• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İZMİR
  3. Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatçılarında genel kurul ve ödül coşkusu
İZMİR
Yayınlanma: 10 Nisan 2025 - 10:05

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatçılarında genel kurul ve ödül coşkusu

İZMİR
10 Nisan 2025 - 10:05
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatçılarında genel kurul ve ödül coşkusu
Türkiye’nin 2024 yılında gerçekleştirdiği 6 milyar dolarlık yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatının yüzde 22’sini gerçekleştirerek ülkemize 1 milyar 314 milyon dolar döviz kazandıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bu başarıya en büyük katkıyı sağlayan 45 üyesini ödüllendirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısı, “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”ne de ev sahipliği yaptı.

Genel kurul ve ödül töreninde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılının ihracatçılar için zorlu bir mücadele yılı olarak tarihe geçtiğini dile getirdi.

“Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluğun devam etmesi, Amerika’nın seçim yılı olması, Savaş ve karışıklıkların dünyayı etkisi altına alması, ihracatımızı olumsuz etkileyen temel faktörler oldu. Buna rağmen yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatımızı hep birlikte 1 milyar 314 milyon dolara ulaştırmayı başardık. Türkiye genelinde de tarihimizde ilk defa yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı 6 milyar dolar barajını aştı. Bu başarıya katkı veren tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İhracatçıların sorunlarının çözümü için 2024 yılında mücadeleye devam ettiklerini ifad edeen Uçak şöyle devam etti: “Mücadelemizin en güzel örneği; Geçtiğimiz günlerde lehimize sonuçlanan özel istek analizlerinin asgari fiyat zorunluluğunun kaldırılması oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yoğun görüşmelerimiz sonrasında tüm gıda ürünlerini yakından ilgilendiren ve ihracatçımıza ilave maliyet oluşturan özel laboratuvarların asgari fiyat uygulaması 27 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile son buldu. Böylelikle ihracatçı firmalarımıza önemli bir maliyet avantajı sağlamış olduk. Yine, domates salçası ve dondurulmuş patates ihracatındaki kısıtlamaları kaldırmak için, Yönetim Kurulu Üyelerimizle birlikte Ticaret ve Tarım Bakanlıklarına ziyaretler gerçekleştirdik. Yoğun bir uğraş sonucunda bu kısıtlamaları da kaldırmayı başardık.”

Yaş meyve sektörünün ihracatında lider olan Rusya’ya yapılan ihracatta; Tarım ve Orman Bakanlığı’yla yaptıkları toplantılar ve ikili görüşmeler sonrasında, Rusya Federasyonu’na ihracatta 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ürünlerin plastik mühür ile mühürlenmesi uygulamasının sonlanmasını sağladıklarını vurgulayan Uçak, “14 Ocak 2025 tarihinden itibaren de Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan son çıkış kontrolü kaldırıldı. Sorumlu danışman uygulamasını kaldırmak için çalışmalarımız devam etmekte. İnanıyorum en kısa zamanda bunun müjdesini sizlerle paylaşacağız” dedi.

600 numune aldık

Ege Bölgesi’nde üretilen yaş meyve sebze ürünlerinde pestisit kalıntısını önlemek amacıyla hayata geçirdikleri “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi” çerçevesinde yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Uçak, 2024 yılında 600 numune alarak analizlerini gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda önümüzdeki aydan itibaren üretim bölgelerinde çiftçilere yönelik bilinçlendirme toplantılarına yoğunluk vereceklerini ifade etti.

“Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı” ikinci kez düzenlendi

Tarım sektörüne gençleri kazandırmayı amaçlayan “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı”nı 2024 yılında ikinci kez düzenledikleri bilgisini veren Başkan Uçak, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliği ile yürüttüğümüz mandarin, domates ve nar ürünlerinde meydana gelen kayıplarının nedenlerini belirleyerek, bunların azaltılması hedeflendiği “Gıda Kayıplarının Belirlenmesi ve Azaltılması Projesi” ‘ni tamamlayarak rapor haline getirdik. Yoğun girişimlerimiz sonucu “Interfresh Fuarı” ‘nın İzmir’de yapılmasına öncülük ettik ve 2024 yılında çok başarılı bir fuarı geride bırakarak İzmir’in ev sahipliğini gösterdik. 44 firmamızla yeni bir “URGE Projesi” başlattık, projenin ihtiyaç analizi ve eğitim süreçlerini geride bıraktık. Bu ayın sonunda ilk yurtdışı faaliyetimizi gerçekleştiriyoruz. Üyelerimizi her zamanı ziyaret etmeye, sorunlarınızı dinlemeye devam ettik. 2025 yılında da bu özverili çalışmanın devam edeceğinden hiçbir üyemizin kuşkusu olmasın. Birliğimiz için, üyelerimiz için, tüm paydaşlarımız için; Çalışmaya, başarmaya, yeni projelere imza atmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olağan mali genel kurulunda Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu 2024 yılı faaliyetlerinden dolayı oy birliğiyle ibra edilirken, 2025 yılı iş programı ve bütçesi de kabul edildi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde ödül alan firmalar şunlar oldu;

Yaş meyve sebze sektöründe 10 milyon dolar üzeri ihracat kategorisi;

UÇAK KARDEŞLER

KÖLLA TURKEY

PİA-FRUCHT

Yaş meyve sebze sektöründe 5 milyon dolar üzeri ihracat kategorisi;

CENA DIŞ TİCARET

ALANAR

ENJOY TRADE

Yaş meyve sebze sektöründe 3 milyon dolar üzeri ihracat kategorisi;

ZEYPA GIDA

VARDAR FRUİT

EGEMEN GÜBRE

YUSUF BEYAZIT TARIM

MENKUR

KORUK ORGANİK ŞENOL HOCAOĞLU

PL USE GIDA

CEYLAN SMYRNA TARIM

ÖZİNAN TARIM

ZAFER GIDA

HM GLOBAL

Meyve sebze mamulleri sektöründe 30 milyon doları ihracat yapan firmalar kategorisi;

EURO GIDA

TREKO GIDA

SİBAŞ GIDA

YONCA GIDA

MAPEKS GIDA

Meyve sebze mamulleri sektöründe 15 milyon doları ihracat yapan firmalar kategorisi;

NİLBATU GIDA

LİDYA KONSERVECİLİK

TADIMDA GIDA

TUKAŞ DIŞ TİCARET

IŞIK TARIM ÜRÜNLERİ

HEMSİ TARIM

Meyve sebze mamulleri sektöründe 10 milyon doları ihracat yapan firmalar kategorisi;

ÖZGÖRKEY

MC CORMİCK KÜTAŞ GIDA

EGETAD GIDA

A.V.O.D. KURUTULMUŞ

AK CELEP

EKOFOOD

BURAKCAN GIDA

BURCU GIDA

ATAKEY PATATES

Yaş meyve sebze sektöründe 2024 yılında ihracatını en çok artıran ilk üç firma

TOPRAK MAHSÜLLERİ TİCARETİ EMİN SERCAN GÖÇEREN

ERTÜRK TARIM

METAB TARIM ÜRÜNLERİ

Meyve sebze mamulleri sektöründe 2024 yılında ihracatını en çok artıran ilk üç firma

SASSOUN DIŞ TİCARET

SİLARESAN GIDA

KOZMOPOLİTAN GIDA

Yaş meyve sebze sektöründe 2024 yılında en fazla ülkeye yaş meyve sebze ihracatı yapan firma

 

DAFNE TAZE MEYVE SEBZE

Meyve sebze mamulleri sektöründe 2024 yılında en fazla ülkeye meyve sebze mamulleri ihracatı yapan firma

FERSAN FERMANTASYON

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Menemen Belediyesi'nde Tahir Şahin’e son görev
Menemen Belediyesi'nde Tahir Şahin’e son görev
Çeşme Belediyesi’nden Muharrem Ayında aşure ikramı 
Çeşme Belediyesi’nden Muharrem Ayında aşure ikramı 
Başkan Denizli, “Komşularımızın yanındayız”
Başkan Denizli, “Komşularımızın yanındayız”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama: “Projelerimizi Tamamlayıp Hak Sahiplerine Teslim Edeceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama: “Projelerimizi Tamamlayıp Hak Sahiplerine Teslim Edeceğiz”
Son Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u görevden aldı; yerine Burhanettin Duran'ı atadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'u görevden...
EGM sürücüleri uyardı: 10 Temmuz'da başlıyor
EGM sürücüleri uyardı: 10 Temmuz'da başlıyor
Murat Çalık yoğun bakıma alındı
Murat Çalık yoğun bakıma alındı
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanımız Cumartesi günü tarihi bir açıklama yapacak
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanımız Cumartesi...
İlk duruşma öncesinde Mattia Ahmet Minguzzi'nin mezar taşlarını parçaladılar!
İlk duruşma öncesinde Mattia Ahmet Minguzzi'nin mezar taşlarını parçaladılar!

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım