'Verilen Karar, Tam Olarak Hukuksuz!'
Seçim Kanunu’nda yer alan, mühürsüz oy pusulaları ile zarfların kabul edilemeyeceğine yönelik kesin hükmü hatırlatan hukukçular, YSK’nin gerekçeli kararının ‘hukuksuz’ olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
29.04.2017 14:09


CHP’nin başvurusuna ret yanıtı veren YSK, bu konudaki gerekçeli kararında, “Tam kanunsuzluk koşulu oluşmamıştır. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz” ifadelerine yer verirken aynı metinde 2004 yılına ilişkin emsal sayılabilecek kararlara yer verdi. YSK’nin gerekçeli kararını Yargıçlar Sendikası üyesi Hakim Nuh Hüseyin Köse ve İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan BirGün’e değerlendirdi.
‘Keyfilik yasağı açıkça ihlal edildi’
YSK’nin kararının yasalara aykırı olduğunu belirten Yargıçlar Sendikası üyesi Hâkim Nuh Hüseyin Köse, “Hukuktaki keyfilik yasağı, açık kanun hükmüne rağmen farklı bir uygulama yapılmamasını ifade eder. YSK’nin aldığı karar, gerekçesinden de anlayabildiğimiz kadarı ile hukuktaki keyfilik yasağını açıkça ihlaldir” dedi. “Mühürsüz oy pusulası ve zarflar geçersiz sayılır” şeklinde açık bir Kanun hükmü varken referandumun geçerli olduğu kararının verilemeyeceğini belirten Köse, “Burada YSK’nin yaptığı hata, mühürsüz pusula ve zarfların miktarını tam olarak saptamamasıdır. Eğer bu miktarı saptasaydı belki de bugün bu tartışmaları yapıyor olmayacaktık. Mühürsüz oy pusulasının sayısının sonucu etkileyip etkilemediğini söylemeden oyların tamamını kabul ettiler ve deliller karardı” diye konuştu.
‘Eski içtihatlara dayanıyor’
YSK’nin gerekçeli kararının eski içtihatlara dayandırıldığını ve “Biz yeni bir şey üretmedik” dendiğini aktaran Köse, “Oysa 2010 yılında ilgili Kanun’da çeşitli değişiklikler yapıldı. Eğer Kanun koyucunun muradı gerçekten mühürsüz oy pusulalarının belli şartlarda geçerli sayılması olsaydı bunu açıkça yazardı ama aksine açıkça, ‘geçersizdir’ demiş. Buna rağmen halen ‘eski içtihatları takip ediyoruz’ demek doğru bir yaklaşım değildir” şeklinde konuştu.
‘Eski kararlar emsalolarak gösterilmiş’
Mevcut yasala göre referandumun iptal edilmesi gerektiğini belirten ve YSK’ye Danıştay ve Yargıtay’dan gelen üyeler için bu kurumlara suç duyurusunda bulunduklarını belirten İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, YSK’nin gerekçeli kararında emsal olarak gösterdiği kararlara dikkati çekti. 2004 yılında alınan kararların emsal olarak gösterildiğini fakat yasa koyucunun daha sonra bir dizi değişiklik yaptığını ifade eden Özcan, “Yasa koyucu, hiçbir yoruma gerek kalmayacak şekilde mühürsüz oy pusulalarının ve zarfların kabul edilemeyeceğini ifade etmiştir. 2004 yılında alınmış karar değil mevcut yasanın uygulanması gerekirdi. Böyle bir gerekçeli karar hukuki açıdan kabul edilemez” dedi.
‘Kanunsuzluk var amatam kanunsuzluk yok!’
YSK’nin mevcut yasayı yok sayan ve eski örnekleri baz alan bir karar oluşturduğunu belirten İzmir Baro Başkanı Özcan, şunları söyledi:
“Bu gerekçeli karar hukuka uygun değil. ‘Tam kanunsuzluk koşulları oluşmadığı’ gibi ciddiye alınmayacak bir gerekçe kabul edilemez. Bu ifadeden, ‘kanunsuzluk var ama tam kanunsuzluk yok’ gibi bir sonuç anlaşılıyor. Hukuka uygun olmadıkları için biz de kendileri hakkında suç duyurusunda bulunduk.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: