• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. X, Türkiye'de muhalif hesapları kapatmaya başladı
GÜNDEM
Yayınlanma: 22 Mart 2025 - 20:06

X, Türkiye'de muhalif hesapları kapatmaya başladı

CHP'nin cumhurbaşkanı aday adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından X'in tepki gösteren muhalif hesapları kapatmaya başladığı tespit edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hükümetin X'ten söza konusu hesapları 'nefret söylemi' yaydıkları gerekçesiyle kapatılmasını talep ettiğini bildirdi.

GÜNDEM
22 Mart 2025 - 20:06
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
X, Türkiye'de muhalif hesapları kapatmaya başladı
Teknoloji milyarderi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, Türkiye’de yaşanan toplumsal olaylar nedeniyle çok sayıda hesabın erişimini engellediği ortaya çıktı. ABD basını, Musk'ın platformu satın alırken ifade özgürlüğünü desteklemek istediğini öne sürdüğüne dikkat çekti. X, hesapların kapatılmasına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmazken, ilk tespitlere göre uygulamadan en az 326 hesabın etkilendiği kaydedildi. 

Yerlikaya, kapatılan hesaplardan 72'sinin yurtdışı kaynaklı olduğunu belirtti. Ayrıca, siber güvenlik ekiplerinin yürüttüğü operasyonlarda 54 şüphelinin tutuklandığını bildirdi. Cumartesi günü yapılan açıklamada, İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösteren protestolar sırasında 343 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Yerlikaya, X platformunda nefret söylemi yayan 326 hesabın tespit edildiğini açıkladı. Tutuklamaların İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Konya gibi şehirlerde gerçekleştirildiği belirtildi.

Foreign Policy'nin haberine göre, Wilson Center’ın Ortadoğu Programı koordinatörü Yusuf Can, askıya alınan hesapların büyük çoğunluğunun üniversite öğrencileri ve aktivistler tarafından kullanıldığını ifade etti. Can, bu hesapların protesto bilgileri ve toplanma yerleri gibi içerikler paylaştığını ifade ederek, söz konusu hesapların genellikle on binlerce takipçiye sahip olduğunu ve 'taban aktivistleri' olarak nitelendirilebileceğini iddia etti.

Bazı hesapların sadece Türkiye'de erişime kapatıldığı, diğer ülkelerde ise aktif kaldığı gözlendi. Aktivist Ömer Faruk Aslan, bir hesabının mahkeme kararıyla engellendiğini belirterek, sansürden kaçınmak için yeni bir hesap açtığını duyurdu. Aslan, engellenen hesabının tweet’lerinin 6 milyon görüntülemeye ulaştığını söyledi.

MUSK'IN TÜRKİYE'YE YÖNELİK KISITLAMALARI

Türkiye'deki yasal düzenlemeler, hükümetin sosyal medya platformlarından içerik kaldırma talebinde bulunmasına olanak tanıyordu. 2022 yılında yürürlüğe giren sosyal medya yasası, bu konuda geniş yetkiler içeriyor. X platformu, 2024'ün ikinci yarısında Türk hükümetinin içerik kaldırma taleplerinin yüzde 86'sını yerine getirdi. Bu oran, yılın ilk yarısında yüzde 68 seviyesindeydi. Avrupa Birliği’nde taleplerin karşılanma oranı yüzde 90'a ulaşırken, Türkiye'de kişi başına düşen kaldırma talebi sayısı altı kat daha fazla oldu.

X platformu, daha önce de Türkiye'deki içeriklere erişimi kısıtlama kararı aldı. 2023 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, platformun Türk hükümetinin taleplerine uyduğu biliniyordu. Musk, platformun tamamen kısıtlanması veya belirli tweet’lere erişimin engellenmesi gibi seçeneklerin bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, Türk hükümetinin taleplerinin kamuoyuna açıklanacağını belirtti.

Netblocks’un verilerine göre, Türkiye’de X’in yanı sıra TikTok, Instagram ve YouTube gibi platformlara erişimde kısıtlamalar uygulanıyor.

Foreign Policy, X platformunun yorum taleplerine henüz yanıt vermediğini bildirdi.

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Hastaneye kaldırılmıştı: Muhittin Böcek cezaevine gönderildi
Hastaneye kaldırılmıştı: Muhittin Böcek cezaevine gönderildi
FETÖ’nün sendika ve eğitim üzerinden
FETÖ’nün sendika ve eğitim üzerinden "devlet" yapılanması: ByLock yazışmalarıyla ortaya çıkan ve "Her yol mübahtır” talimatıyla kurulan gizli ağ
CHP'den üç isme kesin ihraç talebi!
CHP'den üç isme kesin ihraç talebi!
BBP'den ‘komisyon’ açıklaması: ‘Türkiye’nin üniter yapısını hedef alan siyasi ve ideolojik bir proje’
BBP'den ‘komisyon’ açıklaması: ‘Türkiye’nin üniter yapısını hedef alan siyasi ve ideolojik bir proje’
Son Haberler
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan: Hainlere lanet, demokrasiye sonsuz zafer
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan: Hainlere...
İzmir BB'de işten atılan işçiler Meclis Toplantısı'na girmek istedi
İzmir BB'de işten atılan işçiler Meclis Toplantısı'na girmek istedi
CHP’li Özçağdaş’tan LGS tepkisi: “Sınav soruları Bursa’da paylaşıldı”
CHP’li Özçağdaş’tan LGS tepkisi: “Sınav soruları Bursa’da...
CHP'den Manavgat kararı: 3 isme kesin ihraç istemi
CHP'den Manavgat kararı: 3 isme kesin ihraç istemi
Hastaneye kaldırılmıştı: Muhittin Böcek cezaevine gönderildi
Hastaneye kaldırılmıştı: Muhittin Böcek cezaevine gönderildi
Müsavat Dervişoğlu, İYİ Partilileri Saraçhane’ye davet etti
Müsavat Dervişoğlu, İYİ Partilileri Saraçhane’ye davet etti

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım