• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Suudi Veliaht Prens Muhammed G20 zirvesinde diğer liderlerden nasıl muamele gördü?
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Aralık 2018 - 10:49

Suudi Veliaht Prens Muhammed G20 zirvesinde diğer liderlerden nasıl muamele gördü?

Suudi gazetecinin öldürülmesine yönelik emrin Prens Muhammed tarafından verildiği iddia ediliyor

GÜNDEM
02 Aralık 2018 - 10:49
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Suudi Veliaht Prens Muhammed G20 zirvesinde diğer liderlerden nasıl muamele gördü?
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman için G20 zirvesinin bir test olacağı başından beri biliniyordu. Bu Prens Muhammed'in Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından uluslararası sahneye ilk çıkışıydı. Peki, Suudi Veliaht Prens Muhammed G20 zirvesinde diğer liderlerden nasıl muamele gördü?

Suudi gazetecinin öldürülmesine yönelik emrin, ülke yönetiminin zirvesinden geldiğine dair iddialar, okların Prens Muhammed'e çevrilmesine yol açmıştı.

Bu nedenle Arjantin'de düzenlenen G20 zirvesi Suudi prensin karşı karşıya kalacağı veya kalmayacağı uluslararası izolasyonu görmek için bir imkan sağladı.

İlk gösterge aile fotoğrafıydı. Liderlerin bir araya geldiği fotoğraf ritüelindeki beden dilleri, basın açıklamalarında yazan ifadelerin çok daha ötesini görmemizi sağladı.

Fotoğrafta prens en arka ve en gerideki sırada, yalnız bir görüntüdeydi. G20'deki tek Arap lider olan Muhammed, geleneksel kıyafetiyle takım elbiselerle dolu o fotoğrafta dikkat çekiyordu. Fotoğrafın çekilmesini beklerken ne yapacağını bilemez halde, hatta gergin gözüküyordu. Etrafındakiler onunla bir iki kelime konuştu ama prensle el sıkışmak için yolunu değiştiren pek de kimse olmadı.

Siyasetçiler Suudi liderin seçmenleri açısından ne kadar istenmeyen bir kişi olduğunun farkında. Bunun tek istisnası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.

Veliaht prens ile selamlaştı, uzun uzun el sıkıştı ve kameralara gülümsedi. Batılı liberal liderleri sinirlendirmek konusunda bir usta olan Putin, Suudi Arabistan ile stratejik yakınlık kurmaya ihtiyaç duyuyor.

Prens Muhammed için zirve pek parlak gözükmüyordu. Liderlerle sohbetleri de aynı oranda zordu.

Bir açıdan dışlanmış değildi. Pek çok lider onunla konuşmaya hazırdı, hem ayaküstü hem de resmi görüşme olarak. ABD, Hindistan, Meksika, Güney Kore, Meksika, Güney Afrika ve Çin bu ülkeler arasında yer alıyor.

Suudi Dışişleri Bakanlığı bu fotoğrafları büyük bir hızla paylaştı.

Fakat tüm görüşmeler prensin istediği gibi gitmedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Theresa May, Kaşıkçı cinayeti sonrasındaki ilk defa burada Prens Muhammed ile görüştü. Bir kaynak, May'in görüşmede çok açık olduğunu ve Prens Muhammed'e Türkiye'deki soruşturmayla tam bir işbirliği göstermesini söylediğini aktardı.

May, cinayetten kimin sorumlu olduğu konusunda tam bir hesap verilebilirlik ve şeffaflık olması gerektiğini, Suudi Arabistan'ın bu tür bir olayın tekrardan bir daha yaşanmaması için güven artırıcı adımlar atmasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Başbakan May, Suudi lideri Yemen konusunda önümüzdeki hafta başlayacak siyasi görüşmeleri desteklemesini de talep etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da veliaht prens ile görüşen liderlerdendi. Macron uluslararası müfettişlerin de Kaşıkçı soruşturmasına katılmasını talep etti.

İki liderin ayak üstü sohbetlerinin videosunda Macron'un veliaht prense endişeli olduğunu ve kendisini dinlemediğini düşündüğünü söylediği anlaşılıyor.

Gerçek şu ki, G20 zirvesi Suudi liderin dünyadaki konumunu doğru bir şekilde yansıttı. Diğer liderler Suudi Arabistan'ın (ve belki de Muhammed bin Selman'ın) Kaşıkçı cinayetindeki rolü nedeniyle öfkeli. Kaşıkçı soruşturması sonuçlanmadı ve bu öfke de henüz azalmış değil.

Fakat aynı zamanda bu liderlerin çoğu Suudi Arabistan'la ipleri koparmamanın ülkelerinin ulusal çıkarları için gerekli olduğunun da farkında. Korumaları gereken ticaret ve istihbarat ilişkileri var ve konuşmak küsmekten daha faydalı.

Bu nedenle G20 zirvesinde bariz bir küçük düşürme veya Muhammed bin Selman'ın dünyanın dışladığı liderler listesine eklenmesine yönelik bir sinyal yoktu.

Fakat aynı zamanda zedelenmiş itibarını toparlaması için daha yapması gereken çok şey olduğu da zirvede görüldü. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetini tamamladıktan sonra Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın vereceği tepkiye bağlı.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ümit Özdağ'dan'Saraçhane' gerekçeleri: “Leman karikatürü ve CHP mitingi”
Ümit Özdağ'dan'Saraçhane' gerekçeleri: “Leman karikatürü ve CHP mitingi”
Manisa'da bir şahıs kene için orman yaktı: 5 dönüm kül oldu
Manisa'da bir şahıs kene için orman yaktı: 5 dönüm kül oldu
Saraçhane mitinginde polisten CHP'li vekile müdahale: Arka taraftan bana vurdu
Saraçhane mitinginde polisten CHP'li vekile müdahale: Arka taraftan bana vurdu
Silivri'de gazeteciler facianın eşiğinden döndü
Silivri'de gazeteciler facianın eşiğinden döndü
Son Haberler
Ümit Özdağ'dan'Saraçhane' gerekçeleri: “Leman karikatürü ve CHP mitingi”
Ümit Özdağ'dan'Saraçhane' gerekçeleri: “Leman karikatürü ve CHP...
Manisa'da bir şahıs kene için orman yaktı: 5 dönüm kül oldu
Manisa'da bir şahıs kene için orman yaktı: 5 dönüm kül oldu
Saraçhane mitinginde polisten CHP'li vekile müdahale: Arka taraftan bana vurdu
Saraçhane mitinginde polisten CHP'li vekile müdahale: Arka taraftan...
Silivri'de gazeteciler facianın eşiğinden döndü
Silivri'de gazeteciler facianın eşiğinden döndü
Konutta doğalgaza yüzde 24,6 zam yapıldı
Konutta doğalgaza yüzde 24,6 zam yapıldı

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım