Türkiye'nin 3’te 1‘inin sindirim sistemi hastalığı var
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Türkiye’nin neredeyse 100 kişiden 70’inin en az bir tane sindirim sistemi yakınması var. Türkiye’nin 3’te 1’inin de sindirim sistemi hastalığı var. Bu çok ciddi bir rakam” dedi.
Yayınlanma :
17.04.2019 04:19


“Türkiye’de her 11 kişiden 1’i kabız”
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor ise katılımcılara mesleklerini anlattı. Kendi alanlarındaki hastalıklar hakkında sayısal bilgi veren Bor, “Türkiye’de her 11 kişiden 1’inin kabız olduğunuzu biliyoruz. Şişkinlikleri de eklersek ciddi bir konu. Sindirim sisteminin tamamı, pankreas, safra kesesi, safra yolları ve karaciğer bizden sorulur. Çok geniş bir iş yaparız. Türkiye’nin neredeyse 100 kişiden 70’inin en az bir tanesinin sindirim sistemi yakınması var. Türkiye’nin 3’te 1’inin de sindirim sistemi hastalığı var. Bu çok ciddi bir rakam” diye konuştu.
“Sayımız çok az”
Türkiye’de gastroenterolog sayısının 906 olduğu bilgisini veren Bor, “Bu rakam Bosna Hersek’ten sonraki ne kötü rakamdır. Avrupa ortalaması yüz bin de 4 iken Türkiye ortalaması 100 binde 1’dir. Bin 500 gastroenteroloji açığı vardır. Bunları bilmekte yarar var. Bu bilincin artmasını istiyoruz. Sayımız çok az. Samsun’da ise sadece 14 gastroenterolog var” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katkılarından dolayı İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Mırık’a hediye takdim edildi. Daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç. Dr. Beytullah Yıldırım, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Orhan Sezgin katılımcılara sunum gerçekleştirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: