Yabancılara 20 ilde 2 Bin 159 Hektar Arazi Satıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, tarım sektörüyle ilgili olarak ülke genelinde ve Niğde’de çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan kesimin önemli sorunlarını içeren soru önergelerini yanıtladı.
Yayınlanma :
13.05.2017 12:07


CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerine yanıt verdi. Bakan Çelik, CHP Milletvekili Gürer’in, Tarım arazilerinin toplulaştırılmasından, yabancılara satılan tarım arazilerinden tohumculuk sektöründeki sorunlara kadar pek çok konuyu içeren sorularını tek tek yanıtladı.
14 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILICAK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik sorusuna yanıt veren Bakan Çelik, “Tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik olarak ise 1961-2002 yılları arasında 500 bin dekar toplulaştırma gerçekleştirilirken 2003-2016 döneminde 5 milyon hektar alanda toplulaştırma tamamlanmıştır. 2023 yılına kadar ise devam etmekte olanlarla birlikte 7 milyon hektar araziyi de toplulaştırarak toplam 14 milyon hektar arazinin toplulaştırılması gerçekleştirilmiş olacaktır” dedi. Gürer Toplulaştırma ile ilgili çok sayıda yargıya başvuru olduğunu bu nedenle gecikmeler oluştuğunu belirterek Bakanlığın bu konuda çalışmalarını yetersiz bulduğunu ve sorunların geleceğe sarkan biçimde olmaması için yargıya ermeden çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.
20 İLDE 2 BİN 159 DEKAR TARIM ARAZİSİ YABANCILARA SATILDI
Bakan Çelik, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yabancılara satılan tarım arazilerine ilişkin soru önergesini şu şekilde yanıtladı: “Yabancılara satılan tarım arazilerine ilişkin soruyla ilgili olarak da şunu ifade edebilirim: 2644 sayılı Tapu Kanunu'na göre yabancı uyruklu kişiler tarımsal proje yapılması şartıyla tarım arazisi edinebilmektedir ancak yabancı gerçek kişiler ilçe bazında özel mülkiyete konu arazilerin yüzde 10'unu geçemeyecek şekilde 30 hektara kadar tarım arazisi edinebilmektedir. Tarımsal proje verilmediği, verilen projenin gerçekleşmediği veya amaç dışı kullanımı hâlinde yabancı kişilerin arazisi Maliye Bakanlığınca tasfiye edilmektedir. Kanunun çıktığı 2016 yılından bugün kadar Bakanlığımız iznine tabi olarak 23 yabancı ülkede, 85 yabancı uyruklu kişi, 20 ilde 2.159 dekar tarımsal arazi edinmişlerdir” dedi.
GÜRER: İŞİ KILIFINA UYDURUYORLAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yabancı uyruklu kişilerin ve şirketlerin ülkemizde edindiği tarım arazilerinin Bakan Çelik’in verdiği rakamlardan çok fazla olduğunu söyledi. Yabancıların yerli ortaklarla işbirliği yaparak satın aldıkları arazilerin Bakan Çelik’in verdiği rakamlara eklenmediğini ifade eden Gürer, “Merkezi yurtdışında bulunan şirketler, kendi ülkelerinin kanunlarına göre tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleridir. Ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz vi sınırlı ayni hak elde edebiliyorlar. Bu nedenle merkezi yurtdışında bulunan şirketler tarafından alınan taşınmazlar, ülkemizde alınan taşınmazların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında bulunmuyor. Tüzel kişilerin uyrukları şirket ortaklarının uyruklarına göre değil Şirket merkezlerinin kayıtlı bulunduğu ülke esas alınarak belirtirimektedir.Zira şirket sermayedarları sürekli değişebileceği gibi birden fazla ülke vatandaşı olabilmeleri de mümkündür. Şirketlerin sermaye yapıları nasıl olduğuna bakılmaksızın hangi ülke vatandaşı olduğuna bakılmaksızın Türk şirketi olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanı verdiği yanıtta yanıtta ifade edilmişti. Ülkemizde yabancı uyrukluların dolaylı arazi sahibi olmaları ve tarım ile ilgilenmeleri gerçekleşmekte ancak iş kılıfına uydurulduğu için rakamlar düşük kalmaktadır. ”dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: