TAŞ GİBİ İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
İzmirli mermer ve doğal taş sanayicileri, Güney Afrika’ya mermer ihraç edip granit ithal edecek. Aynı zamanda karşılıklı işbirliği ile dünyaya mermer satan Türkler granit ihtiyaçlarını Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Northern Cape eyaletindeki granit ocaklarından temin edecekler. Güney Afrikalı granit satıcıları da dünyaya granitlerini satarken ihtiyaç olan mermerini Türkiye’den pazarlayacaklar. Güney Afrikalı yetkililer, granit ocaklarının işletilmesi için de İzmirli sanayicilere teknolojilerinden dolayı teklif getirdiler.
Yayınlanma :
03.06.2015 16:18
Türkiye’nin zenginliği
Güney Afrika heyetine Türkiye’deki mermer sektörü hakkında bilgi veren EBSO Mermer ve Doğaltaş Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Atilla Turan, “İzmir dahil 100 kilometrelik alanda 30 çeşit mermer bulunuyor” dedi.
Türkiye’nin; İspanya, İtalya, Yunanistan, İran ve Hindistan ile birlikte dünya mermer-doğaltaş rezervinin yüzde 43’ünün bulundu bölgede yer aldığını hatırlatan Turan, Seferihisar-Teos’un yeşil, Afyonkarahisar’ın dünyanın en küçük kristalli mermeri, Eskişehir’in transparan onyx, Diyarbakır’ın pembe, Bursa, Bilecik ve Kırşehir’in bej, Toroslar’ın siyah mermerlerini örnek gösterdi.
Birlikte işleyelim
Güney Afrika Cumhuriyeti Northern Cape temsilcileri de özellikle yeraltı zenginlikleri ile granite dikkat çekti. Güney Afrika’daki demir cevherinin yüzde 80’inin bölgelerinde bulunduğunu hatırlatan Northern Cape yetkilileri, elmas, kömür, çinko, granit ve kaplan gözü denilen yarı değerli bir taş cinsinde de çok ciddi rezervler bulunduğunu bildirdi.
İtalya ve Çin’e granit ihracatı yapıldığını anlatan heyet temsilcileri, “ABD’de granit üretiminin durması ve tüm ihtiyaçlarını ithal etmeleri nedeniyle bu ülke Güney Afrika için önem kazandı. Bölgemizde yeşil, Aspen beyaz, Afrika kırmızısı ve siyah olmak üzere 4 çeşit granit çıkıyor. Northern Cape’deki mevcut 7 granit ocağı ile yeni açılacak ocakların işletilmesi konusunda Türk firmaların ilgili olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Güney Afrika Cumhuriyeti Northern Cape heyeti İzmir’deki temasları kapsamında ayrıca, Ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Serbest Bölgesi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile İzmir Kalkınma Ajansı’nda da görüşmeler yaptı. Heyet İzmir’den memnun ayrıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: