İzmir Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mevcut Başkan Cemil Tugay’ın kendisine yönelik suçlamalarına yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. Tugay’ın “sorumsuzluk” ithamına karşılık veren Soyer, "Yeter artık, benimle uğraşmaktan vazgeçin, bakın 14 ay geçti bile" dedi.
“Bu kadar ağır bir suçlamanın cevabını vermek mecburiyetindeyim”
Soyer açıklamasına, “Tam da çok özen gösterilen tarihi bir miting öncesinde bir polemik olarak algılanmasını istemem ama bu kadar ağır bir suçlamanın cevabını vermek mecburiyetindeyim” diyerek başladı.
Cemil Tugay’ın bugün yaptığı basın açıklamasında yeniden kendisini suçladığını belirten Soyer, “Kendisini defalarca uyarmama rağmen benimle uğraşmaktan, beni düşman göstermeye çalışmaktan vazgeçmediği için beni ‘sorumsuz’ ilan etmiş” ifadesini kullandı.
“TİS, İBB adına Sodemsen tarafından imzalandı”
Soyer, tartışma konusu olan Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Sodemsen tarafından imzalandığını belirterek, Tugay’ın da bu süreci bildiğini ifade etti:
“Söz ettiği TİS, İBB adına Sodemsen tarafından imzalandı. Kendisi, TİS görüşmelerini 200’ü aşkın CHP’li belediyenin üyesi olduğu Sodemsen’in yürüttüğünü biliyor.”
“Bütçe dengesini aşmayacak rakamlara uygun davranıldı”
Soyer, belediye meclisinde yeni bütçenin görüşüldüğünü ve mevzuata uygun hareket edildiğini hatırlatarak şöyle devam etti:
“Daha yeni İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Belediye personel giderlerinin, toplam giderlerin %30’unu aşmaması kuralına uyulduğu görüldü. Yani imzalanan TİS’ ile bütçe dengesini aşmayacak rakamlara uygun davranılmış. Kendisinin daha önce de ifade ettiği gibi zaten İBB’nin mali yapısında herhangi bir bozukluk tespit edilmemiş.”
“Çok zam verildiği iddiası sübjektif bir iddiadır”
TİS ile hem işçinin enflasyona ezdirilmediğini hem de mevzuatın dışına çıkılmadığını söyleyen Soyer, zam eleştirilerine ilişkin şunları kaydetti:
“Hem belediye işçisini, hayat pahalılığına ve enflasyona ezdirmemek için azami gayret gösterilmiş, hem de mevzuat sınırları dışına çıkılmamış. O nedenle, çok zam verildiği iddiası sübjektif bir iddiadır. Verileri ortaya koyamadan, memleketin ekonomik koşullarını değerlendirmeden, burada bir sorumsuzluktan bahsedemezsiniz.”
“Asıl sorumsuzluk nerede, anlatayım”
Soyer açıklamasının devamında, “Ama ben size asıl sorumsuzluğun nerelerde olduğundan bahsedeyim” diyerek, Tugay yönetimine şu eleştirilerde bulundu:
“CHP’li bir belediye başkanından devraldığınız belediyenin personelinin sürekli yerlerini değiştirerek, onları işten çıkartarak cezalandırmak; sorumsuzluktur. Sorumsuzluğu bana reva görüp iktidarın ekonomi politikalarına laf söylememek; sorumsuzluktur. Sizden önce yapılan hizmetlerin adını değiştirip, kendiniz yapmışsınız gibi (Halkın Bakkalı- Halkın Kasabı ve İZMAR gibi) İzmirliye sunmak; sorumsuzluktur. Sizden önce yapılan parkları bakımsız bırakmak, bisiklet yollarını kapatmak, Sünger kent gibi Türkiye’ye örnek projeleri durdurmak; sorumsuzluktur.”
“Sansürlemek size, CHP’ye, İzmir’e hiçbir şey kazandırmaz”
Soyer, Tugay’ın kendi açıklamalarını engellemeye çalıştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Defalarca söyledim, bir kez daha söylüyorum. Sayın Cemil Tugay, beni sansürlemek, konuşmamı engellemek, şikayet etmek, ihbar etmek, size de CHP’ye de, İzmir’e de hiçbir şey kazandırmayacak.”
“Aynı partide çalıştığınız bir belediye başkanından devraldınız”
Soyer açıklamasının sonunda ise birlik çağrısı yaptı:
“Unutmayın, oturduğunuz makamı, rakip bir siyasi partinin temsilcisinden devralmadınız. Aynı partide çalıştığınız bir belediye başkanından devraldınız. Yeter artık, benimle uğraşmaktan vazgeçin, bakın 14 ay geçti bile.. Siz İzmir’e bakın, İzmir’e hizmet etmeye gayret edin. Görev sürenizin sonunda benimle ne kadar uğraştığınız değil bu şehir için ne hizmet ürettiğiniz sorusu sizi utandırmasın..!”
“Gelin, Gündoğdu’yu hep birlikte dolduralım”
Tunç Soyer, açıklamasını şu çağrıyla noktaladı:
“Keşke, CHP’nin adalet ve özgürlükler için düzenlediği tarihi miting öncesinde bir polemik algısına yol açacak böyle bir saldırıyı yapmasaydınız. Gelin, bunları bir tarafa bırakıp, kendi rekorlarımızı kırmak ve yeniden Türkiye’ye umut olmak için hep beraber 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda Gündoğdu’yu dolduralım.”
Tam da çok özen gösterilen tarihi bir miting öncesinde bir polemik olarak algılanmasını istemem ama bu kadar ağır bir suçlamanın cevabını vermek mecburiyetindeyim.
— Tunç Soyer (@tuncsoyer) May 17, 2025
Sayın Cemil Tugay bugün bir basın açıklaması yapıp yine beni suçlamış. Kendisini defalarca uyarmama rağmen benimle…
Yorumlar
Kalan Karakter: