yeni bir MHK Başkanı ataması veya atama yetkisini geçici süreyle Hakem İşleri Koordinatörlüğü’ne bırakması bekleniyor. Herhangi bir erteleme kararı alınması halinde ise federasyonun durumu net bir biçimde açıklaması gerekecek.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız