Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik 300'üncü Yapay Mesane Ameliyatını Gerçekleştirdi
Aydın'dan İzmir Özel Ege Şehir Hastanesi'ne gelen 70 yaşındaki Enver Çetin, mesane tümörü nedeniyle Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik tarafından ameliyat edildi. 4 saat süren bu önemli ameliyattan sonra hasta dördüncü gün taburcu oldu.
Yayınlanma :
04.12.2017 11:46


''Altın Standart Radikal Sistektomidir''
Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik, gerçekleştirdiği başarılı ameliyat sonrası şöyle konuştu: ''Kasa ilerlemiş mesane tümöründe altın standart Radikal Sistektomidir ve İleal diversiyondur. Hastalıklı mesane tamamen alınır ve barsaktan yapay mesane oluşturulur. 25 yıllık meslek hayatımda 300'üncü Radikal Sistektomi ve yapay mesane ameliyatımı ekibimle başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 saat süren ameliyat sonrası hastamız sorunsuz olarak dördüncü gün taburcu edildi. Patoloji sonucu sonrası hasta uygun takip protokolüne alınacaktır.''
''Erkeklerde Kadınlardan Daha Fazla Görülüyor''
Her iki böbrekte oluşan idrar, üreter adı verilen kanallarla mesaneye (idrar kesesi) gelir ve bu organda önce depolanır, daha sonra da boşaltılır. Hem depolama hem de boşaltma görevine sahip olan bu organın idrarla temas eden iç yüzeyinden kaynaklanan kötü huylu tümörlere mesane kanseri (tümörü) denir. Mesane kanseri, erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Mesane tümörünün en sık bulgusu idrarda ağrısız ve pıhtılı kanamadır. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, zor idrar yapma gibi yakınmalar da mesane tümörünün ilk belirtileri olabilir. Bunların yanı sıra karın alt bölgesinde veya bel bölgesinde ağrı da ortaya çıkabilir. İleri yaşta (özellikle 50 yaş sonrası) ve özellikle sigara içenlerde idrarda kanama çok ciddiye alınmalı ve mesane tümörünün olup olmadığı tahlil, görüntüleme yöntemleri hatta sistoskopla araştırılmalıdır.
''Üroloji'nin En Büyük Ameliyatlarından Birisidir''
Mesane kanserinin klinik tanısı konulduktan sonra patolojik olarak da tanısının konabilmesi için TUR-M adı verilen kapalı girişimle ilk müdahale yapılmalıdır. Bu girişim bazı hastalarda tanıyı netleştirirken, aynı zamanda bazı hastalar için tedavi edici de olmaktadır ve ek bir tedaviye gerek kalmamaktadır. Diğer bir kısım hastada ise cerrahi girişime ek olarak mesane içine ilaç uygulaması gerekmektedir. Eğer yapılan kapalı ameliyat sonrası gelen patoloji sonucu hastalığın mesanenin kas tabakasına geçtiğini bildiriyorsa o zaman hasta akciğer ve karın tomografisiyle taranmalı ve hastalığın vücudun başka bir yere sıçramadığı gösterilmelidir. Kasa geçmiş bir tümörde kapalı ameliyatla mesaneye müdahale etmek artık yeterli bir tedavi olmadığı için, mesanenin ve o bölgedeki lenf bezlerinin tamamının ya açık ya da laparoskopik cerrahi yöntemle alınması gerekir. Hastalıklı mesane çıkarıldıktan sonra yerine yapay bir mesane yapılmalıdır. Yapay mesane en yaygın şekliyle ince bağırsağın yaklaşık 20-25 cm lik bir bölümü kullanılarak yapılmaktadır. Bu cerrahi ürolojinin en büyük ameliyatlarından birisidir. Ameliyatın süresi ortalama 5-6 saat sürmektedir ve hasta ameliyattan sonra 5-7 gün hastanede kalmaktadır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: