Ünlü Yazar Kulin: “İçimden Kitap Yazmak Gelmiyor”
Ünlü yazar Ayşe Kulin, Türkiye’de tutuklanmadan,hapis yatmadan, işkence, baskı ve dayak yemeden çok satan yazar olunabileceğini kanıtladığını söyledi.
Yayınlanma :
27.01.2017 09:59


Türkiye’de uzun yıllar “Beyaz Türk” olmanın cezasını çektiğini iddia eden Kulin, “Robert Koleji’nden mezun olmama karşın kendimi her zaman, solcu, devrimci, Atatürkçü, sosyal demokrat bir çizgide gördüm ve bu ilkelere inandım. Ama bu güne kadar ne hapis yattım, ne tutuklandım, ne işkence gördüm, ne de dayak yedim. Üstelik Kürt ya da gay da değilim. Ama buna rağmen kitaplarım çok satıldı, hayatımı sadece kitap satışlarından elde ettiğim parayla idame ettim. Bu nedenle tüm okurlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Kanadı Kırık Kuş Gibiyim
Kanadı Kırık Kuşlar kitabında 1930'ların Almanya'sından 2000'lerin Türkiye'sine uzanan bir ailenin dört kuşaklık hikâyesini anlattığını belirten Kulin,”Ben de kendimi kanadı kırık bir kuş gibi hissediyorum. Kendi ülkeme adam akıllı yabancılaşmış haldeyim. Kitabı yazarken bunu çok hissettim. İnşallah bunlar da geçecek, bütün kötü günler geçiyor. Ben görebilmeyi çok isterim ama ben görmesem de geçecektir. Çünkü hiç bir baskıcı rejim uzun sürmedi” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ilk yıllarda zor günler yaşadığını savunan Kulin şunları söyledi:
“Cümle Kurmaktan Aciz Profesörler Var”
Atatürk, Hitlerin, Yahudi oldukları için kürsülerinden kovduğu bilim adamlarını Türkiye'ye davet ederek, imkansızlıklara rağmen üniversite kurulması için çalıştı. Cumhuriyet ilan edildiğinde Anadolu'da hastalıktan başka bir şey yok. Okuma oranı yüzde 9, bunların da yüzde 8'i de gayrimüslim. Osmanlı kendi memuru dışında kimseye okuma yazma öğretmemiş. Zır cahil bir toplum. Bu zır cahil insanlardan 1930'lara gelindiğinde fabrikalar kuran mucize yaratmış bir adam var. O yıllar Türkiye Cumhuriyeti'nin en değerli, en bulunmaz, en kıymetli yılladır. 1930’lu yıllarda Türkiye’yi adeta uçurdular. Her konuda tam bir seferberlik vardı. Herkes ayakta bu vatanı uçurabilmek için çalışmış. Ben babamı göremedim, küçükken mühendis olan babam sürekli çalışıyordu. Doktorlar ve öğretmenler de öyleydi. Cüzzamı halletmek Türkan Saylan hocamıza nasip oldu. Doktorlar cüzamlı hastalarına dokunmaya korkuyorlarmış. İlk defa bir doktor elini sırtına yapıştırmış hastasının ve okşamış onu. Nur içinde yatsın. Neticede hastalıklarını kurutmuş, insanını okutmuş bir Türkiye Cumhuriyeti. Atatürk İstanbul'daki Darülfunun'u kapatıp 50'ye yakın hocasını muhafaza ederek, Alman bilim adamlarıyla İstanbul Üniversitesi'ni kurduruyor. Bugün televizyonu açtığımızda cümle kurmaktan aciz profesörler var. Bildiğim edebiyatı, bildiğim tarihi, hatta evde öğrendiğim dini bile yanlış öğretiyorlar.”
Konferansın sonunda ünlü yazar Ayşe Kulin’e Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce bir buket çiçek ve plaket sundu, İzmir Rotary Kulübü “Meslek Hizmet Ödülü” verdi. Kulin daha sonra okuyucularına kitaplarını imzaladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: