Türkiye'de 250 görme engelli, rehber köpek bekliyor
Türkiye’deki 756 bin görme engelliden 250'si rehber köpek sahiplenebilmek için bekliyor. Ancak şu anda aktif olarak çalışan rehber köpek sayısı 4. Rehber Köpekler Derneği Kurucusu Avukat Nurdeniz Tuncer, desteğe ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
Yayınlanma :
11.05.2019 01:30


10 yaşında görme yetisini kaybetmeye başlayan Rehber Köpekler Derneği Kurucusu Avukat Nurdeniz Tuncer, 30 yaşında hastalığının daha da ilerlediğini ve artık yolda yürürken sokakları dahi ayırt edemeyecek hale geldiğini söyledi. Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un eşi Maggie Moore'un öncülüğünde Rehber Köpekler Derneği'ni kurduklarını ve dernek sayesinde pek çok görme engelli bireye yardımcı olduklarını söyledi.
YÜZDE 90 ORANINDA GÖRME KAYBI ŞARTI
Tuncer'e Türkiye'nin ilk rehber köpeği olan Kara, rehberlik ediyor. Dernek kapsamında rehber olmaya uygun köpekler eğitiliyor, eğitimi tamamlanan köpekler talep eden görme engellilere ücretsiz olarak veriliyor. Ancak rehber köpek sahiplenebilmek için yüzde 90 oranında görme kaybının olma koşulu bulunuyor.
AKTİF OLARAK ÇALIŞAN KÖPEK SAYISI 4, REHBER KÖPEK İÇİN BEKLEYEN GÖRME ENGELLİ SAYISI 250
Tuncer, “Türkiye’de bugün 756 bin görme engelli birey bulunuyor. Derneğimize rehber köpek sahiplenebilmek için başvuranların sayısı ise 250. Şu anda aktif olarak çalışan rehber köpek sayımız 4, terapi köpeği sayımız 3 ve eğitimde olan köpek sayımız ise 7. Bu sayının artması için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için de seçilen köpeklerin ilk bir yıllık bakımını sağlayan gönüllü bakıcı ailelerimizin de sayısının artmasını hedefliyoruz. Bu anlamda bize destek sağlayan herkese teşekkür ediyor ve desteklerin artmasını diliyoruz" açıklamasında bulundu.
REHBER KÖPEK SAHİBİ OLMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?
Rehber köpek sahiplenebilmek için kişinin yüzde 90 oranında görme kaybının olması gerekiyor. Bunun ardından eğitimini tamamlamış rehber köpekler ile görme engelli birey buluşturuluyor ve kendisine en uygun olan köpekle eşleştiriliyor. Ardından 1 aylık bir eğitim dönemi sonunda birbirine uyum sağladıkları takdirde hayatlarına beraber devam ediyorlar.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: