• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Ülkü Ocakları üyelerinin üniversitelerdeki şiddet ve işkence iddiaları Meclis gündeminde: "Kamu yararı bu mudur?"
GÜNDEM
Yayınlanma: 10 Şubat 2025 - 14:09

Ülkü Ocakları üyelerinin üniversitelerdeki şiddet ve işkence iddiaları Meclis gündeminde: "Kamu yararı bu mudur?"

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, son dönemde üniversitelerde bazı ülkücü grupların, öğrencilere ve özellikle kadın topluluklarının etkinliklerine yönelik şiddet, işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM
10 Şubat 2025 - 14:09
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ülkü Ocakları üyelerinin üniversitelerdeki şiddet ve işkence iddiaları Meclis gündeminde:
Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, son dönemde üniversitelerde bazı ülkücü grupların, öğrencilere ve özellikle kadın topluluklarının etkinliklerine yönelik şiddet, işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, "Kamu yararına faaliyet gösteren bir kuruluş olarak nitelendirilen Ülkü Ocakları ile MEB arasında yapılan protokol kapsamında yaygın eğitim faaliyeti yürütecek olan Ülkü Ocakları’nın, üniversitelerde sergilediği pratik faaliyetlerin saldırı, tehdit ve şiddet olduğu göz önüne alındığında, sağlanacak kamu yararı bu mudur?" diye sordu. 

ODTÜ'deki 'Jin, Jiyan, Azadi' krizi 

Bayhan önergesinde şu ifadeleri kullandı: 

“Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde kadın cinayetlerine karşı yazılan ve çok dilli olarak ifade edilen 'Kadın, Yaşam, Özgürlük' sloganlarının silinmesi ve buna tepki gösteren öğrencilere saldırılması, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ve Koç Üniversitesi'nde kadın cinayetlerine karşı düzenlenen eylemlerin hedef alınması ve son olarak Marmara Üniversitesi’nde bir öğrencinin kaçırılarak Ülkü Ocakları Kadıköy İlçe binasına götürülüp işkenceye maruz kalması, bu durumun en somut örnekleridir.”

Bu sırada öğrenci kulüplerinin etkinliklerinin ise kısıtlandığına dikkat çeken Bayhan, “İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ülkücü gruplar tarafından başkanlık devir teslim törenleri düzenlenmiş, İTÜ'de Bilişim Enstitüsü Başkanı tarafından bu gruplar içeri alınarak desteklenmiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ise ülkücü grupların öğrencilere yönelik fiziksel saldırıları üniversite güvenliği tarafından görmezden gelinmiş, saldırganlar cezasız bırakılmıştır” dedi.

"Ülkü Ocakları'nda örgütlenen öğrencilere yönelik soruşturma başlatıldı mı?"

Bayhan’ın Bakan Tekin’e ilettiği sorular şu şekilde oldu:

"Yukarıda adı geçen eğitim kurumlarında gerçekleşen tehdit ve saldırıların failleri olan, MHP’nin gençlik teşkilatı Ülkü Ocakları’nın üniversitelerde farklı isimler ve kulüpler adı altında faaliyet gösteren üyeleriyle ilgili üniversite yönetimi tarafından herhangi bir uzaklaştırma veya soruşturma gerçekleştirilmiş midir? Üniversitelerde güvenli bir kampüs ve eğitim ortamının sağlanmasını engelleyen ve Ülkü Ocakları'nda örgütlenen öğrencilere yönelik bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Üniversite öğrencilerini “terörist” olarak nitelendirip hedef gösteren, öğrencilerin demokratik taleplerini ve dayanışmasını engellemeye çalışan ve şiddet uygulayan grupların örgütlendiği kulüp ve topluluklara yönelik bir inceleme başlatılması için sorumluluk alacak mısınız? Yoksa, kar odaklı ve öğrencilerin geleceksizliği üzerine kurulu eğitim politikalarınızı ve bunun sonucu olan bütçenizi eleştiren öğrencilerin sesini kısmak için bu grupları işlevsel bir aparat olarak kullanarak sessiz mi kalacaksınız?

Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek sağlamak için ayrılacak bütçeyi "kaynak yok" diyerek reddederken, aynı bütçeyi Ülkü Ocakları’na yönelik protokollerle tahsis ederek, üniversitelerde ülkü ocaklarına mensup grupların öğrencileri tehdit etmesine ve şiddet uygulamalarına cesaret verdiğinizi düşünüyor musunuz?

İTÜ'de "Ülkücü yemini" 

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, Ülkü Ocakları tarafından bir başkanlık devir teslim töreni düzenlenmiş ve Ülkü Ocakları İl Başkanı Alparslan Doğan bu törene katılmıştır. Üniversitenin kültür-sanat kulüplerine ve politik konu başlıklarındaki panel, söyleşi ve etkinliklere yer verilmemesi, "resmi olmamaları" gerekçesiyle engellenirken, üniversite yönetiminin bu grupların etkinliklerine izin vererek desteklemesi dikkat çekicidir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, demokratik bir üniversitenin temel koşullarını yok sayan üniversite yönetimi hakkında bir inceleme başlatılacak mıdır?  

Üniversitelerde öğrencilerin maruz kaldığı tehdit ve saldırılarla ilgili olarak Bakanlığınıza ulaşan resmi şikâyet sayısı nedir? Bu şikayetlere yönelik olarak herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisinin, üniversite içindeki Ülkü Ocakları mensubu bir grup tarafından kaçırılıp, Ülkü Ocakları Kadıköy İlçe binasında işkenceye uğramasıyla ilgili olarak, işkenceyi uygulayan hukuk fakültesi öğrencisi hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? 

Kamu yararına faaliyet gösteren bir kuruluş olarak nitelendirilen Ülkü Ocakları ile MEB arasında yapılan protokol kapsamında yaygın eğitim faaliyeti yürütecek olan Ülkü Ocakları’nın, üniversitelerde sergilediği pratik faaliyetlerin saldırı, tehdit ve şiddet olduğu göz önüne alındığında, sağlanacak kamu yararı bu mudur?"

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye kaldırıldı… Avukatından açıklama
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye kaldırıldı… Avukatından açıklama
Muhittin Böcek: Sevgili Antalyalılar dört duvar arasında zor nefes alsam da kalbim sizlerle atıyor
Muhittin Böcek: Sevgili Antalyalılar dört duvar arasında zor nefes alsam da kalbim sizlerle atıyor
Kamu diş hekimleri 31 Temmuz’da grevde
Kamu diş hekimleri 31 Temmuz’da grevde
Son Haberler
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanımız Cumartesi günü tarihi bir açıklama yapacak
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanımız Cumartesi...
İmamoğlu Sancaktepe mitingine mesaj gönderdi: Kendisini aklaması gerekenler muhalefetsiz bir ülke yaratma hayali kuranlardır
İmamoğlu Sancaktepe mitingine mesaj gönderdi: Kendisini aklaması gerekenler...
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Terörsüz Türkiye mesajı: Bölgeye ilham kaynağı olacak .
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Terörsüz Türkiye mesajı: Bölgeye ilham...
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye kaldırıldı… Avukatından açıklama
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye kaldırıldı…...
Yeni elektrik tarifesi: O aboneler artık muaf tutulacak
Yeni elektrik tarifesi: O aboneler artık muaf tutulacak

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım